facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Fauja Singh, cel mai batran alergator de maraton din lume

Stil de viata

"Tornada cu turban", Fauja Singh este cel mai batran alergător de maraton din lume.
În aprilie, la doar trei săptămâni după ce a implinit 101 ani, el a alergat in cadrul Maratonului din Londra timp de şapte ore şi 49 minute.
fauja-singh

Singh a finalizat opt maratoane in ultimii 12 ani, inclusiv Toronto Waterfront Marathon la care a participat când a avea 100 de ani.

Guinness World nu i-a validat acest record mondial deoarece Baba Fauja Singh nu-si poate demonstra varsta printr-un certificat de naştere din 1911.

El spune: "Varsta poate aduce înţelepciune, dar daca vrei vigoare, rezistenta si o viata sănătoasa, consuma hrana vegetariana nutritiva. Datorez longevitatea mea unei alimentatii vegetariene simple cum ar fi chapati, dal, sabji şi Saag.
Când voi ajunge la final, voi putea spune că niciun animal nu a avut de suferit din cauza alegerilor mele alimentare de-a lungul vietii."

"Eu merg cate 4 ore in fiecare zi in timp ce alti oameni varstnici nu fca nimic in timpul asta. Picioarele lor sunt obosite si ale mele, de asemenea, dar de mers. La lasarea serii, picioarele mele devin mai sanatoase, in timp ce picioarele lor sunt mai slabite. Cu cat inaintam in varsta, trebuie sa mancam mai putin. De multe ori mancam prea mult pentru ca mancarea este gustoasa, dar la varste mai inaintate trebuie sa mancam mai putin. Va impartasesc aceste lucruri pe care eu le-am experimentat si m-au ajutat sa fiu sanatos. Oamenii sanatosi pot digera mancare bogata, dar daca nu avem activitate fizica, noi nu o putem digera. In tarile dezvoltate, oamenii mor de supra-alimentare, in tarile sarace, mor de foame. Intr-o zi, intr-un grup, ne-au zis sa ridicam mana cei ce nu luam medicamente. Din 50 d epersoane eram singurul care a ridicat mana si am spus ca nu am luat niciodata medicamente. Toti ne mai imbolnavim, dar eu mananc doar niste terci de ovaz si ceva simplu pentru a-mi reveni."
Fauja Singh duce o viata disciplinata, mananca putin si evita supararea pentru a fi in forma.

Vorbind despre maraton, a spus el intr-un interviu: "Primele 20 de mile nu sunt dificile. Dar ultimele şase mile, alerg în timp ce vorbesc cu Dumnezeu."

Articole despre longevitate