facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Trusa naturista de prim ajutor

Fitoterapie

De obicei nu ne gandim la o astfel de trusa pana cand nu avem nevoie de ea. Alcatuirea unei truse naturiste de prim ajutor nu este dificila si multe dintre remediile pe care vi le propunem in continuare pot fi utilizate nu numai in cazuri de urgenta, ci si pentru o serie intreaga de afectiuni. Cu putin efort va puteti pregati pentru orice situatie la care viata va obliga sa-i faceti fata: fie ca este vorba de o raceala, o arsura sau o durere de stomac suparatoare, dureri de dinti, de cap sau probleme digestive.

Trusa naturista de prim ajutor

In privinta administrarii este bine de stiut faptul ca extractele realizate la rece (pulbere, tincturi si macerate la rece) contin intre 70% si 99% din principiile active ale unei plante, in timp ce infuzia sau asa numitul ceai nu contine (datorita distrugerii prin caldura) mai mult de 5%-10% din acestea.

De aceea, intern se recomanda utilizarea plantelor sub una dintre cele 4 forme de administrare propuse mai jos :
· Pudra fin macinata in rasnita electrica - se tine sub limba timp de 15 minute, cate o lingurita de pulbere (la plantele unde nu exista alte specificatii), de 4-6 ori pe zi, in functie de caz. Administrarea se face de preferinta pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de a manca. Pulberile sunt una dintre metodele cele mai rapide de administrare, mai ales atunci cand urmarim obtinerea unui efect complex:  fiziologic, psihic, mental.

· Tinctura - se administreaza o lingurita de 4 ori pe zi, neaparat diluata intr-un pahar cu apa. Administrarea se face numai pe stomacul gol.

· Macerat la rece - se prepara astfel: se pun 1-3 lingurite de planta macinata fin in 250 ml de apa la temperatura camerei si se lasa peste noapte (in general 8 ore) sa macereze. Dimineata se filtreaza si se bea pe stomacul gol, eventual in mai multe reprize.

· Macerat combinat cu infuzie - se prepara maceratul la rece dupa indicatiile de mai sus dupa care din reziduul de planta care ramane dupa filtrare se prepara o infuzie. In final se combina cele doua extracte si se consuma pe stomacul gol.

Celor care cred ca doar medicina clasica este in masura sa ofere solutii pentru astfel de probleme le vom oferi o alternativa naturista viabila si verificata, ce poate fi folosita chiar si atunci cand nu exista o farmacie in apropiere…

Evident ca in cazurile de fracturi, in bolile foarte grave, atunci cand avem nevoie de un antibiotic foarte puternic, precum si in cazul ranilor profunde, este chiar indicat sa apelam la tratamentele medicale clasice.

Ce trebuie sa cuprinda o trusa naturista de prim ajutor ? Va sugeram ca din ea sa nu lipseasca: tinctura de echinaceea, de coada soricelului, de propolis, unguentul de galbenele, cel de tataneasa, cateva plante pentru macerat (cum ar fi menta, musetelul, rachitanul, maghiranul, mustarul, coada racului, busuiocul, cuisoarele, obligeana, pelinul), uleiuri volatile (de cimbru, menta), ulei gras de susan si ricin, ghee.

Plante ce nu trebuie sa lipseasca din farmacia casei
1. Echinaceea (Echinaceea sp.)
Se utilizeaza in cazurile de infectii acute (guturai, cistita, gripa). Este deosebit de utila dupa starile de hipotermie datorate frigului de afara sau sederii prelungite in apa, etc. In aceste cazuri de administreaza sub forma de tinctura: 1 lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa de 4ori pe zi. In Germania, echinaceea a fost aprobata sub forma de unguent pentru aplicarea pe ranile care se vindeca greu si ca adjuvant pentru cazurile de herpes bucal sau genital.

2. Coada soricelului (Achillea millefolium)
Aceasta planta este una dintre cele mai spectaculoase in ceea ce priveste oprirea hemoragiilor, cicatrizarea si refacerea tesuturilor in urma unor leziuni. Se utilizeaza pentru rani deschise, arsuri, hemoragii interne, diaree. Denumirea sa latina provine din vechime, de cand eroul mitic Achile si-a vindecat soldatii raniti pe campul de lupta oprindu-le sangerarea cu ajutorul acestei plante. Cercetarile moderne confirma descoperirile traditiilor stravechi de vindecare cu plante. Un compus natural prezent in frunze si flori, achileina, opreste rapid sangerarea, fiind in acelasi timp un bun antiseptic. Compusii azulenici din uleiul volatil sunt antiinflamatori si stimuleaza formarea de tesut nou in cazul ranilor. Este bine sa va asigurati ca ati curatat rana foarte bine inainte de aplicarea acestei plante, deoarece este un cicatrizant atat de puternic incat ranile se inchid la scurt timp dupa aplicarea ei chiar daca in interior au mai ramas corpi straini.

3. Galbenelele (Calendula officinalis)
Sub forma de unguent, sunt de un mare ajutor in cazuri de arsuri solare deoarece au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, astringente si regenerante ale pielii. De asemenea puteti folosi acest unguent, dupa aplicarea tincturii de propolis, in cazuri de arsuri ca urmare a contactului cu obiecte fierbinti, in urma unor eczeme sau eruptii pe piele, precum si in cazuri de acnee severa.

4. Arnica (Arnica montana)
Este o planta deosebit de valoroasa, avand un spectru de actiune destul de larg. Ea a fost utilizata cu rezultate excelente de-a lungul timpului in cazuri de soc psihic sau termic, traume fizice severe fara rani deschise (luxatii, entorse, fracturi usoare, zdrobiri ale tesuturilor - este mai eficienta decat castanul salbatic), accidente. In primul rand administrata intern in doza de o lingurita de tinctura cu putina apa, la scurt timp dupa producerea accidentului sau socului, diminueaza foarte mult efectele psihice nocive ale respectivului traumatism si ajuta revenirea la o stare de spirit constructiva. Ulterior, administrata intern sau extern, ea are efecte vindecatoare speciale: ajuta la refacerea oaselor si a altor tesuturi afectate, intareste imunitatea, elimina posibilitatea unor infectii severe. Intern se administreaza sub forma de tinctura 50 picaturi intr-un pahar cu apa de 4 ori pe zi, iar extern, pe contuzii, fracturi, entorse, luxatii, se va face cataplasma cu pulbere de planta umezita cu apa, peste care se leaga tifon.

5. Valeriana (Valeriana officinalis)
O tinctura bine preparata din valeriana va ajuta sa adormiti in noptile in care somnul nu vine, desi sunteti prea obositi. De asemenea, in stari de surescitare nervoasa, iritare incontrolabila, furie, care ar putea genera in plus tulburari cardiace sau digestive, este bine sa se administreze cat mai repede o lingurita de pulbere, sublingual.

6. Teiul (Tilia alba)
In cazul celor mici care nu pot adormi este recomandata o infuzie calduta de tei cu putina miere, in locul tincturii de valeriana care este un somnifer mult mai puternic pentru copii.

7. Musetelul (Matricaria chamomilla)
Este o planta blanda, calmanta, care ne poate ajuta in cazuri de dureri de stomac, sangerari ale gingiilor si de asemenea in reactii alergice atat ale cailor respiratorii superioare sau medii, cat si in cele manifestate pe piele. In aceste cazuri se va administra intern sub forma de macerat caldut. In cazurile de soc anafilactic este utila deoarece are proprietati antihistaminice. Pentru astfel de situatii se prepara o infuzie foarte concentrata - un pumn de musetel la o cana cu apa – si se va apela de urgenta la ajutorul medical de specialitate. Extern, pentru tratamentul intepaturilor de insecte, se tamponeaza local cu tinctura sau macerat combinat, iar in cazurile unor inflamatii puternice se poate aplica sub forma de cataplasma.

8. Rachitanul
Partea aeriana este un astringent redutabil. Impreuna cu coada racului, se dovedesc foarte utile in cazurile de: diaree, dizenterie, sangerari menstruale, febra tifoida: se administreaza sub forma de pulbere (macinata cu rasnita electrica, din planta uscata) - 1 lingurita de pulbere se tine sub limba 10 minute dupa care se inghite cu putina apa. Plantele se iau pe stomacul gol.

9. Maghiranul (Origanum majorana)
Este deosebit de util in cazuri de gripa si raceala deoarece este hipertermiant (creste temperatura corpului). Infuzia fierbinte cu miere de albine (cate o cana la fiecare 15 minute sau jumatate de ora) ajuta organismul sa–si ridice temperatura si sa elimine virusii si microbii. Maghiranul este recomandat si in cazuri de hipotensiune, lesin, hipotermie, epuizare, stari gripale sub forma de infuzie fierbinte. In acest caz nu se urmareste in mod special o extragere cat mai buna a principiilor active ale plantei, ci in primul rand efectul sau hipertermiant care este maxim in administrarea ca infuzie calda.

10. Mustarul (Sinapis alba)
Faina de mustar are efect rubefiant, de incalzire, de aceea este recomandata sub forma de cataplasma in cazuri acute de nevralgii, sciatica sau anchiloze determinate de reumatism. Cataplasma nu se tine mai mult de 10 minute deoarece provoaca arsuri ale pielii. In raceli sau stari de hipotermie se poate face o baie calda in care s-a pus intr-un saculet de panza o mana de faina de mustar. In cada nu trebuie sa se ramana mai mult de 10 minute, iar partea superioara a corpului (zona inimii) trebuie sa fie afara din apa. Baia nu este recomandata persoanelor cu piele foarte sensibila, cu hipertensiune sau alte tulburari cardiace grave.

11. Obligeana (Acorus calamus)
Este utila ca prim ajutor in cazuri de socuri psihice, surmenaj, lesin, tulburari de auz, vertij, halucinatii. Se administreaza o lingurita de tinctura de obligeana intr-o cana cu apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

12. Cuisoarele
Sunt un redutabil anesteziant local si de aceea sunt foarte utile pentru durerile de dinti, caz in care se tine un cuisor pe dintele dureros, iar in cazurile de nevralgii sau lovituri in alte zone ale corpului se face cataplasma cu pulbere de cuisoare care se inmoaie cu putina apa si se aplica pe locul dureros legand cu tifon.

13. Macesele (Rosa canina)
Sunt deosebit de utile in stari febrile acute: se administreaza sub forma de pulbere sub limba de 4 ori pe zi. In cazuri de stari alergice, hipotermie, preinfarct, reactii alergice se iau 3-6 lingurite de pulbere in doze succesive (1 lingurita la 10 minute, cu putina apa).

14. Remf (marul lupului) (Aristolochia clematitis)
Se recomanda in abcese dentare, plagi infectate. In cazul abceselor se tine planta sub forma de pulbere pe zona gingiei inflamate, iar in celelalte cazuri se realizeaza o cataplasma cu pulbere de planta uscata cu putina apa si se leaga cu tifon.

15. Carbune vegetal de tei
Se foloseste pentru cazurile de intoxicatii alimentare sau din alte surse, si otraviri (cu substante chimice, plante toxice, ciuperci otravitoare). Se administreaza ca atare 2 linguri cu apa.

16. Uleiul volatil de cimbru
Este un remediu deosebit pentru cazurile de infectii bacteriene acute: se pun 2-3 picaturi de ulei volatil de cimbru in miere sau zahar si se inghit. Atentie: uleiul trebuie sa fie natural, deoarece falsurile chimice nu au aceleasi proprietati si pot fi chiar periculoase administrate intern. In timpul epidemiilor, se pulverizeaza profilactic in spatiile unde locuim sau la locul de munca, fiind din acest punct de vedere una dintre cele mai eficiente arme impotriva bacteriilor.

18. Uleiul volatil de menta
Se recomanda in crize astmatice si chiar in cazurile de stop respirator deoarece stimuleaza sistemul nervos central. In aceste cazuri se aplica cateva picaturi de ulei volatil pe o batista si se inspira profund si lent pe nas. De asemenea, suplimentar, se poate pulveriza in atmosfera sau se administreaza ca si uleiul volatil de cimbru 2-3 picaturi in miere sau zahar.

sursa: kamala.ro

Articole despre plante, condimente, remedii naturiste, pudra plante, tinctura, macerat la rece