facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum telefoanele afecteaza capacitatea noastra de conectare

Spiritualitate

Un nou studiu arată că atunci când oamenii isi utilizeaza telefoanele, ei zâmbesc mai puțin, afectând capacitatea lor de a se conecta cu ceilalti.

Telefoanele mobile sunt omniprezente. Stați la coada la magazin sau în sala de așteptare a unui spital și vedeți oameni care isi privesc telefoanele, probabil să vada știri sau doar din plictiseala.
Acest lucru pare destul de inofensiv. Dar este posibil ca telefoanele să ne afecteze capacitatea de a ne conecta cu oamenii din jurul nostru? Un nou studiu a urmărit să răspundă la această întrebare.

telefon

Cercetătorul Kostadin Kushlev și colegii săi au cerut perechilor de studenți, care erau străini unul altuia, să intre într-o cameră mică de așteptare în laborator - fie cu sau fără telefoane. Nu le-au fost oferite alte instrucțiuni, dar li s-au spus că cercetătorii vor intarzia puțin și au trebuit să aștepte. În timp ce așteptau, chipurile erau înregistrate video in secret. Ulterior, studenții au raportat cum s-au simțit și cât de mult au interacționat cu celălalt participant.

Au fost studiate inregistrarile video cu fețelor perechilor care au interacționat, măsurând cât de des au zâmbit, cât de autentice au fost zâmbetele și cât de mult timp au petrecut zâmbind în timpul așteptării. Rezultatele? Persoanele cu telefoane au aratat mai puține zâmbete în general (și mai puține zâmbete autentice), cam 30% mai puțin zâmbet decât cei care nu aveau telefoanele cu ei, afisand un interes mai mic pentru conectarea cu ceilalti.

"Zâmbetul este un lubrifiant social cu adevărat puternic. Când cineva vă zâmbește, aceasta indică abordabilitatea", spune Kushlev. "Cercetările noastre sugerează că telefoanele ar putea să împiedice, de fapt, acest comportament foarte important de abordare care să contribuie la crearea unor legături sociale noi".

Ce efect are un zâmbet

De ce oamenii ar zâmbi mai puțin când au telefoane?

Kushlev nu este sigur, dar cercetările sale anterioare au descoperit că oamenii cu telefoane găsesc interacțiunile mai puțin plăcute și mai puțin semnificative. Același lucru s-ar fi putut întâmpla și în această situație, deși participanții nu au raportat că s-au simțit mult mai rău după ce perioada de așteptare a trecut - poate că nu este o surpriză, având în vedere că așteptarea era de numai 10 minute. Cu toate acestea, zâmbindul este un indicator imparțial și măsurabil al fericirii, poate mai de încredere decât completarea unui sondaj.
Pe lângă indicarea fericirii, un zâmbet comunică și altora că sunteți interesat de ei și de încredere. Deci, dacă telefoanele ne fac să zâmbim mai puțin atunci când ne aflăm în public, ne-ar putea împiedica să formăm "legături slabe" - conexiuni cu vecinii, colegii și alte persoane care nu sunt intimate în comunitatea noastră - care s-au dovedit ca au un efect profund asupra sănătății și fericirii noastre.

"Telefoanele ar putea avea efectiv un efect asupra bunăstării, deoarece știm că interacționarea, chiar și cu străinii, și doar având interacțiuni aleatorii îmbunătățește starea noasstra de bine și ne face să ne simțim mai conectați", spune Kushlev.

Deși experimentul său a fost conceput doar pentru a analiza zâmbetul în perechi, Kushlev și colegii săi au remarcat, de asemenea, că treizeci și doi de participanți cu telefoane nu au interacționat deloc în sala de așteptare - în timp ce doar șase persoane fără telefoane nu au interacționat. Asta dă credibilitate ipotezei că există ceva despre a avea un telefon cu tine care împiedică conexiunea cu străinii în ansamblu.

Acesta nu este primul studiu care a constatat că telefoanele au un impact dăunător asupra interacțiunilor sociale.
Într-adevăr, unele cercetări din trecut au arătat că telefoanele interferează cu conversația socială și cu capacitatea noastră de a ne angaja în activități care necesită atenție cognitivă, ceea ce ar putea afecta motivația noastră de a ne angaja. Kushlev crede că privirea în jos la telefoanele noastre ar putea fi ceea ce explică aceste rezultate, deoarece privirea în jos trimite un semnal de dezinteres și de conversații. Sau, spune el, ar putea fi faptul că utilizarea telefonului mobil scade capacitatea noastră cognitivă, astfel încât suntem mai puțin capabili să urmărim conversațiile sau să interpretăm semnalele sociale ale altora.

Cum ne schimbă telefoanele relațiile

Asta înseamnă că ar trebui să evităm telefoanele ori de câte ori iesim in lume? Poate nu, spune Kushlev.
"Exista numeroase cercetari care arata ca telefoanele pot ajuta oamenii sa raspunda nevoilor psihologice de baza, poate te fac sa te simti competent si asta poate fi bine pentru bunastare", spune el. În studiul său, susține el, oamenii ar fi putut alege să vorbească cu un prieten sau să citească un articol care ar fi putut să ii facă mai fericiți dacă ar fi știut cât timp ar aștepta.

El nu susține că telefoanele sunt rele sau impedimente sociale, în general. De fapt, spune el, uneori ne ajută să formăm și să îmbunătățim legăturile sociale, ca atunci când folosim aplicații de dating ca Tinder pentru a întâlni oameni sau când le folosim pentru a ne conecta cu familia care este departe. 

"Este o utilizare intermitentă a telefoanelor mobile poate fi o problemă - cand te uiți la telefon, conversația se blocheaza și trimiteți un semnal că există lucruri mai importante de făcut decât să vorbești cu altcineva", spune el.

În loc să vă bazați pe telefonul dvs. pentru a vă distrage atenția de la disconfort, el recomanda să opriți notificările sau să utilizați aplicații care determină ce mesaje vedeți atunci când ieșiți în public. Puteți utiliza în continuare telefoanele mobile cu înțelepciune, susține el, dacă înțelegeți mai bine părerile și dezavantajele acestora și luați măsuri pentru a le gestiona mai bine.

"Ideea nu este că telefoanele ne distrug viața", spune el. "Ideea este că telefoanele schimbă modurile în care oamenii s-au întâlnit și au creat relații și au format noi legături sociale pe parcursul evoluției. Și asta este important să știm."

Sursa: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_phones_compromise_our_ability_to_connect

Articole despre telefoane, socializare


Articole din Spiritualitate