facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Anemia - cauze, simptome, cum se trateaza

Sanatate

Anemia este o boala in care celulele rosi sau hemoglobina se afla sub valoarea normal. Nivelul normal de hemoglobin difera la femeie si barbat. Pentru barbati anemia este reprezintata de nivelul de hemoglobina ce este sub 13,5 grame/100ml si pentru femei hemoglobina ce se afla sub12 grame/100ml. Aceste valori pot varia usor depinzand de sursa si de referintele folosite in laborator.

anemie

Cauzele anemiei
Orice proces care perturba durata de viata normala a celulelor rosii poate cauza anemie. Durata de viata normala a celulelor rosii este de 120 de zile. Celulele rosii iau nastere in maduva osoasa.

Anemia este cauzata prin doua cai esentiale. Ea este cauzata de una din:
• O reducere a productiei de hemoglobina.
• O crestere a pierderilor de celule rosii.

O clasificare mai comuna ar fi cea dupa volumul corporal care simbolizeaza volumul individual de hemoglobina.
1. Daca volumul corporal este scazut (mai putin de 80), anemia este catalogata ca anemie micotica (volum scazut de celule).
2. Daca volumul corporal este normal (80-100), este numita anemie normocitara (volum normal de celule).
3. Daca volumul corporal este ridicat, atunci este numita anemie macrocitara (volum mare de celule).

Alte cauze ale anemiei:
Cateva dintre cele mai comune cauze includ:
• Deficienta de vitamina B12 poate cauza anemia pernicioasa. Acest tip de anemie se regaseste la persoane care nu pot asimila vitamina B12 din intestine din mai multe motive:
• Alcoolici care consuma de mult timp alcool.
• Oameni care au o structura sau o functie anormala a stomacului sau intestinelor ceea ce duce la afectarea absortiei de vitamina B12 in ciuda unui aport adecvat.
Aceasta cauzeaza de obicei o anemie macrocitara. Vitamina B12 impreuna cu acidul folic sunt implicate in crearea moleculelor heme ce intra in compozitia hemoglobinei. Deficitul de acid folic poate provoca anemia de asemenea.
• Poate fi o ruptura sau o distrugere a celulelor rosii ca urmare a anticorpilor ce se agata pe suprafata celulelor rosii.
• O gama larga de boli a maduvei osoase poate provoca anemie.
• De exemplu, cancerul ce se raspandeste la maduva osoasa sau cancerul de maduva osoasa (cum ar fi leucemia sau mielonul) poate provoca inadaptarea maduvei osoase de a produce celuce rosii ducand la anemie.
• Anumite tratamente de chimioterapie pentru cancer pot afecta maduva osoasa si reduce producerea de hemoglobina rezultand anemia.
• Anumite infectii la nivelul maduvei pot avea ca rezultate insuficienta de a produce celule rosii.
• Pacientilor cu insuficienta renala le pot lipsi hormoni necesari stimularii productiei de celule rosii din maduva osoasa.
• Anemia mai poate aparea in urma unei lungi boli cronice.
• Unele medicamente pot provoca anemie in moduri diferite.
• Virusul HIV si sindromul deficientei imunitare (AIDS) pot provoca anemie.

Simptomele anemiei:

Unii pacienti cu anemie nu au simptome. Altii pot simti:
1. Oboseala.
2. Fata palida.
3. Aparitia palpitatiilor (inima bate foarte repede).
4. Aparitia respiratiilor scurte.
5. Pierderea parului.
6. Stare de rau.
7. Agravarea problemelor cardiace.

Este de remarcat faptul ca in anemia cronica corpul se poate adapta la un nivel scazut de oxigen si individul poata sa nu simta nici o diferenta pana cand anemia devine severa. Pe de alta parte daca anemia se instaleaza rapid (in forma sa acuta), pacientul poate experimenta anumite simptome destul de repede.

Cum se trateaza anemia:
Anemia se poate trata in multe moduri. Primul ar fi identificarea corecta a cauzei principale a anemiei si corectata. De exemplu in cazul anemiei ce provine de la un ulcer gastric, vindecarea ei ar trebui sa inceapa cu vindecarea ulcerului. De asemenea , chirurgia este adesea necesara pentru a elimina un cancer de colon care este cauza pierderii de sange cronica.
Cateodata suplimentele cu fier ar trebui sa corecteze deficitul de fier. In cazuri severe o trnsfuzie de sange este necesara. Injectiile cu vitamina B12 sunt necesare pentru pacienti care sufera de anemie pernicioasa sau din cauza unui deficit de vitamina B12. La anumiti pacienti cu boli ale maduvei osoase, sau insuficienta renala pot fi folosite pentru a stimula crearea de celule rosii in sange.
In cazul in care un medicament este vinovat de aparitia anemiei ar trebui intrerupt sub indrumarea unui medic.

Articole despre anemie, anemia feripriva, tratament anemie, anemie simptome