facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Curele binefacatoare de primavara

Cure

Primăvara este anotimpul retrezirii energetice, al copilăriei şi bucuriei, al dragostei de viaţa, marcând transformări profunde în întreaga natură, de la vegetaţia care se regenerează, la organismul şi psihicul uman.
Totul se trezeşte acum la viaţă şi tinde să iasă la suprafaţă pentru ca să se bucure de generozitatea naturii, care se manifesta prin energiile subtile benefice intense şi profunde ale primăverii.
Sub acţiunea razelor solare şi a energiilor efervescente care abundă, ceea ce este acumulat în exces în trupul nostru începe să se fluidifice şi să se elimine treptat din trupul nostru. Mai ales în această perioadă sunt favorizate procesele de purificare atât la nivelul trupului, minţii, cât şi la nivelul sufletului. De aceea, tocmai acum este momentul favorabil, în care fiinţele umane trebuie să se deschidă din plin faţa de aceste "îndemnuri" de purificare şi renaştere, de trezire la realitate, de ieşire din starea de somn şi înţepenire (această etapă având atât o semnificaţie materială şi socială, cât şi una spirituală). Nu întâmplător aceste perioade s-au suprapus peste anumite sărbători creştine şi corespund cu postul Sfintelor Paşti.
Omul trebuie astfel să se integreze cât mai armonios ciclurilor tainice ale naturii, şi să descopere astfel ca întotdeauna Natura îi pune la dispoziţie toate resursele de care are nevoie pentru a trăi foarte sănătos. Deoarece mai ales acum împotrivirea şi rezistenţa încăpăţânată este analogic vorbind asemenea înotului împotriva unui curent benefic.
Toate transformările care se produc în exterior predispun organismul să se debaraseze de încărcările greoaie de peste iarnă pentru a putea respira liber, pentru a absorbi fără piedici substanţe noi şi regenerante pe care noul an le aduce.
În această perioadă suntem susţinuţi şi încurajaţi să renunţăm la tot ceea ce este vechi, la tot ceea ce nu mai este util şi să dăm naştere la ceva nou.


De este atât de necesar să facem o cură de primăvară?
De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost investit cu valenţe curative nu numai în ceea ce priveşte corpul fizic, dar şi psihicul, sufletul şi chiar spiritul, fiind o modalitate de transformare a întregii fiinţe, este un element central al majorităţii religiilor: Creştinism, Hinduism, Budism, Iudaism, Islamism etc.
În textele înţelepciunii milenare se afirmă că practica postului alimentar, ne învaţă autocontrolul global al fiinţei pornind de la controlul şi educarea senzaţiei gustative (a poftei) şi a foamei. Dacă învăţăm să ne abţinem de la tentaţiile gustative nefolositoare, învăţăm să ne abţinem şi de la sentimente, gânduri rele şi tendinţe negative. Astfel ne redobândim şi ne păstrăm puritatea şi libertatea.
Alimentaţia din timpul iernii este adesea bogată în grăsimi şi proteine de origine animală, pe care le consumăm în exces. De asemenea alimentaţia din timpul iernii este săracă în fructe şi legume proaspete, zarzăvaturi. În urma digestiei acestor alimente, grele pentru organism, se produc şi se acumulează foarte multe "deşeuri toxice ".Cu cât mai repede vom ajuta organismul să scape de acest balast, cu atât mai repede ne vom regăsi tonusul, fără a mai trece prin perioadele neplăcute de astenie şi fără a ne confrunta cu "bolile primăverii".
Pentru ca organismul nostru să aibă energia şi forţa necesară, şi să se debaraseze de aceste toxine, este absolut necesar să-l ajutăm, oferindu-i o pauză alimentară (fie totală, prin post numai cu apă, fie parţială - să ne abţinem de la consumul de carne, produselor conservate sau a produselor de origine animală) pentru o perioadă care este corelată cu gradul de încărcare cu toxine şi cu vitalitatea noastră.
Principalele efecte ale postului sunt acelea de repaus al întregului tub digestiv, de facilitare a metabolismului şi a proceselor de schimburi interne, de eliminare a reziduurilor metabolice şi de purificare a întregii fiinţe. Cercetări ştiinţifice recente arată că toate curele de post au efecte puternic antioxidante.
Pentru început este bine să începem de la 1-2 zile pe săptămână timp de câteva săptămâni (mai ales în cazul persoanelor slăbite şi anemice), apoi treptat să ajungem la cure mai îndelungate de 10-14-21 (sau chiar 49) zile, atunci când există o bună vitalitate şi se doreşte o purificare profundă a organismului.
În perioada realizării acestor cure este necesar să-i oferim organismului şi un "suport de enzime vii ", vitamine şi minerale preluate din plante proaspete sau din alimente vegetale proaspete.
O alimentaţie bazată pe cel puţin 60-70% hrană vie (neprelucrată termic sau chimic), bazată pe fructe şi legume proaspete, sucuri din plante, salate de crudităţi şi plante cu efect curativ este o excelentă "gură de aer proaspăt" pentu celulele organismului nostru. Apoi, dacă dorim, putem să ajungem treptat la o alimentaţie 100% vie. Pe toată perioada curei de primăvară este important să nu consumăm carne.

Plantele folosite pe perioada curei de primăvară:
Ţara noastră beneficiază de un colorit extraordinar de variat de plante, care au efect de aliment-medicament, pe care Mama Natură ni le pune la dispoziţie cu multă generozitate. Aici vă oferim câteva din aceste plante:

1. Păpădia (Taraxacum officinalis)
Are efecte detoxifiante cu totul excepţionale. Aceasta deoarece acum, primăvara devreme, păpădia conţine în frunzele şi şi tulpina să substanţe amare, enzime şi fitohormoni, care fac adevărate minuni pentru "ficatul obosit" şi încărcat cu toxine. Efectele terapeutice sunt obţinute din întrega planta (rădăcina, tijele proaspete, florile şi frunzele proaspete). Indicaţii: Gastrita hiperacidă, diskinezie biliară, calculi biliari, steatoză hepatică, hepatită, ciroză hepatică, obezitate, ateroscleroză, diabet zaharat, gută, boli de piele, erupţii, exeme, inflamaţii a ganglionilor limfatici, inflamaţii ale sânilor.
Salata din frunze de păpădie cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline ajută organismul să treacă de astenia de primăvară şi să depăşească inerţia dobândita în perioada rece.
Salata din frunze de păpădie cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline ajută organismul să treacă de astenia de primăvară şi să depăşească inerţia dobândită în perioada rece.
Cura cu tije de păpădie- timp de 14 zile se vor consuma zilnic câte 6 tije proaspete de păpădie. Recoltarea tulpinilor pentru această cură se face înainte de înflorire.

2. Urzica (Urtica dioica)
Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutica primăvara, imediat după răsărire, în martie-aprilie. Această plantă este renumită pentru calităţile ei depurative şi reîntineritoare, revitalizante şi remineralizante. Secretina conţinută în frunzele proaspete de urzică stimulează secreţia gastrică, creşte puterea digestivă, favorizând şi o mai bună asimilare a substanţelor nutritive din plante. Urzica este o sursă importantă de vitamine naturale (B, E, C, K) şi minerale (fier, sulf, siliciu, mangan). Fiind extrem de bogată în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acesta neutralizează radicalii liberi, stimulează procesele de hematopoeză (de producere a globulelor roşii), stimulează procesul de producere a altor elemente figurate ale sângelui (globule albe, trombocite).
Indicaţii: Astenie, slăbiciune accentuată, anemie, sindrom posthemoragic, reumatism articular, artrite,
Sucul de urzică se obţine astfel: într-un mixer electric se pune o mână de frunze de urzică tăiate nu foarte mărunt, după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obţine aproximativ un pahar de suc, de o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele mai intensive de curăţare a sângelui, se beau 2 pahare de suc de urzică pe zi: dimineaţa şi seară.

3. Leurda (Allinum ursinum)
Planta se aseamănă cu usturoiul la gust şi se foloseşte şi sub formă de condiment în gastronomie.
Conţine sulfură de alil, Vitamina A şi Vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).
Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.
Studii făcute în Germania şi Austria au pus în evidenţă efectele excepţionale ale acestei plante, pentru anihilarea radicalilor liberi din sânge, pentru împiedicarea formării cheagurilor de sânge (trombi) şi pentru menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. Este un tonic bun pentru muşchiul inimii, fiind considerată una din cele mai bune plante pentru afecţiunile cardiovasculare, care are puternice efecte antiinflamatoare vasculare, fluidifiante sanguine şi anti-agregante plachetare. Leurda are un puternic efect depurativ concretizat în special prin eliminarea acidului uric, care este completat de un puternic efect antitoxic- fiind folosită în intoxicaţia cu nicotină.
Este indicată persoanelor sănătoase pentru menţinerea sănătăţii organismului cât şi mai ales celor care suferă de hipertensiune arteriala, ateroscleroză şi cardiopatie ischemica, flebita, tromboflebită şi tromboze vasculare, asociate cu valori ridicate ale colesterolului, insuficienţa biliara, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeala, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinali, afecţiuni ale plămânilor, gripă.
Se recomandă o cură de cel puţin 10 zile cu această plantă, sub formă de adaos la salate şi suplimentar sub formă de supe şi piureuri.

4. Cura cu grâu verde
Sucul obţinut din mlădiţele de grâu are un efect puternic, de curăţare a întregului tub digestiv. Mai mult, el are o acţiune reparatoare, favorizând regenerarea mucoasei epiteliale lezate în cazul unor afecţiuni gastro-intestinale, calmând durerile, cicatrizând leziunile şi normalizând procesele digestive.
Sucul se obţine cu ajutorul unui storcător de suc. Administrarea lui se face în cure de 10-21 de zile, timp în care se ia câte un sfert de pahar (50 ml) de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Iarba de grâu verde conţine:

  • 20 de aminoacizi;
  • Sute de enzime preţioase, care nu se regăsesc în nici un alt fel de produse alimentare;
  • 90 din cele 102 minerale existente;
  • Vitamine şi alte substanţe nutritive importante.


Efecte:

  • Are efect alcalinizant, energizant şi revitalizant;
  • Stimulează hematopoeza (creşte numărul globulelor roşii), fortifică sistemul imunitar.
  • Previne apariţia celulelor canceroase, ameliorează efectele adverse apărute în urma chimio- şi radioterapiei. Accelerează procesul de regenerare în urma unor boli sau intervenţii chirurgicale.
  • Purificator sangvin- elimina toxinele din sânge;
  • Stimulează metabolismul şi sistemele enzimatice ale corpului, elimina acidoza metabolică;
  • Stimulează glanda tiroida.
  • Eficient în tratarea ulcerului peptic, colita ulcerativă, elimină atât constipaţia, cât şi diarea, precum şi alte probleme ale tractului gastro-intestinal;
  • Detoxifiant puternic al ficatului;
  • Neutralizează radicalii liberi (enzimele şi aminoacizi din iarba de grâu verde ne pot proteja de agenţi cancerigeni);
  • Este un tratament de înfrumuseţare, şi reîntinerire, care încetineşte procesul de îmbătrânire.
  • Creşte fertilitatea şi menţine tinereţea organismului.

5. Spanacul (Spinacea oleracea)
Este una dintre plantele cele mai nutritive, fiind recomandat în special copiilor - cărora le favorizează creşterea. De asemenea este recomandată bătrânilor şi convalescenţilor. Conţinutul bogat în fier şi vitamine (B1, B2, B3, C) îi conferă proprietăţi antianemice şi regenerante importante. Datorită efectului purificator, spanacul este indicat în afecţiuni cronice a pielii. Precauţii pentru pacienţii suferinzi de gută şi reumatism articular.

6. Hreanul (Armoracia rusticana)
Este deosebit de eficient mai ales pentru combaterea infecţiilor respiratorii acute şi cronice, amigdalite, gripă, bronşite, bronşiectazii, sinuzite, pneumonii, pleurezii, etc, care se agravează la început de primăvară, când organismul este extrem de sensibil la feluritele infecţii.
Frunzele crude conferă hranei o aromă agreabilă şi stimulează totodată procesele de digestie.
Rădăcina de hrean folosită intern, este un excelent antibiotic, stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor respiratorii, ajută la eliminarea secreţiilor patologice din arborele bronşic şi plămâni.
Desfăşurarea curei: Rădăcina de hrean dată prin răzătoare fină se amestecă bine cu miere în proporţie de 1/3 şi se lasă la macerat într-un borcan închis ermetic, care se păstrează într-un loc răcoros ferit de lumină, timp de 3-4 zile. După trecerea acestui interval de timp, se începe administrarea preparatului, din care se iau 1-2 linguriţe de patru ori pe zi. Un tratament durează între 20 şi 40 de zile, putând fi reluat de câte ori este nevoie pe parcursul anului.

7. Ridiche (Raphanus sativus)
Aceste legume sunt foarte apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina A, C, acid folic şi potasiu, dar şi pentru conţinutul de vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru, iod, potasiu, zinc, fier şi calciu. Ridichea de luna conţine şi foarte mulţi antioxidanţi şi este ideală de consumat atunci când te confrunţi cu astenia de primăvară, având în vedere toate vitaminele pe care le conţine. Este de asemenea şi un bun detoxifiant şi întăritor al imunităţii.
De asemenea, consumând zilnic ridichii de lună, se îmbunătăţeşte digestia, se elimină balonările abdominale. Sucul de ridichii poate fi utilizat şi pentru combaterea paraziţilor intestinali.
Fiind o sursă importantă de viţ. C este recomandată persoanelor ce suferă de guturai, gripă şi alte infecţii respiratorii. Are binefăcătoare şi în tratamentul astmului bronşic, mai ales la copii. Amestecat cu mierea, sucul de ridichi combate infecţiile bronho-pulmonare şi tusea.
De asemenea, un consum regulat de ridichii de lună are efect decongestionant pentru ficat, împiedică formarea pietrelor vezicii biliare şi a rinichilor, având chiar efect litotriptic. Un remediu pentru infecţiile urinare este sucul de ridichi consumat timp de o săptămână de două ori pe zi. Persoanelor care suferă de hepatita li se recomandă să consume zilnic câte o legătură de ridichii de luna ca aperitiv, timp de trei săptămâni.
Precauţii: - Pentru a realiza o cură cu ridichi este important să ne asigurăm că au fost cultivate în condiţii naturale fără adăugare de substanţe chimice.
Persoanele care suferă de gastrite, ulcer nu trebuie să consume ridichea pe stomacul gol, ci numai în combinaţie cu alte alimente, în cantităţi moderate.

8. Loboda (Atriplex hortensis)
Frunzele de loboda sunt utilizate ca alimente pentru prepararea supelor şi a salatelor depurative din cura de primăvară. Folosirea zilnică pentru cel puţin o săptămână este foarte utilă mai ales pentru persoanele ce suferă de afecţiuni inflamatorii a căilor respiratorii, a tubului digestiv şi a pielii. Frunzele de lobodă au un conţinut bogat de viţ.C.

Alte recomandări pentru perioada curei:

  • Nu aşteptaţi pasiv ca regenerarea plenară a fiinţei să se producă doar prin alimentaţie, în lipsa unei activităţi fizice adecvate. Urmăriţi să vă găsiţi entuziasmul şi bucuria de a trăi în cel mai simplu mod: fiind cât mai des în Natură, respirând profund, admirând frumuseţea primelor flori şi a primilor muguri care apar, lăsându-vă pătrunşi de sunetele relaxante ale naturii;
  • Este foarte important de reţinut că "postul de bucate" se desăvârşeşte prin "postul de păcate", însoţit de rugăciune, fapte bune şi o atitudine pozitivă. Orice cură de purificare a organismului sau post trebuie să fie realizată într-o stare armonioasă de împăcare cu noi şi cu ceilalţi. Astfel, postul face parte din mijloacele de cultivare şi desăvârşire a sufletului, fiind inseparabil de alte virtuţi cum ar fi (bunăvoinţă, iertarea, compasiunea, luciditatea mentală, încrederea în sine).
  • Consumaţi până la 2-3 litri de apă pură pe zi (pe cât posibil este preferabil să folosiţi apă de izvor);
  • Evitaţi consumul de alimente prăjite, conservate, a băuturilor alcoolice şi carbogazoase, a cărnii.
  • Revenirea după post la alimentaţia obişnuita se face gradat.

Avantajele curelor de purificare:

  • Activarea funcţiei intestinale şi reglarea peristaltismului,
  • Favorizarea proceselor de detoxifiere;
  • Îmbunătăţirea procesului digestiv în totalitate;
  • Diminuarea factorilor de risc pentru multe boli (cardiovasculare, metabolice, dermatologice, inclusiv a cancerului)
  • Reducerea inflamaţiei mucoasei gastro-intestinale;
  • Ameliorarea respiraţiei (prin reducerea presiunii intra-abdominale, care influenţează mişcările respiratorii), în special a amplitudinii respiratorii şi crescând capacitatea vitală a plămânilor;
  • Asigurarea unei drenări eficiente a vezicii biliare, a ficatului şi pancreasului, a glandelor sebacee şi sudoripare;
  • Creşterea imunităţii şi a tonusului organismului;

Sursa: amnromania.ro

Articole despre primavara, leurda, spanac, urzici, post, legume