Uleiul esential de lamaie
Uleiuri esentiale
Fireşte că acest ulei nu se extrage din plante de la noi din ţară, în schimb o fracţiune a uleiului de mărar sau de coriandru, limonenul, are un miros practic identic şi acţiuni terapeutice apropiate de cele ale uleiului volatil de lămâie. Cel mai adesea uleiul de lămâi din magazinele noastre este de fapt această fracţie extrasă din plante autohtone. Cu precizarea că uleiul volatil natural de lămâie are acţiunea cea mai intensă în raport
cu fracţiile sale, vă prezentăm acţiunile sale terapeutice:
ACŢIUNI:
INTERN: activator bun al leucocitozei, antiseptic general bun, antiseptic mediu al aparatului respirator, antiseptic intestinal mediu, antispastic mediu, carminativ mediu-slab, colagog mediu, coleretic mediu, stomahic mediu, depurativ mediu, febrifug puternic, puternic tonic al vaselor de sânge, fluidifiant sanguin puternic, hipotensor puternic, stimulent puternic al memoriei, antimigrenos puternic, stimulent general bun, vermifug slab.
EXTERN: Antipruriginos bun, antiseptic puternic, bactericid puternic, febrifug bun, insecticid mediu-slab, stimulent general bun.
Uleiul de lamaie este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- flebită, varice, fragilitate capilară - câte 2 picături, de 4 ori pe zi, se administrează în cură de 3 săptămâni, cu o săptămână pauză. Administrarea se face cel mai bine într-o linguriţă cu pulbere din frunze de alun (Coryllus avelana) sau pulbere de ghimpe (Xanthium spinosum)
- arterioscleroză - se administrează în mod similar indicaţiilor de mai sus, cu precizarea că pulberea de plantă folosită în acest caz drept suport de administrare va fi cea din anghinare (Cynara scolymus).
- hipertensiune - se administrează numai câte o picătură, de 4 ori pe zi, în miere.
- afecţiuni urinare (infecţii, colibaciloză, litiază) - se administrează 2 picături de 4-5 ori pe zi, într-o linguriţă de miere de albine.
- aerofagie, anorexie, dispepsie -câte 3 picături de ulei volatil înainte de fiecare masă. Se consumă într-o linguriţă cu miere de albine.
- congestie hepatică, dlskinezie hipotonă şi atona, insuficienţă hepatică şi pancreatică, ascită - 3 picături de ulei volatil se administrează de 3 ori pe zi pe o linguriţă de coajă de lămâie (partea albă) rasă.
- febre eruptive (adjuvant) - 3-4 picături de ulei volatil se amestecă cu 1-2 linguriţe de miere şi se administrează de 3 ori pe zi.
- infecţii intestinale - 3 picături de ulei volatil se administrează de 3 ori pe zi pe o bucăţică de pâine.
- adjuvânt în infecţii pulmonare - 2 picături de ulei volatil se administrează de 4 ori pe zi într-o linguriţă cu miere de albine. Pentru efecte mai ample se pot adăuga şi 1-2 picături de ulei volatil de mentă
- meteorism, spasme gastrice - într-o jumătate de linguriţă de ulei de ghee (unt clarifiat) sau ulei de susan, măsline, floarea soarelui (obţinute prin presare la rece) se adaugă o cantitate de 2-3 picături de ulei volatil de lămâie şi se consumă astfel de 2 ori pe zi.
- astenie nervoasă, stări de iritabilitate nervoasă - câte două picături de 3-4 ori pe zi, administrate într-o linguriţă cu miere (preferabil miere de tei în stările de iritabilitate accentuată) sau într-o jumătate de linguriţă cu unt clarificat (ghee). Se poate mânca după 30 de minute de la administrare.
- astm bronşic, bronşită, gripă - 2 picături de ulei volatil de lămâie şi o picătură de ulei volatil de mentă se administrează de 4 ori pe zi, într-o linguriţă cu miere. Se va utiliza şi extern sub formă de inhalaţii.
- tuberculoză pulmonară şi osoasă (adjuvant), tuse convulsiva şi spastică - 3 picături de 3 ori pe zi într-o linguriţă de miere.
- viermi intestinali - se administrează 3-4 picături, dimineaţa şi seara, într-o linguriţă cu pulbere de lemnul domnului
EXTERN:
- gripă, laringită, faringită, amigdalltă, sinuzită - inhalaţii cu 4-5 picături de ulei volatil, de 2 ori pe zi.
- Ieucoree, prurit vulvar - 1-2 picături de ulei volatil se amestecă cu un extract fluid obţinut prin evaporarea tincturii de gălbenele sau de creţişoară şi apoi se diluează cu o cantitate adecvată de apă (pentru 10 ml de preparat se adaugă 200 ml de apă). Se fac spălaturi vaginale cu acest remediu în fiecare seară, timp de 3 săptămâni.
- cefalee, migrene - se utilizează un inhalant, de câte ori este necesar. în plus se masează uşor tâmplele şi fruntea cu 1-2 picături de ulei volatil.
- nevroze - aromatizări prin pulverizare sau cu ajutorul lămpii de aromoterapie în spaţiul de locuit
- paralizie - uleiul de masaj preparat cu ulei volatil de lămâie se aplică pe membrele şi zonele afectate de 2-3 ori pe zi, masând uşor.
- reumatism - se prepară un unguent natural cu ulei volatil de lămâie şi se aplică pe articulaţiile afectate de 2-3 ori pe zi. Se vor realiza de asemenea băi terapeutice calde cu ulei de lămâie, o dată pe săptămâna.
- tulburări psihice (adjuvant) - aromatizări prin pulverizare în camera de dormit, seara, înainte de culcare.
- alopecie - la o lingură de tinctură de brusture (Arctium lappa) sau urzică se adaugă 3 picături de ulei volatil de lămâie şi se amestecă foarte bine. Preparatul se aplică la rădăcina părului şi pe zonele afectate de alopecie cu ajutorul unei bucăţi de vată înmuiată în acest preparat, de 2 ori pe zi.
Uleiul de lamaie poate fi administrat astfel:
INTERN
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 2-3 picături de 3 ori pe zi amestecate cu puţină miere sau într-o linguriţă cu pulbere dintr-o plantă medicinală.
EXTERN
INHALAŢIILE - se vor folosi 4-5 picături de ulei volatil la un pahar cu apă fierbinte. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop suficient de mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 2-5 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este de asemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
MASAJUL - preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). În cazul uleiului de lămâie cantitatea necesară este de 2 ml de ulei volatil la 50 ml de ulei gras.
INHALANTUL - într-o sticlă mică se introduce o bucată de vată care va fi apoi impregnată cu o cantitate adecvată din uleiul sau uleiurile volatile alese. Se închide ermetic şi atunci când este necesar se inspiră profund pe fiecare nară vaporii emanaţi din sticluţă. Dacă puterea inhalantului scade, vata se va îmbiba din nou cu ulei volatil.
AROMATIZAREA - pentru aceasta se poate utiliza o lampă de aromoterapie (se procură de la magazinele naturiste). Varianta cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic constă însă în folosirea unui pulverizator, ce permite difuzarea în atmosferă a uleiului volatil, fără încălzirea acestuia.
BAIA TERAPEUTICĂ - în apa caldă de baie se vor pune 30 picături de ulei volatil pentru o cadă cu apă.
CONTRAINDICAŢII:
În uz intern, uleiurile volatile sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau hipertensiune în forme grave.
Efecte asupra psihicului şi mentalului
Uleiul volatil de lămâi este un foarte bun stimulent pentru persoanele care se confruntă cu stări de greutate, pasivitate, persoanelor sedentare şi inactive deoarece le conferă o stare de vioiciune şi dinamism. Purifică şi detensionează psihicul, îndepărtează amintirile neplăcute şi reorientează atenţia asupra prezentului, creează o stare a minţii caracterizată de luciditate şi atenţie mărită.
Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu