facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Anemia feripriva, surse naturale de fier

Alimentatie si nutritie

Anemia feripriva este o forma  de anemie des intalnita, atat la adulti (in special la femei) cat si la copii, fiind generata de lipsa fierului din organism. Fierul este stocat in corp, in cea mai mare parte  in hemoglobina (pigmentul rosu din eritrocite) iar aproximativ 30% este  stocat ca depozite sub forma de feritina si hemosiderina in maduva osoasa, splina si ficat. Simptomele anemiei feriprive apar atunci cand fierul plasmatic incepe sa fie deficitar.

seminte-mac

De ce avem nevoie de fier in organism
-Fierul este un component esential pentru producerea hemoglobinei -pigmentul rosu din eritrocite, are rol in transportul oxigenului in sange.Oxigenarea insuficienta a tesuturilor, determina oboseala excesiva a bolnavilor de anemie feripriva;
-Fierul intra in componenta mioglobinei din muschi, asigurand buna functionare a lor;
-Intra in componenta enzimelor responsabile de respiratia celulara;
-Stimuleaza absorbtia vitaminelor din complexul B in organism.

Cauzele anemiei feriprive
- Dieta saraca in fier- fierul necesar organismului este obtinut din alimentele ingerate, insa doar o infima parte din fierul alimentar ajunge sa fie absorbit la nivel intestinal, astfel ca din 10-20mg de fier ingerat, doar 1 mg de fier este absorbit in organism, restul fiind eliminat.
- Slaba absorbtie a fierului la nivel intestinal care este datorata rezectiei gastrice sau intestinale ori altor boli ca: aclorhidrie, enteropatie glutenica. De asemenea, vitamina C ajuta la absorbtia intestinala a fierului, lipsa ei scazand absorbtia fierului.
- Utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, aspirina (pot provoca sangerari gastrointestinale).
- Hemoragiile- atat cele mici si repetate (legate de ciclul menstrual al femeii ori cele gastrointestinale sau legate de afectiunile hemoroidale) cat si cele mari, pot genera anemia feripriva datorita pierderii fierului care se afla legat de hemoglobina.
- Copii, adolescentii, femeile gravide sau care alapteaza precum si batranii, pot prezenta  diferite deficite ale fierului in organism, datorita faptului ca organismul lor necesita cantitati mai mari de fier, pentru a face fata nevoilor de crestere si dezvoltare a lor. In cazul batranilor, deficitul de fier apare datorita scaderii capacitatii de absorbtie a fierului din intestin.

Simptomele anemiei prin deficit de fier
- tegumente palide, lipsite de stralucire, buze si conjunctive palide,
- iritabilitate, cefalee,
- oboseala excesiva,
- ameteala, slabiciune generala,
- scaderea apetitului,
- tahicardie (cresterea frecventei cardiace),
- limba  rosie, umflata si depapilata,
- cresterea in volum a splinei,
- dorinta de a manca alimente nepotrivite, numita pica.
Aceste simpome pot fi suficiente pentru a necesita o consultatie la medic, unde analizele  suplimentare vor decela diagnosticul de anemie feripriva precum si cauzele care au dus la aceasta stare de boala.

Necesarul de fier in organism:  barbati adulti: 10mg/zi, femei adulte16mg/zi, copii 7-10mg/zi.

Surse de alimente lacto-ovo-vegetariene bogate in fier masurate la 100g produs ceea ce inseamna aproximativ 1/2 cana:
Susan seminte 10 mg
Mac seminte  9,5 mg
In seminte   8,2 mg
Mei boabe   9 mg
Germeni de grau  7,5 mg
Naut 6,96 mg
Soia 6,64 mg
Floarea soarelui 6,3 mg
Suc de prune 5,2 mg
Nuci  3,75 mg
Nuci caju 2,65 mg
Spanac 2,4 mg
Fasole uscata 2,2 mg
Trufe 3,5 mg
Prune  1,9mg
Mazare verde 1,5 mg
Alune  1,5 mg
Cartofi   la 200 mg produs -  1,1 mg
Fasole verde 1,0mg
Ou (galbenus)       1,0mg
Alte surse bogate in fier sunt: varza, broccoli, legume cu frunze verzi (patrunjel, usturoi, praz, telina, fenicul, salata, stevie), cereale integrale (ovaz, sorg, secara, grau, hrisca,orz,orez), lactatele integrale.

Drojdia de bere contine cea mai mare cantitate de fier: 18mg de fier la 100g.

Cum se trateaza
In tratamentul anemiei feriprive, pe langa suplimentarea dietei cu alimente bogate in fier, se pot folosi si o gama larga de plante medicinale si produse apicole, toate acestea recomandate de catre un medic specialist in ayurveda si fitoterapie. In cazul in care medicul decide, se pot folosi si diferite preparate cu fier, in functie de fiecare caz in parte.
Anemia feripriva netratata poate conduce la tulburari grave in organism (afectiuni cardiace, imunitate scazuta, avort, tulburari de crestere si dezvoltare la copii), de aceea este esential sa fie tratata.
Sursa: http://www.terapieholistica.ro

Articole despre anemie, anemia feripriva, tratament anemie, anemie simptome