facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Echinacea - Imunitate la maxim

Fitoterapie

Devenita celebra ca urmare a efectelor sale de exceptie asupra imunitatii, Echinacea este la ora actuala una dintre cele mai folosite plante de pe glob. Spre deosebire de un simplu vaccin, care este activ doar in ceea ce priveste o anumita afectiune, Echinacea actioneaza in sensul stimularii globale a sistemului imunitar dubland capacitatea de reactie a acestuia in numai cateva zile de administrare. Cele peste 500 de studii stiintifice realizate in ultimii ani asupra acestei plante au relevat faptul ca Echinacea creste activitatea sistemului imunitar, inclusiv a celulelor antitumorale, stimuleaza activarea celulelor imunitare T, favorizeaza cresterea de noi tesuturi in cazul leziunilor, reduce inflamatiile in cazuri de artrita si boli ale pielii, diminueaza inflamatiile sanilor, are actiune antibiotica, antivirala, antifungica. Datorita calitatilor sale remarcabile ea ocupa unul dintre primele locuri in “topul” celor mai eficiente plante dintre cele studiate pana la ora actuala.

echinacea1

O planta accesibila

Poate sa para surprinzatoare o asemenea afirmatie pentru o planta a carei tara de origine este America de Nord. Renumele sau a facut insa ca ea sa se raspandeasca cu rapiditate in intreaga lume. Desi in tara noastra nu creste spontan, ci doar in cultura, ea poate fi gasita cu usurinta acum in plafare si magazine naturiste specializate in distributia plantelor. Se poate procura in scop terapeutic fie sub forma diferitelor preparate naturale cu rol de stimulare a imunitatii, fie sub forma de planta uscata. La noi in tara gasim mai ales specia Echinacea purpurea, in Occident fiind folosite si alte specii, cum ar fi E. pallida, E. angustifolia, care au proprietati terapeutice similare.

“Descoperirea” plantei

Meritul dezvaluirii efectelor vindecatoare apartine bastinasilor de pe continentul american, care considerau ca aceasta planta este darul cel mai de pret al Marelui Spirit - Manitou pentru copii sai, pentru a-i ajuta sa scape de orice boala, fie ea fizica sau psihica. Samanii o tratau cu respect pentru ca prin puterea marelui Manitou si a acestei plante se vindecau cei care fusesera prigoniti sau bantuiti de spiritele rele si isi redobandeau integritatea eu-lui. Ei o mai foloseau pentru tratarea diferitelor afectiuni ale gatului, pentru dureri de dinti, infectii, rani, muscaturi de sarpe, boli contagioase ca oreionul, pojarul, varsatul de vant, sau boli grave cum ar fi cancerul. Cand apareau aceste boli, obisnuiau sa bea sucul radacinii de Echinacea. O mai foloseau si sub forma de apa de gura pentru dureri de dinti sau de gingii, sau aplicau extern prisnite cu radacina pe diferite tipuri de rani.

In China, Echinacea era considerata un remediu anti-otrava si unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Din perspectiva medicinii chineze, Echinacea are o actiune preponderenta asupra sangelui si plamanilor, stimuleaza si regleaza activitatea meridianelor stomacului si ficatului.

Cum o folosim?

Unele principii ale Echinaceii sunt mai bine extrase in apa, altele in alcool. De pilda, acizii constituenti nu se extrag in apa si de aceea este necesara o extractie in alcool, iar polizaharidele in alcool se distrug, fiind necesara extractia cu apa. Din aceste motive trebuie sa stim precis pentru ce o folosim, pentru a sti la ce forma de preparare vom recurge. In acest context exista o singura forma de administrare care sa raspunda la aproape toate cerintele - pulberea din planta uscata - motiv pentru care vom incepe prin a descrie intrebuintarile acesteia.

Pulberea din echinacea

Pentru dobandirea imunitatii la boli infectioase: pentru profilaxia gripei, guturaiului, bronsitei si a diferitelor infectii acute care apar in timpul sezonului rece si la variatiile de temperatura (cistita, pielita, anexita etc.), precum si ca o modalitate de protectie in timpul  epidemiilor este recomandata realizarea unei cure cu echinacea. Pentru a stimula profilactic activitatea sistemului imunitar, este bine sa stim ca dozele mici luate zilnic sunt in general mai eficiente decat dozele mari. Echinacea stimuleaza cel mai bine sistemul imunitar atunci cand se fac cure cu aceasta planta. O astfel de cura se poate face astfel: timp de 2 saptamani se ia o jumatate de lingurita de pulbere de planta de 4 ori pe zi cand avem stomacul gol, tinem plantele sub limba timp de 15 minute si apoi le inghitim cu putina apa. Dupa cele 2 saptamani in care am facut acest tratament, urmatoarea saptamana facem pauza, dupa care reluam. Aceste cure sunt recomandate in perioadele reci, in momentele cand ne simtim mai slabiti, mai expusi stresului, oboselii, racelilor.

In cazul in care suferiti de afectiuni renale, pulmonare (dar nu TBC), venerice, dermatologice, este bine ca perioada de cura in care se ia Echinacea sa fie mai mare, dar sa nu depaseasca 8 saptamani, dupa care se face pauza timp de 1 saptamana.

Pentru combaterea infectiilor pulmonare se combina Echinacea cu iarba-mare (Inula helenium) in proportii egale, se administreaza sub forma de pulbere sublingual cate 1 jumatate de lingurita de 4 ori pe zi pe stomacul gol, se tin plantele sub limba si apoi se inghit cu putina apa.

Aceasta forma de administrare a fost utilizata cu rezultate excelente in tratamentul afectiunilor ce apar la nivelul sanilor la femei: mastite, mastoze chistice, adenofibrom etc. In aceste cazuri, pentru efecte sporite, se asociaza cu plante reglatoare hormonale ca: salvia, cretisoara si coada racului. Efectele in aceste cazuri se fac simtite evident dupa minim 1-2 luni de tratament.

In cazul infectiilor persistente la nivelul gatului cu stafilococ auriu, pulberea plantei (1/2 de lingurita) se va tine sub limba timp de minim 20 de minute, de 3 ori pe zi pentru un interval de 3 saptamani.

In cazuri de hepatita virala cronica, planta poate ajuta considerabil la ameliorarea starii de sanatate, folosita in asociere cu un regim alimentar sever din care se exclud grasimile, prajelile, carnea, alimentele rafinate si cu compusi sintetici.

Tinctura de echinacea

Tinctura de echinacea se prepara din 20 linguri de planta fin macinata care se pun intr-un borcan, turnandu-se deasupra alcool de saptezeci de grade si amestecandu-se continuu pana planta este complet acoperita. Dupa aceasta, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat 10 zile. In final tinctura se filtreaza si se pune in sticlute mici inchise la culoare. Se utilizeaza intern pentru tratarea infectiilor cronice (in doza de jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi) si extern contra afectiunilor articulare si a reumatismului (sub forma de comprese pe articulatiile dureroase). Tinctura se administreaza intotdeauna cu apa, pe stomacul gol.

Bolile venerice (candidoza, tricomoniaza) pot fi ameliorate si chiar vindecate prin realizarea periodica de cure cu tinctura de echinacea, alternand 2 saptamani de tratament cu 1 saptamana de pauza. In cazurile foarte persistente se utilizeaza in asociere cu alte tincturi din plante cu efecte antimicotice si antiinfectioase obtinute din muguri de plop (Populus nigra) si galbenele (Calendula officinalis), si se vor realiza totodata spalaturi cu macerat la rece din aceste plante.

In cazul poliartritei reumatoide – rezultatele apar in mod evident daca se respecta o serie de conditii stricte: alimentatia lacto-vegetariana cu efecte purificatoare asupra organismului (mai ales alimentatia bazata pe cruditati), folosirea aplicatiilor externe sub forma de cataplasme cu plante si administrarea interna a preparatelor pe baza de echinacea. Este stringent necesar in cazul acestei tulburari sa se asigure un tranzit intestinal foarte bun, sa se evite constipatia, retentia de apa si alte blocaje ale functiilor de eliminare, pe toata durata tratamentului.

Tinctura de protectie pe timp de iarna

Ingrediente
3 parti de radacina de Echinacea
2 parti de boabe de soc (proaspete sau uscate)
2 parti de macese
1 parte de coacaze negre (proaspete sau uscate)
1 parte zmeura (proaspata sau congelata)
1 parte radacina proaspata de ghimbir
1 parte portocale proaspete
Alcool

Mod de preparare
Se amesteca fructele si plantele si se pun intr-o sticla, se toarna alcoolul, si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitand de 2 ori pe zi. Pentru 200 de grame de plante vom folosi 1 litru de alcool de 70 de grade. Dupa intervalul de timp destinat macerarii, preparatul se filtreaza si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se administreaza dupa caz, in doza uzuala de 1 lingurita in 200 ml de apa, de 3 ori pe zi.

Macerat la rece
Se pun seara 2 lingurite de pulbere de planta intr-o cana de apa si se lasa la macerat pana dimineata, cand se strecoara si se incalzeste usor a temperatura corpului, fara a aduce maceratul la temperatura de fierbere! Este utilizat pentru a trata infectii ale gatului sub forma de gargara cu 50 de ml de preparat, de trei ori pe zi. Se poate folosi in plus in cazurile infectiilor renale si urinare, rezistente la antibiotice, in asociere cu bace de ienupar (Juniperus communis) si frunze de mesteacan (Betula pendula).

In cazurile alergiilor de primavara, precum si a celor care apar la praf sau polen, se obtin rezultate considerabile folosind maceratul din echinacea, trei frati patati si coada soricelului (in proportii egale) administrat in doza de 2 cani pe zi.

Preparat antialergic

Ingrediente
2 cani de apa, o jumatate lingurita de Echinacea radacina si nalba mare radacina, 1 lingurita de flori de galbenele, o jumatate de lingurita de frunze de menta, un sfert de lingurita de radacina de ghimbir.

Mod de preparare
Puneti impreuna la macerat plantele in doza de 1 lingura de amestec (in proportiile indicate) la o jumatate de litru de apa. Lasati la macerat timp de 7 ore, dupa care strecurati si se poate bea. La copii se administreaza 1-2 cani pe zi pentru o greutate de 20 kg.

Esenta florala
Creator al uimitoarelor esente florale, dr. Bach a fost cel care a descoperit la jumatatea secolului trecut influenta extractelor naturale din diferite flori asupra psihicului uman. Precursor al medicinii psihosomatice, dr. Bach a remarcat legatura existenta intre diferite boli si starile psihice, urmarind sa remedieze in acelasi timp si trupul, dar si mintea. Desi a fost initial o idee greu de acceptat pentru contemporanii sai, folosirea esentelor florale a ajuns la ora actuala in Occident la indemana a milioane de oameni, fiind considerata una dintre metodele fitoterapeutice cele mai „fine” si nenocive de a influenta psihicul uman.

Esenta florala de Echinacea este un remediu fundamental pentru depasirea multor boli fizice sau psihice, in special cand persoana respectiva trece printr-o perioada de zbucium sufletesc sau stres psiho-emotional. Echinacea ajuta la restabilirea demnitatii fiintei. Persoanele care au suferit traume sau abuzuri sexuale, care se simt risipite interior, amenintate de dezintegrare fizica sau psihica este bine sa faca aromatizari ale camerei in care locuiesc cu esenta acestei plante. Cel mai bine este sa aromatizati o camera calduroasa si luminoasa cu esenta de Echinacea, va intindeti confortabil cu capul spre nordul magnetic pe o patura si va relaxati gradat tot corpul fiind foarte atenti la aroma plantei care va patrunde in plamani. Simtiti cum puterile sale magice va mangaie sufletul, va redau increderea, va aduc pace si impacare. Acest exercitiu este bine sa fie realizat dimineata si seara, timp de mai multe saptamani, pana cand sesizati o stare de incredere in sine, de restabilire a valorii personale.

Precautii la administrarea plantei

Este o planta sigura si foarte bine tolerata de majoritatea oamenilor, nu prezinta nici un fel de toxicitate cunoscuta. Cu toate acestea, Echinacea trebuie utilizata cu precautie in cazuri de boli autoimune cum ar fi colagenoza, perturbarile tesutului conjunctiv, lupusul etc. In conformitate cu  studiile realizate in Germania, utilizarea sa in cazurile de Sida sau alte infectii ale bolnavilor de Sida este controversata.

Confirmari ale stiintei

Actiunea la nivel celular

Studiile efectuate asupra acestei plante au scos la lumina mecanisme importante ale activitatii ei astfel incat a fost posibila intelegerea utilizarilor sale potentiale. Astfel, glicozidele din radacina au o actiune de stopare a proliferarii stafilococilor, care, mai ales cel auriu, pot dezvolta rezistenta la antibioticele de sinteza, generand astfel forme de boala trenante si/sau recidivante. O alta categorie de componente active din planta, echinacozidele (active terapeutic intr-o cantitate de 6 mg), s-au dovedit la fel de puternice ca si o unitate de penicilina, din punct de vedere al efectului antibiotic!

Tinctura din planta a fost capabila sa incetineasca atat cresterea, cat si reproducerea protozoarului Trichomonas vaginalis si s-a dovedit eficienta in stoparea recurentei infectiei cu Candida albicans. Explicatia acestor actiuni consta in capacitatea plantei de a preveni infectia si de a reface tesutul infectat partial prin inhibarea activitatii enzimei hialuronidaza. Sistemul enzimatic al hialuronidazei reprezinta primul mecanism de aparare celulara, implicand substanta care are ca rol legarea celulelor unele de altele, si anume acidul hialuronic care se comporta ca o bariera impotriva agentilor patogeni. Unii agenti patogeni activeaza enzima hialuronidaza care, odata activata, distruge integritatea acestei substante, ceea ce face ca “bariera” sa devina slaba si agentii patogeni sa poata patrunde cu usurinta, sa se ataseze de celulele expuse, sa patrunda membrana lor si sa le distruga. Rezultatul este infectia insotita de inflamatie. Echinacea inhiba actiunea enzimei hialuronidaza prin ingradirea ei intr-un anume fel, avand ca rezultat cresterea temporara a integritatii „barierei”. De aceea mai putini agenti patogeni pot actiona in sensul distrugerii acestei substante de baza, atat de importanta pentru apararea organismului. Un sir de alti constituenti mediaza acest proces, in special un complex de polizaharide numite echinacin B. Aceasta actiune  anti-hialuronidazica este implicata in regenerarea tesutului conjunctiv  distrus in timpul infectiei si in eliminarea organismelor patogene care au generat infectia.

Actiunea la nivelul sistemului imunitar

Polizaharidele purificate obtinute din Echinacea prezinta o mare forta de activare a sistemului defensiv al celulelor macrofage ale organismului. Aceste celule macrofage initiaza sistemul de distrugere a organismelor patogene si a celulelor canceroase. Echinacea activeaza singura aceste celule, independent de actiunea celulelor T. Aceasta contribuie atat la distrugerea celulelor canceroase cat si a agentilor patogeni, marind nivelul fagocitozei prin ridicarea nivelului celulelor albe cum ar fi neutrofilele, monocitele, eozinofinele si limfocitele B. Polizaharidele poseda cele mai bune proprietati de stimulare a sistemului imunitar si sunt de asemenea antivirale. Cu toate acestea, actiunea principala a acestei plante (cea de sustinere a imunitatii) depinde intr-o anumita masura de starea de sanatate ce exista deja la nivelul sistemului imunitar. In lipsa unei populatii active integre de anticorpi cu care sa lucreze, capacitatea Echinaceei de a lupta contra infectiilor se limiteaza la actiunea sa antiseptica, care este mai putin impresionanta. De aceea se poate spune ca eficienta Echinaceii  depinde extraordinar de mult de timp: aceasta planta ar trebui sa fie administrata inca de la primele simptome ale infectiei, altfel activitatea sa se va adauga la o batalie pe cale de a fi pierduta impotriva bacteriilor care deja si-au castigat o pozitie fortificata in organism. Glicozidele echinacozide par sa fie primele “antibiotice”, dar mai sunt si alte substante active prezente care pot actiona sinergic. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, in planta un principiu de inhibare a tumorilor - o hidrocarbura oncolitica lipo-solubila aflata in uleiul esential, ceea ce o recomanda atat in cazurile de tumori benigne, cat si maligne.

Alti constituenti ai sai au proprietati bacteriostatice, antitumorale si prezinta o activitate anestezica.

Toate aceste date sustin faptul ca Echinacea actioneaza puternic asupra sistemului imunitar, fiind din acest punct de vedere unul dintre cele mai redutabile remedii fitoterapeutice.

Actiunea la nivelul articulatiilor

Acelasi compus din Echinacea si anume hialuronidaza (pe care o vom numi prescurtat HA) are un rol important in lubrefierea incheieturilor. Artrita distruge HA, dar actiunea protectoare a Echinaceei are un efect antiinflamator ceea ce afirma necesitatea folosirii plantei in cazurile de artrita. In acest sens, studii germane mentioneaza faptul ca preparatele pe baza de Echinacea sunt eficiente in cazurile de poliartrita reumatoida.

Alte proprietati semnificative

Cercetarile realizate de specialistii germani au evidentiat de asemenea faptul ca Echinacea este un remediu eficient in cazurile de alergii si  astm.

Un studiu realizat cu 200 de copii a revelat faptul ca grupul care a luat Echinacea a racit mai putin, iar cei care totusi au racit au avut mai putine zile cu febra.

Echinacea mai este utilizata extern si intern in cazurile de mastite (inflamatia sanilor), in afectiunile tumorale benigne ale sanului (fibrom, adenofibrom mamar) sau in cazurile de fisuri ale sanului la femeile care alapteaza.
Sursa: editura.kamala.ro

Articole despre sistemul imunitar, echinacea