facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Semnele deficitului si de ce este necesara vitamina B12

Sanatate

Un nou avertisment pentru femeile însărcinate: Asigurați-vă că aveti suficienta resurse de vitamina B12.

Un studiu recent a aratat ca bebelusii ai caror mame au avut un deficit de vitamina B12 in timpul sarcinii pot avea mai tarziu o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, precum și alte probleme metabolice grave.

Dacă ați avut vreodată "acel sentiment de oboseală" și lipsa generală de energie, s-ar putea sa nu va dati seama ca aveți un deficit de vitamina B12.

Mai multe simptome aparent fără legătură, cum ar fi memoria slaba, scurtarea respirației, pierderea gustului și mirosului, depresie și furnicături la nivelul extremităților, pot fi un indiciu pentru deficit de vitamina B12.

vitamina b12

Surse vegane de vitamina B12
- Polenul crud si pastura
- Borsul traditional
- Kombucha
- Socata
- Kefirul de apa
- Ciupercile
- Algele marine, in special spirulina si chlorella.
- Drojdia inactiva naturala

De ce este necesar B12?

Vitamina B12 este vitala pentru multe funcții din organism:

- produce hormoni suprarenali
- metabolizeaza folate3
- metabolizeaza grăsimi și carbohidrați
- produce celule roșii in sânge
- ajuta la absorbtia fierului
- ajuta o buna circulație a sangelui
- ajuta sănătatea sistemului reproducator
- ajuta digestia
- sustine functiile sistemului nervos

De cata vitamina B12 avem nevoie?

National Institutes of Healths (NIH) recomandara suplimente zilnice cu vitamina B12 după cum urmează:

2,4 micrograme pentru persoanele cu varsta peste 14 ani
2,6 micrograme pentru femeile gravide
2,8 micrograme pentru femeile care alăptează

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o supradoză de vitamina B12, deoarece aceasta este solubila în apă, astfel încât "organismul isi ia cat are nevoie și restul elimina".

Semne ale deficitului de vitamina B12

25% din populatie sufera de un nivel scazut de vitamina B12. Unul dintre semnele distinctive ale nivelului scazut de vitamina B12 este oboseala, ceea ce poate însemna că nu aveți suficient oxigen in sange pentru a furniza energie.

Tehnic vorbind, vitamina B12 nu conține nicio energie "reală". Cu toate acestea, dacă aveți anemie megaloblastica, care va face să vă simțiți obositi și slabiti, o creștere bruscă de vitamina B12 te face sa crezi ca ai toată energia din lume!

Asta deoarece vitamina B12 este esentiala in producerea de celule roșii in sânge, celule care transportă oxigenul în tot corpul. Fara oxigen, mori! De aceea sângele oxigenat te poate face sa te simti foarte energic și în viață.

Anxietatea și depresia pot apărea din cauza unui deficit de vitamina B12, deoarece suprimă serotonina, un neurotransmitator responsabil cu starea de fericire, si dopamina care reglează starea noastră de spirit şi diferite emoţii.

De asemenea, un nivel scazut de vitamina B12 poate duce chiar la paranoia, deziluzii și halucinații. Alte semne sunt:

- Senzație de amorteala în mâini, picioare care poate indica posibile leziuni ale nervilor.
- Piele galbenă, o indicație a faptului că celulele roșii din sânge sunt degradante si eliberează un pigment galben.
- O limba mai "netede" cu mai putine papile, "umflaturi".
- Instabilitate, amețeală - sunt semne că nu exista suficient oxigen în sânge, ceea ce poate fi în legătură cu vitamina B12 scazuta.
- Vedere încețoșată sau dublă, umbre în câmpul vizual, cauzate de afectarea nervului optic de la un deficit de vitamina B12.
- Pierderea de memorie poate fi un semnal de alarma atunci când nu are exista nici o altă cauză potențială

Care sunt cauzele deficitului de vitamina B12?

Există o serie de motive-cheie pentru deficitul de vitamina B12 si de multe ori medicii le trec cu vederea. Persoanele cu risc crescut de deficit de vitamina B12 sunt:

- Vegetarieni și vegani, care trebuie sa acorde o atentie deosebita probioticelor, sa consume in mod regulat. Vitamina B12 se gaseste in special in produsele de origine animala.
- Oamenii care beau alcool in mod obinuit, deoarece vitamina B12 este stocată în ficat.
- Oricine are boală autoimună ca boala celiacă sau boala lui Crohn care pot împiedica organismul sa absoarba vitamina B12.
- Oamenii care beau mai mult de patru cești de cafea pe zi, care au vitaminele B, inclusiv B12, cu 15% mai putin decât cei care nu consuma cafea.
- Cei care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric si, prin urmare, li s-a modificat sistemul digestiv, acesta poate fi un factor.
- Persoanele mai în vârstă pentru că pe măsură ce imbatranesc, capacitatea de a produce factorul intrinsec scade. Factorul intrinsec este o proteina produsa de celulele din stomac care este necesara pentru absorbția de vitamina B12. H. pylori (Helicobacter pylori) poate, de asemenea, impiedica absorbtia de B12.
- Oamenii care iau antiacide gastrice. Acestea au tendința de a interfera cu absorbția de vitamina B12, mai ales în timp.
- Pacienții care iau Metformin pentru scaderea zaharului din sange, deoarece medicamentul interferează cu absorbția de vitamina B12.
- Oricine ia inhibitor de pompă de protoni, cum ar fi Prevacid sau Nexium sau blocant H2, cum ar fi Pepcid sau Zantac.

Articole despre vitamine, vitamina b12