10 cai simple si eficiente pentru tratarea obezitatii
Alimentatie si nutritie
Obezitatea este considerata in societatea noastra o adevarata boala cronica, mai ales in tarile asa-zis civilizate si industrializate, unde un numar tot mai mare de adulti si chiar de copii ajung sa fie obezi (studiile arata ca in ultimele decenii obezitatea la copii a crescut in SUA cu 500%). Ea afecteaza adesea chiar imaginea de sine, conducand la multe complexe de inferioritate si dificultati de integrare sociala deficitara, motiv pentru care curele de slabire au ajuns cautate si celebre, desi unele sunt grefate de riscuri si conduc la alte probleme.
Cine este obez?
Medicii propun urmatoarea formula pentru calcularea greutatii ideale: G = 50kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20) in care T reprezinta talia sau inaltimea exprimata in centimetri, iar V este varsta in ani. Greutatea normala este cea ideala cu o variatie de +\- 10%. O persoana care are o greutate cu peste 10% din greutatea ideala este supraponderala, iar daca greutatea sa o depaseste cu peste 20% pe cea ideala, atunci se poate spune ca este obeza. Gradul I de obezitate reprezinta un plus ponderal intre 20 si 30%, gradul 2 intre 30 si 50%, iar gradul 3 peste 50% din greutatea ideala.
La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunta la kilogramele in plus:
1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) si pancreatitele cronice: se cunoaste faptul ca diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normala. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secreta insulina, hormonul in prezenta caruia toate celulele organismului asimileaza glucoza, dar celulele nu vor sa mai tina cont de ea, adica, in termeni medicali, devin rezistente la insulina. Acest fenomen insa este un adevarat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta ca el nu mai doreste "glucoza", adica tot ceea ce este dulce si placut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arata ca s-a saturat sa facem si sa mancam doar ceea ce ne place fara a face si ceea ce este necesar, adesea din prea multa comoditate.
2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemica si hipertensiune arteriala. Ateroscleroza consta in depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange, depuneri care treptat pot chiar sa blocheze complet circulatia sangelui, fenomen care duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemica daca are loc pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subita cardiovasculara, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sunt primele in topul cauzelor de deces in general, medicii insista adesea ca astfel de pacienti sa renunte de urgenta la kilogramele in plus.
3. Tulburari de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusa a creierului in timpul somnului datorita intreruperii repetate a respiratiei si chiar trezirea repetata din acest motiv, are efecte serioase asupra functiilor psihice, generand oboseala cronica, diminuarea randamentului, scaderea capacitatii de invatare, tulburari de memorie si iritabilitate, agresivitate, depresie.
4. Guta si calculi renali: la obezi, si mai ales la cei care consuma alcool, apare o crestere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, guta si calculi renali cu urati. Alcoolul stimuleaza generarea de acid uric si incetineste eliminarea renala normala a acestuia.
5. Varice: datorita ingreunarii circulatiei sanguine (ateroscleroza vasculara si hiperlipemia ce creste vascozitatea sangelui) peretii venelor sunt foarte mult solicitati si isi pierd mai repede elasticitatea.
6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesiva afecteaza articulatiile, mai ales coloana vertebrala, care imbatranesc mai rapid datorita suprasolicitarii.
7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de san si de endometru, dar si cel de prostata si de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind in legatura directa cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.
8. Reducerea potentei la barbati: nivelul de testosteron scade la barbati, ceea ce le poate crea grave probleme legate de reducerea potentei si a fertilitatii.
9. Tulburari menstruale si scaderea fertilitatii la femei: prima menstruatie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusa, iar menopauza se instaleaza mai devreme, aducand cu ea tot cortegiul de probleme specifice.
10. Tulburari ale glandei tiroide.
Noi va propunem 10 cai simple, dar necesare, pentru reducerea "greutatii excesive" a trupului, mintii si sufletului:
Deoarece modul de viata dus pana acum, uneori chiar multi ani de zile, a fost cel care a condus la aceasta stare de lucruri, este necesar sa intelegeti de urgenta, asa cum se prezinta foarte clar si in sistemul traditional AYURVEDA, ca a trai in acelasi mod ca si pana acum nu va modifica nimic in bine. Acesta este si motivul pentru care cei care refuza sa renunte la vechiul mod de a gandi si a actiona si la obisnuintele alimentare nocive prea inradacinate, chiar daca realizeaza o asa-zisa cura drastica de slabire, se ingrasa la loc dupa ce o incheie, deoarece revin la vechiul mod de viata, anterior curei. Asadar este necesara o transformare mai profunda, dar perfect posibila si chiar usoara, daca ne gandim la ce probleme ne poate crea obezitatea in timp.
Sa renuntam asadar la "greutatea excesiva" oriunde s-ar ascunde ea in noi. In acest scop, in sistemul milenar AYURVEDA, se recomanda cu multa intelepciune sa eliminam mai intai greutatea mintii si a sufletului pentru ca, astfel, trupul se va putea elibera mult mai repede de kilogramele in plus. Odata inceput acest proces dieta "usuratoare" va avea cu adevarat eficienta, iar rezultatele ei vor fi stabile in timp. Altfel, orice dieta am urma, trupul nu se poate usura, atata timp cat "mintea si sufletul" nu-i permit.
1. Treziti-va cat mai de dimineata si ridicati-va din pat imediat ce v-ati trezit. Acest lucru este foarte important deoarece asa cum spuneau batranii nostri, "ziua buna se cunoaste de dimineata". Veti constata ca acest start va transforma mult in bine intreaga zi.
2. "Azi ii ajut pe cei din jurul meu". Greutatea mintii razbate din incetineala cu care luam decizii si mai ales cu care ne hotaram sa ii ajutam pe cei din jur sau chiar sa facem orice altceva. Asadar, de azi vom renunta la ea. Sa incepem ziua intrebandu-ne cu ce-i putem ajuta pe semenii nostri azi si cu hotararea de a realiza acest lucru. Puteti porni prin a-i ajuta plin de solicitudine pe cei dragi, apoi pe prieteni, pe vecini, pe colegi. Veti descoperi astfel nenumarate motive de a fi fericit.
3. "Azi sunt fericit". Greutatea sufletului se simte adesea ca o disperare grea, ca o descurajare tacuta. Insa, ajutandu-i pe cei din jur, descoperiti cu usurinta ca adevarata fericire consta in a darui celorlalti, si mai putin in a primi. Cand veti simti ca plutiti de fericire inseamna ca ati devenit deja foarte "usor" si, in curand, va fi asa si trupul, daca veti mentine aceasta stare interioara suficient de mult timp.
4. "Azi sunt dinamic". Fiti plin de viata! Renuntati la greutatea de a va urni din casa! Treziti-va dimineata devreme, realizati zilnic exercitii fizice sau alergati prin parc, mergeti la piata, desfasurati-va munca plini de entuziasm, vizitati-va prietenii. Veti descoperi ca la sfarsitul zilei sunteti cu mult mai fericit si mai "usor" decat daca a-ti fi petrecut o jumatate de zi in fata televizorului, privind pasiv la viata altora. Trati-va viata proprie la maximum!
5. De azi, a manca inseamna a slabi! Exista unele alimente care pentru a fi digerate folosesc atat de mult din energia organismului incat, in final, il usureaza. Ele au o digestie mai lenta si din acest motiv nu veti simti nici senzatia de foame consumandu-le regulat. Pe de alta parte ele furnizeaza putine calorii reducand si prin aceasta greutatea. Asa este celebra supa de varza, pe care o puteti consuma zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, dar si alimentele bogate in fibre vegetale, in special cerealele integrale (faina integrala de grau, hrisca integrala, orz integral, orez brun, ovaz integral, mei integral, secara integrala), care se recomanda sa fie mai vechi de un an. Fibrele vegetale sunt esentiale pentru tratarea obezitatii si pentru prevenirea diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, cancerului de colon, boli care, asa cum am mentionat, sunt frecvent asociate cu obezitatea. Sunt recomandate si unele legume si fructe bogate in fibre vegetale: varza, conopida, broccoli, morcovi si alte radacinoase, mere, capsuni, citrice.
6. Eliminati alcoolul (furnizeaza foarte multe calorii, creste productia de acid uric si intarzie eliminarea sa renala), bauturile racoritoare indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali (astfel de bauturi cresc cu 60% obezitatea in randul copiilor, dupa cum arata un studiu recent realizat in SUA pe elevi de 11-12 ani), carnea, grasimile animale si uleiurile rafinate (cresc foarte mult incidenta obezitatii, cancerului de colon, diabetului zaharat tip II si a bolilor cardiovasculare).
Mici obisnuinte pentru a opri fara efort ingrasarea:
7. Pana la ora 13 consumati doar sucuri naturale, preparate in casa, din fructe sau legume sau salate de fructe sau legume.
8. Luati ultima masa cel tarziu la ora 20.
9. Beti inainte de masa un pahar de apa calda, va va linisti foamea si va va ajuta sa mancati mai putin.
10. Consumati la o masa un singur tip de alimente (regimul alimentar disociat): doar cereale, doar fructe sau doar legume, la care puteti adauga condimente, putin ulei de masline extravirgin, migdale macinate, miere zaharisita, dupa caz.
Ce alimente folosim pentru "a slabi mancand":
paine neagra in loc de paine alba
cereale integrale (mai vechi de 1 an) in loc de paste fainoase, produse de panificatie din fainuri rafinate, cereale proaspat recoltate
varza, conopida, ridichi, gulii, salata verde, loboda, fasole verde in loc de fasole boabe, soia, naut, linte
mere, citrice, capsuni, cirese in loc de banane, pere, caise, piersici
grasimi nesaturate (ulei de masline extravirgin, ulei de in) in loc de grasimi saturate (carne, grasime animala, uleiuri rafinate)
migdale in loc de nuci, alune, arahide, floarea soarelui
chefir, iaurt slab in loc de lapte dulce, smantana, branza, cascaval
miere veche (zaharisita) ca indulcitor in loc de Zahar, miere proaspata (lichida) ca indulcitor
sucuri naturale, de casa, stoarse din fructe si legume proaspete in loc de bauturi alcoolice, bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau alti indulcitori artificiali
Remedii:
Pentru a ajuta si mai mult acest proces de "usurare" a corpului si a intregii noastre fiinte, sunt utile si o serie de plante care ajuta curatarea si drenarea intregului organism. Astfel sunt plantele detoxifiante si purificatoare (coriandru, gentiana, dracila-radacina, salvie, isop, roinita, papadie, turita mare, trifoi rosu, andive, capsun-frunze, cicoare, obligeana, sanziene, coada soricelului, turmeric, neem etc), plantele hipolipemiante (rostopasca, anghinare, ceai mate etc.) si plantele diuretice si laxative care favorizeaza eliminarea renala si digestiva a materiilor reziduale din organism (mesteacan, radacina de cicoare, volbura, fenicul, senna, crusin etc.).
Poate sa para greu la inceput, dar fiecare pas inseamna si o reusita care, ea insasi, va va da motivatia si forta sa continuati. Iar scopul, face ca efortul sa merite din plin.
Mult succes!
Lector Cristina Cimpean
sursa: ayurvedaromania.ro