Postul alimentar
Alte terapii
Postul alimentar reprezinta abtinerea voluntara, totala sau partiala, de la hrana. Postul negru reprezinta o varianta particulara de post alimentar autoimpus, in care se renunta complet la hrana pe o durata limitata de timp, consumand numai apa.
Desi este recomandat de mii de ani, de catre aproape toate traditiile de vindecare ale lumii, pentru valoarea curativa care ii este atribuita, in prezent postul alimentar este inca insuficient studiat din punct de vedere stiintific. Cu toate acestea, postul alimentar, inteles ca dieta restrictiva calitativ sau cantitativ, ori ca "post negru", a ajuns sa capteze treptat atentia cercetatorilor in ultimii 5-10 ani.
Se poate afirma ca postul alimentar, sub diferitele lui forme de realizare, a ajuns in prezent un subiect "en vogue" in lumea stiintifica medicala, tocmai datorita rezultatelor deosebite pe care practica lui le confera. Desi enigmele lui nu au fost inca elucidate complet, este unanim acceptat faptul ca postul alimentar are un efect anti-imbatranire si totodata un efect de reducere a riscului de dezvoltare a unor stari patologice.
Legatura dintre modul de hranire si starea de longevitate este mentionata inca de la inceputurile istoriei umanitatii. In antichitate, excesele alimentare erau considerate cauza tuturor bolilor, ele avand in acelasi timp si reputatia nafasta de a scurta viata, in timp ce moderatia in alimentatie reprezenta una dintre "regulile de aur" ale oricarei strategii terapeutice pentru atingerea starii de longevitate. Un obicei traditional practicat cu scopul de a mentine starea de sanatate, obicei care este inca practicat in Orient, este acela "de a te ridica de la masa pe jumatate flamand". Nutritionistii moderni subscriu la acest punct de vedere, incriminand supra-alimentatia in instalarea obezitatii si a multor altor afectiuni.
De-a lungul istoriei civilizatiei umane, postul alimentar a fost investit cu valente curative nu numai in ceea ce priveste corpul fizic, dar si psihicul, sufletul, precum si spiritul, fiind un element central al majoritatii religiilor, crestinism, hinduism, buddhism, iudaism, islamism, etc.
In textele antice ale omenirii se afirma ca realizarea corecta a postului alimentar ne invata autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame. Efectele psihologice si spirituale ale postului alimentar reprezinta inca un mare mister pentru lumea stiintifica medicala actuala, la acestea concurand si saracia modalitatilor actuale de cuantificare si monitorizare a unor procese si transformari fiziologice si energetice.
O perspectiva stiintifica moderna asupra acestui subiect este cuprinsa in lucrarea POSTUL ALIMENTAR - DE LA TRADITIE LA STIINTA.
sursa: ayurvedaromania.ro