facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Maria Verdi - Imunitate cu ajutorul naturii

Sanatate

Imunitatea reprezinta mecanismul de aparare al organismului atat impotriva agresiunilor din exterior, cat si din interior.Daca acest lucru nu se produce, pasul urmator este blocarea si eliminarea elementului agresor, astfel ca acesta sa nu produca efecte negative asupra organismului.Scaderea imunitatii duce la scaderea rezistentei organismului fata de boli infectioase, parazitare, ulterior aparitia bolilor grave.

Factori perturbatori ai imunitatii
Mediul poluant, factori alergeni, o alimentatie necorespunzatoare, consumul excesiv de medicamente, cafea, alcool, viata sedentara, relatii interumane conflictuale, stressul, acestia reprezinta "dusmanii" imunitatii.


Cum ne putem reface imunitatea?
Pentru a ne asigura o buna imunitate, avem nevoie de un mod de viata echilibrat.

Miscarea este una din modalitatile de refacere a imunitatii. Drumetiile (nu foarte lungi) in mediul natural, indiferent de anotimp, departe de agitatia oraselor, in zone cu verdeata, sau lucrul in gradina prin contactul direct cu pamantul are proprietati regenerante. Activitatile fizice creatoare ( pictura, lucrul manual, etc), pot declansa entuziasmul necesar dragostei de viata, si prin eliberarea" hormonului fericirii"- serotonina, imunitatea poate fi imbunatatita.

Odihna poate imbunatati imunitatea. In cazul unor perioade suprasolicitante, daca ne alocam un timp de refacere, printr-un somn odihnitor si exercitii de relaxare si meditatie, meloterapie, aromaterapie, ne vom simti mult mai bine.

Respiratia profunda, toracala si abdominala, duce la o mai buna oxigenare celulara, si deci impiedica aparitia bolilor.

Alimentatia trebuie sa contina un aport bogat de vitamine, minerale, enzime, oligoelemente care vor sustine organismul impotriva factorilor perturbatori. Folosirea alimentelor vii alcatuite din fructe, legume, cereale, sucuri din fructe si legume si plante imunizante, echilibrul in relatiile cu membrii familiei, in relatiile cu ceilalti semeni, conditiile suficiente de igiena mentala, fizica, spirituala, toate acestea sunt vitale pentru a ne asigura o buna imunitate.

Terapii naturale pentru mentinerea si imbunatatirea imunitatii

Catina. Fructele de catina constituie o valoroasa sursa de polivitamine naturale.Dintre vitamine, mentionam:vitamina A, D, E, F,B1, B2, C, K, P, acid folic. Dintre microelemente catina contine: fosfor, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier. Catina poate fi folisita sub forma de sirop, suc, ulei. Afectiunile in care este folosita, sunt din cele mai diverse: afectiuni dermatologice, cardiovasculare, ale aparatului digestiv, afectiuni ale aparatului uro-genital, afectiuni ale sistemului nervos, in imunitate deficitara, antioxidant, antitumoral.

Macesul. Partea cea mai folosita este fructul de maces. Valoarea nutritiva si terapeutica a fructelor de maces este data de diversitatea mare si nivelul ridicat al continutului de principii bioactive. Macesele sunt bogate in vitamina C, A, provitamina A, vitamina B1,B2, D, E, K, PP, P. Prin virtutile sale vitaminizante si revitalizante, macesele sunt indicate in: anemii, refacerea organismului dupa oboseala, epuizare, eforturi fizice si intelectuale ,sarcina si alaptare, in perioada de crestere, in carente alimentare si in covalescente, in prevenirea si tratamentul efectiunilor digestive precum anorexia, inflamatii ale tractului digestiv,dischinezii gastrointestinale, biliare, helmintiaze, afectiuni reno-urinare, inflamatorii sau litiazice, tulburari ale metabolismului intermediar, fracturi, distrofii neuromusculare, tulburari circulatorii, edeme, in leziuni cutanate si ale mucoaselor, in stari febrile, gripale, in raceli si infectii.Macesul se poate folosi in ceaiuri, pulberi, siropuri,tincturi.

Echinaceea. Devenita celebra ca urmare a efectelor sale de exceptie asupra imunitatii, echinaceea este la ora actuala una dintre cele mai folosite plante de pe glob. Actioneaza in sensul stimularii globale a sistemului imunitar dubland capacitatea de reactie a acestuia in numai cateva zile de la administrare.Echinaceea creste activitatea sistemului imunitar, inclusiv a celulelor antitumorale, stimuleaza activitatea celulelor imunitare T, favorizeaza cresterea de noi tesuturi in cazul leziunilor, reduce inflamatiile, are actiune antibiotica, antivirala, antifungica. Se poate folosi sub forma de tinctura, macerat, pulbere, ceai.

Sucul de morcovi, sau ca atare, in stare cruda. Contine fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare elementelor sanguine si tesuturilor organice in general, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Cateva din indicatiile acestiu suc deosebit de pretios: anemii, ulcere gastrice si duodenale, colite, enterite, diaree, sau constipatie, afectiuni hepatobiliare, intoxicatii, dermatoze.

Sucul de patrunjel. Are proprietati esentiale in metabolismul oxigenului, in mentinerea functionarii normale a suprarenalei si tiroidei, in pastrarea sanatatii vaselor sanguine, excelent pantru caile genito-urinare, in litiaze renale si biliare, in afectiuni oculare, combinat cu morcov,telina, andive, da rezultate bune in inertii ale pupilei.

Sucul de usturoi. Este bogat in uleiuri volatile foarte puternice si patrunzatoare incat ajuta la dispersia acumularii mucozitatilr in cavitatile sinusurilor, in bronhii si plamani. Este puternic antitumoral, ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin pori; elimina parazitii intestinali, mareste peristaltismul si diureza.Are efect antitrombotic si antisclerotic.

Sucul de grapefruit. Contine protide, acizi organici, saruri de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina C, A, B1 si B2. Este un bun antihemoragic, aperitiv, depurativ, digestiv,drenor hepatobiliar, vitaminizant, antioxidant. Se foloseste proaspat stors sau fructul ca atare in afectiuni febrile, pulmonare, anorexie, dispepsii, intoxicatii, disfunctii hepatobiliare, oboseala, oligurie.

Sucul de lamaie. Lamaile contin acid citric,acid malic, citrat de calciu si de potasiu. Dintre vitamine , pe primul loc se situeaza vitamina C, apoi vitaminele B1, B2, A, P, PP. Se poate folosi macerat in miere, in ceaiuri, diluat cu apa, pentru acrit diverse salate. Indicatiile sunt numeroase in: infectii, stari febrile, astenii, ascite, reumatism, scorbut, hiperaciditate gastrica, hepatite, tuberculoza, hemofilie, dizenterii, parazitoze, obezitate, varice, hipertensiune.

Mierea de albine. "Mierea de albine, nu este doar un simplu zahar, dupa cum isi inchipuie multi, ci compozitia ei este tot atat de complexa ca si taina in care este invaluit chiar stupul cu albine"( dr. P. A. Weber). Mierea contine: apa, albumine, carbohidrati, fosfor, fier, sodiu, clor, magneziu, acizi, vitamine, saruri minerale. Este un puternic antidot, antirahitica, antiscorburica, antiseptica, calmanta, cicatrizanta, depurativa, diuretica, emolienta, energizanta, laxativa, nutritiva, tonica, revitalizanta, vitaminizanta. Se foloseste ca atare, sau in ceaiuri, macerate, diverse terapii in combinatii cu plante, fructe.

Polenul. Este elementul mascul al florii. Contine opt elemente: apa, proteine, aminoacizi, glucide, vitamine: B1, B2, PP, C, rutina, un antibiotic, un factor de crestere. Polenul este un bun stimulent, tonic, un reglator perfect al functiilor digestive si intestinale, reda pofta de mancare, combate starile de slabiciune, combate nevrozele, neurastenia, este calmant, inlatura surmenajul fizic si intelectual, este intaritor al inimii, este febrifug, depurativ, emolient, diuretic, antireumatismal, antigutos, vermifug, afrodisiac, eficient in afectiunile aparatului respirator, in aparatul uro-genital. Se foloseste ca atare, sau in diverse macerate , in combinatii cu plante, fructe, sucuri.

Propolisul. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, chiar si in arta mumificarii cadavrelor, propolisul a fost folosit de mult timp in medicina populara. In propolis se gasesc microelemente ca: fier, zinc, cupru, cobalt, mangan, molibden, aluminiu, vanadiu, calciu, siliciu, strontiu, bariu. Propolisul prezinta o substanta bioactiva cu rol biostimulator si bioreglator, actionand in special la nivelul nucleilor hipotalamici.Utilizarea lui se inscrie cu succes in vindecarea multor boli: infecto-contagioase, boli ale cavitatii bucale, boli O.R.L, boli ale aparatului respirator, ale aparatului circulator, aparatului digestiv, boli ginecologice, renale, cancere, boli glandulare, boli dermatologice. Se foloseste sub forma de tincturi, propolis brut, unguente.

Sunt doar cateva exemple, lista remediilor naturale care ne ajuta in dobandirea si pastrarea imunitatii este vasta. Fiecare pacient stie, ca la fiecare schimbare de regim , pe langa terapii si regimuri de dezintoxicare, are de fiecare data si terapii de imunizare, ce au la baza plante, sucuri de fructe, legume, produse apicole si alte terapii stabilite functie de afectiunea si starea energetica a fiecarui pacient.
"Legile naturii sunt legile sanatatii si cel care traieste dupa aceste legi nu este niciodata bolnav. Cel care asculta legile mentine un echilibru al tuturor partilor, creand astfel o armonie adevarata si armonia este sanatate, in timp ce discordia este boala."( text antic).

Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/

Articole despre imunitate, maria verdi, sistemul imunitar