Dieta FARA LAPTE, o dieta sanatoasa
Alimentatie si nutritie
Probabil ca multi dintre voi va puneti această întrebare aproape zilnic, "Sunt atât de multe obiceiuri sanatoase, ce ar trebui să abordez mai întâi?" Altfel spus: Ce va face cea mai mare diferenta in sanatatea mea AZI? Desigur, sucurile verzi și smoothie-urile sunt mereu recomandare, dar în al doilea rând este întotdeauna o problema cu... lactatele.
Impactul lactatelor asupra sanatatii
Prezentam câteva dintre principalele motive pentru care ar trebui scoase din dieta. Lactatele sunt bogate in grasimi saturate (care pot duce la accident vascular cerebral și atacuri de cord), pot cauza stari inflamatorii (cauza principala a multor boli cronice), iar hormonii de creștere în lapte (ex. IGF1) pot stimula creșterea celulară malignă și proliferarea acestora (pentru cei ce au cancer, asta e un mare NU mulțumesc!). Știu din experiența personală, precum și de la mii de e-mailuri, comentarii pe Facebook și tweet-uri, care spun adio lactatelor, ca aceasta decizie poate transforma în totalitate sănătatea voastra. Deci, chiar dacă nu ești pasionat de consumul de lactate in cantitati mari, te invit sa afli mai multe despre acest aliment. Chiar și diminuarea cantității de lapte pe care o consumi, poate face o diferenta in modul in care te simti.
O vacă bea lapte de vacă, atunci când este un vitel. Un iepure bea lapte de iepure, atunci când este un iepuras. Dincolo de o anumită vârstă, ei chiar știu că e ciudat să sugă. Vedeți voi vreodată un animal hranindu-se cu lapte matern atunci cand este adult? Laptele matern este sanatos pentru sanatatea copilului, atunci cand este bebelus. Laptele matern uman este formula naturala perfectă pentru sanatatea copilului,este bogat în grăsimi bune, cum ar fi DHA pentru dezvoltarea creierului, dar e relativ scăzut în proteine. Laptele de vacă conține de trei ori mai multe proteine decat laptele matern. Asta pentru ca viteii au nevoie de mult mai multe proteine, ei ajungand la o greutate medie de 635 kg. E greutatea dorita si de voi?
În timp ce proteina din laptele uman este conceputa pentru corpurile umane, o mare parte din proteinele continute in laptele de vacă este dificil de digerat pentru oameni. În plus, consumul acestei proteine poate duce la afectiuni grave de sanatate. Dr. T. Colin Campbell, profesor emerit de biochimie nutritionala la Universitatea Cornell, a constatat ca proteina care crează în mod constant și declanseaza cancerul este cazeina, care provine cam 87 % din proteina din lapte de vacă. Potrivit dr Campbell, o dieta care contine proteine mai mult de 10 la sută (care reprezinta aproximativ 50 de grame de proteina dacă consumi 2.000 de calorii pe zi) poate duce la un “mic” cancer. Ghici ce? Americanii mananca mult mai mult decât atât (o medie de proteină totală de 17 %, din care 12-13 % este bazat pe proteina animala!).
Acestea sunt boli grave si ar putea sa sune infricosator, deci haideti sa vorbim despre boli ...simple! Stii cat de dureros este sa ai pietre la rinichi? Dacă ai, atunci știi că este incredibil de dureros, ai senzatia ca un elefant trece prin vezica ta urinara! Ce zici de boala Crohn, o inflamație localizata la nivelul peretelui tractului digestiv ? Toate aceste afectiuni au fost legate de consumul de lactate. Alergiile, eczemele, astmul, artrită, inflamațiile și coșurile pot fi legate de lactate. Ce putem spune despre laptele degresat ? Este la fel de rau. Pentru mine, cel mai greu lucru a fost să renunț la branza, dar odată ce am făcut-o, erupțiile cutanate mele ciudate și umflaturile de pe frunte au dispărut. Am început să respir mai ușor, o schimbare destul de importantă pentru o fată cu cancer la plămâni.
Ce zici de durerea de burtă, gaze si balonare? Ei bine, poate exista un motiv bun pentru durerea ta de burta. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, aproximativ 75 % dintre adultii din lume nu pot digera laptele (acestia au intoleranță la lactoză). La alte populatii, cum ar fi amerindienii si asiaticii, cifra este de peste 90 % . Dupa perioada copilăriei, cei mai mulți oameni încetează să mai producă enzima lactaza de care este nevoie pentru a digera lactoza (zaharul din lapte). Da, corpul tau crede de asemenea că ar trebui fii intarcat. Nu am întâlnit niciodata pe cineva care sa nu se simta mai bine după ce a îndepărtat lactatele din dieta lui.
Despre laptele de vaca crud vs laptele pasteurizat
Laptele de vacă crud: Multi gurmanzi care pledeaza pentru sanatatea naturala aduc laude consumului de lapte crud de vacă, comparativ cu lapte de vaca pasteurizat. Ei susțin că laptele crud are mai multe enzime digestive (inclusiv lactază care descompune lactoza din lapte), este mai probiotic și ca furnizeaza o cantitate mai mare de vitamine și minerale, vitamine care sunt distruse în timpul procesului de pasteurizare. Foarte puține cercetări științifice au fost facute pentru a confirma sau contesta aceste afirmații, deși există o mulțime de pledanti pentru laptele crud, care sustin ca alergiile lor s-au diminuat, iar intoleranta la lactoza a dispărut odată ce au trecut la laptele de vacă crud.
Lapte de vacă crud poate fi o varianta a laptelui de vacă pasteurizat doar in conditiile in care acesta este obtinut de la vaci hranite numai cu iarbă organica și care nu sunt tratate cu antibiotice sau hormoni artificiali. Dar, ține cont de faptul că, fără pasteurizare, laptele de crud de vaca prezinta riscul de inflamatii si alergii cauzate de cazeina (proteina din lapte), contine hormoni naturali și fără pasteurizare laptele crud de vacă poate conține agenți patogeni, bacterii de tipul Salmonella, E. Coli sau Listeria. Acesti agenti patogeni sunt deosebit de riscanti pentru persoanele cu sistemul imunitar scazut.
Laptele de capră și de oaie : Oamenii cred, de asemenea, ca laptele de laptele de capra și oaie, poate fi o alternativa la laptele de vaca, si iata de ce. Atât laptele de capră, cat si laptele de oaie au mai putina lactoză, deci digestia este mai ușoara, comparativ cu laptele de vacă. Laptele de capra este cel mai apropiat ca structura de laptele uman și este ușor alcalin, în timp ce laptele de vacă este ușor acid. Atât laptele de oaie, cat si laptele de capră conțin un procent mai mare de acizi grași, comparativ cu laptele de vacă, acizi care face aceste alimente mai ușor de digerat în ciuda conținutului de lactoză inferior. Pentru mine, laptele de capră și laptele de oaie pare ca o opțiune mai bună. Dar tine minte, consumand lapte aduceti in organismul vostru cazeină și hormoni de creștere care pot avea un efect negativ asupra sănătății umane. Deci, dacă vreti totusi sa ramaneti consumatori de produse lactate, alegeti cele mai bune surse si faceti-o cu moderatie.
Dar, de unde imi voi lua calciul necesar organismului?
Acesta este, probabil, cea mai frecventa întrebare atunci când vorbim despre a avea o dieta fara lactate. Vești bune! Cele mai bune surse de calciu natural sunt frunzele verzi, cum ar fi varza, mustar și frunze de nap. Calciul din aceste alimente este absorbit dublu fata de cantitatea de calciu din lactate. Calciul din lactate este absorbit in proportie de 30%, in timp ce calciul din frunzele verzi este absorbit in proportie de 60%. Alte surse bogate vegetale de calciu includ fasolea, migdalele, smochinele și laptele care nu este de provenienta animala, cum ar fi laptele de migdale neindulcit, lapte de ovaz, lapte de cânepă și lapte de orez.
Când vine vorba de sănătatea oaselor, calciul nu este singurul factor. În general tipul de dieta și activitatea fizica determina sanatatea oaselor si chiar nevoile de calciu. Țările cu cel mai mare aport de calciu au mai ridicata rata a bolnavilor de osteoporoza, deci nu numai calciul este cel care determina sanatatea oaselor noastre.
Un alt factor care ajuta la asimilarea calciului este vitamina D - care se obtine cel mai usor prin expunerea la soare timp de 20 de minute, de 3 ori pe săptămână în timpul lunilor de vară, includerea in alimentatie a laptelui din cereale sau seminte si administrarea de suplimente în timpul iernii – care se considera acum a fi cel mai important nutrient din sanatatea oaselor. Concluzie: O dieta bogata in alimente vegetale satisface ușor nevoile de calciu.
Alternative la dieta fara lapte
Dieta fara lapte de provenienta animala nu înseamnă privarea si excluderea unui aliment din dieta noastra, aceasta înseamnă doar încercarea de a experimenta lucruri noi! În prezent, există atât de multe opțiuni, care sunt la fel de bune ca și produsele din lapte. Știați că puteți face la domiciliu propriile voastre retete de brânzeturi, creme, lapte? Pe bază de plante, seminte, cereale, exista retete usor de facut si mult mai gustoase decat cele cumparate din magazine. Si unde mai pui ca sunt si mult mai sanatoase decat produsele pe care le gasim in rafturile din super-market.
Oooh, si un ultim sfat ... Amintiți-vă că cele mai multe alimente cumparate de la magazin sunt prelucrate, asa ca mancati-le cu moderatie si de asemenea atunci cand iti faci cumparaturile verifica eticheta si alege produsele care au cea mai mica cantitate de E-uri., in special caragenan.
Sper ca aceste informatii sa va ajute si nu uitati ca nu trebuie sa schimbati totul dintr-o data. Schimbarea lenta si constanta castiga cursa. Dar daca ai orice fel de probleme inflamatorii, acest articol contine informatii care te pot determina sa incepi sa faci o schimbare.
Acum e rândul tău, ai văzut o schimbare în starea generala de sanatate după scoaterea produselor lactate din dieta ta? Care sunt alternativele tale preferate de lapte?
Sursa: http://kriscarr.com/blog-video/dairy-free-diet-recipes/