facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Deficienta VITAMINEI B12 si consecintele acestei. Iti poate afecta sanatatea oaselor?

Sanatate

Mai multe studii realizate la nivel mondial arata ca din ce in ce mai multi oameni sufera din pricina deficientei VITAMINEI B12. Ce inseamna acest lucru?

Este simplu, oamenii care sufera din cauza lipsei de vitamina B12 pot avea probleme legate de sistemul nervos central, dat fiind faptul ca aceasta vitamina se "ocupa" de intretinerea acestuia. De asemenea, VITAMINA B12 este implicata in procesul de formare a globulelor rosii, jucand un rol esential in productia ADN-ului si ARN-ului.


B12 este cunoscuta si ca "vitamina energiei", iar organismul tau are nevoie de ea pentru functiile vitale, inclusiv productia de energie. De asemenea, joaca un rol important pentru sanatatea oaselor tale.

Chiar daca B12 este o vitamina care se dizolva usor in apa, nu inseamna ca va fi eliminata asa repede din organism, spre deosebire de alte vitamine. Aceasta este stocata la nivelul ficatului, rinichilor, etc.

Din aceasta cauza, o persoana poate sta foarte mult timp pana sa afle ca are o DEFICIENTA serioasa de VITAMINA B12. De multe ori cand se descopera acest lucru este deja tarziu, sanatatea oaselor fiind deja afectata...

DEFICIENTA VITAMINEI B12 poate afecta sanatatea oaselor

Studii recente au aratat ca lipsa vitaminei B12 poate favoriza fracturile de oase, in cazul persoanelor varstnice. Acest factor a ramas printre cele mai mari riscuri, alaturi de: fumat, lipsa vitaminei D sau a calciului.

Femeile mai in varsta cu un deficit de vitamina B12 au prezentat semne de osteoporoza, in comparatie cu cele care aveau un nivel optim al acestei vitamine.

Homocisteina ( acumulata in sange intr-o cantitate prea mare, contribuie la obturarea si distrugerea vaselor sanguine) si un nivel scazut de vitamina B12 au fost asociate cu deteriorarea oaselor, acesta putand fi un motiv pentru care B12 influenteaza sanatatea sistemului osos.

Dat fiind faptul ca VITAMINA B12 are un rol determinant in metabolismul homocisteinei, se pare ca fracturile osteoporotice sunt relationate cu deficienta acestei vitamine.

Din pacate, marea majoritate a oamenilor iau suplimente cu: CALCIUL, VITAMINA D si VITAMINA K2, dar uita cu desavarsire de vitamina B12.

Daca esti vegetarian si nu consumi niciun fel de produse animale, nu trebuie sa-ti faci griji, exista o solutie si pentru tine. Este necesar sa consumi spirulina, chlorella si alte alge, acestea avand un consum ridicat de B12. Alte surse de B12 pentru vegetarieni: soia fermentata si ciupercile Shitake.

Cu cat imbatranesti, vitamina B12 este absorbita mai greu de catre organismul tau, asa ca suplimentele nu sunt neaparat cea mai buna solutie. Ar fi indicat sa asimilezi aceasta vitamina din alimentele pe care le consumi zilnic.

Daca ai un deficit serios al acestei vitamine, cel mai bine ar fi sa optezi pentru suplimente sublinguale care contin aceasta substanta. In acest fel, moleculele uriase ale vitaminei B12 vor ajunge direct in sange.

Ce alte riscuri mai exista pentru cei care au o DEFICIENTA a VITAMINEI B12

Unele dintre simptomele preliminare sunt schimbarile bruste de comportament, lipsa motivatiei si chiar sentimentele de apatie. Acestea pot fi urmate de: pierderi de memorie, slabiciuni ale muschilor si oboseala cronica.

VITAMINA B12 mai joaca un rol esential si in: digestie, absortia mancarii, distribuirea fierului in organism, buna functionare a sistemului nervos, formarea globulelor rosii, formarea celulelor si longevitatea acestora, circulatia sangelui, producerea adrenalinei, concentrare, claritate si energie mentala.

Cum am mai mentionat, vitamina B12 joaca un rol important in sanatatea noastra mentala. Conform unui studiu de Neurologie, cei care consuma alimente bogate in B12 scad riscul de a se imbolnavi de Alzheimer. Dupa cum a mentionat si doctorul Kelly Brogan, participant la acest studiu, deficienta vitaminei B12 duce la o gramada de probleme neurologice care pot afecta serios sanatatea creierului.

Ce trebuie sa faci pentru a avea OASE SANATOASE

In primul rand, este indicat sa mananci mancarurile "corecte". O dieta bogata in alimente procesate vor produce schimbari biochimice si metabolice care vor afecta densitatea oaselor. Astfel, evitarea acestor produse este primul pas. Tine minte ca oasele tale nu au nevoie doar de calciu, asa cum s-a crezut o buna perioada de timp. Daca te vei concetra doar asupra acestei minerale, nu vei face altceva decat sa-ti supui organismul unui risc crescut de a face osteoporoza, asa cum mentioneaza medicul Robert Thompson in cartea sa "The Calcium Lie" (Mitul Calciului).

Calciul, vitamina D si K2 lucreaza impreuna pentru a imbunatati sistemul osos, alaturi de sodiu si potasiu, raportul celor din urma fiind foarte important pentru o sanatate optima ( cantitati mari de potasiu in raport cu sodiu).

In mod ideal, ar trebui sa preiei toate vitaminele din mancare ( cu exceptia vitaminei D). Ce ar trebui sa mananci:

1. CALCIU. Frunzele inchise la culoare, brocolli, citricele, semintele de susan, pudra de roscove.

2. MAGNEZIU. Cacao cruda organica, hrisca, spanac, germeni de grau, migdale crude.

3. VITAMINA K2. Salata verde, spanac, varza, nuci, afine, zmeura, kiwi, mure.

4. MINERALE. Sarea de Hymalaia este foarte sanatoasa, continand aproximativ 84 de elemente necesare sanatatii tale.

5. VITAMINA D. In mod ideal ar trebui sa te expui cat mai des la soare, pentru ca nu poti asimila necesarul de vitamina D doar din alimente. Alimente care o contin: cereale, suc de portocale, ciuperci, soia.

Exercitiul fizic - foarte important pentru sanatatea ta

Chiar daca mananci sanatos, nu este suficient, trebuie sa faci sport in mod regulat pentru a fi sigur ca sistemul tau osos este in regula. Practic, oasele sunt tesuturi vii care necesita activitate fizica in mod regulat, pentru a fi capabile sa se regenereze.

Exercitiile cu greutati, specifice fitness-ului, sunt un remediu ideal impotriva osteoporozei, pentru ca, cu cat pui mai multa presiune asupra muschilor tai, cu atat presezi mai tare oasele care reactioneaza imediat, creeand tesuturi, adica oase noi.

O banda de alergare este foarte utila in aceste cazuri, mai ales ca ajuta la formarea unei densitati solide a oaselor la nivelul soldurilor, chiar daca nu folosesti greutati.

Nu omite aceasta etapa atat de importanta pentru sanatatea ta si a oaselor tale si antreneaza-te macar de trei ori pe saptamana.

Dupa cum vezi, bolile pot fi prevenite, iar o dieta sanatoasa te va feri de un deficit al VITAMINEI B12, atat de controversata printre vegetarienii din ziua de azi. Alaturi de sport, mancarea joaca un rol esential pentru o sanatate optima. Tine numai de tine sa mananci ceea ce este sanatos si sa te antrenezi in mod regulat. Restul vine de la sine...

Articole despre oase sanatoase, vitamine, vitamina b12, sanatatea oaselor