facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Remedii naturale in chisturile ovariene

Fitoterapie

Stilul de viata la care este supusa femeia moderna (stresul psihic crescut, alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, lipsa relaxarii, utilizarea necontrolata a anticonceptionalelor, a medicatiei antidepresive etc.) a facut ca afectiunile genitale feminine in care sunt incluse si chisturile ovariene, sa genereze o adevarata “epidemie”, in randul femeilor din societatea “civilizata”.


Ce sunt chisturile ovariene
Chisturile ovariene sunt pungi globulare pline cu lichid care se formeaza la nivelul ovarelor (in interiorul sau inafara lor), fiind strans legate de ovulatie. In mod normal, in fiecare luna, la nivelul unui ovar (drept sau stang) un folicul ovarian (dintre cele 200-300 de mii de foliculi ovarieni cu care femeia se naste) incepe sa creasca si sa se maturizeze si in perioada ovulatiei el se rupe, eliberand ovulul care este preluat de trompa uterina, iar in continuare in ovar, foliculul restant - golit de continut - se transforma in corp galben si apoi se atrofiaza. Uneori acest folicul nu reuseste sa elibereze ovulul si atunci devine chist.

De cate tipuri sunt chisturile ovariene
Chistul ovarian functional – se formeaza in legatura cu variatiile hormonale ale femeii din timpul ciclului menstrual, atunci cand sacul de fluid ce inconjoara ovulul nu se rupe la timp pentru a elibera ovulul. Acest chist de obicei dispare odata cu sfarsitul menstruatiei si nu necesita tratament.
Chistul ovarian format din corpul galben- se formeaza atunci cand resturile foliculare nu se atrofiaza dupa ce au eliberat ovulul, ci se incarca cu lichid devenind din ce in ce mai mare, transformandu-se in chist ovarian. Acesta nu dispare odata cu menstra, ci creste de la o luna la alta,  fiind chistul ovarian la care ne referim frecvent si care care necesita tratament si observatie medicala.
Ovarele polichistice – se formeaza atunci cand sacii ovulari nu reusesc sa expulzeze ovulul inafara, iar cand acest lucru se petrece ciclic, sacii ovulari cresc in dimensiuni si se transforma in chisturi multiple in interiorul ovarului. Aceasta boala a ovarelor polichistice este, cea mai frecventa cauza de infertilitate, la femei.

Cauzele aparitiei chisturilor ovariene
Este greu de definit exact care sunt cauzele aparitiei chisturilor ovariene, intrucat ele sunt multiple. Putem spune insa ca dezechilibrele hormonale din organismul femeii se numara printre ele.
Expunerea repetata a femeii la concentratii crescute de hormoni estrogeni (atat cei din propriul organism cat si xenoestrogenii – pe care ii asimileaza prin alimente ce contin estrogeni “ascunsi”) in detrimentul progesteronului, sunt cauze care pot duce la aparitia chisturilor ovariene. De asemenea, disfunctia glandei tiroide poate genera dezechilibre ale hormonilor sexuali cu aparitia chisturilor ovariene, iar obezitatea combinata cu rezistenta la insulina a celulelor (stadiul incipient al diabetului), pot duce la aparitia a ovarelor polichistice. Insa de departe, stilul de viata al femeii moderne este unul din cauzele majore al aparitiei chisturilor ovariene.

Cum se descopera chisturile
Deseori chisturile ovariene se descopera la un examen ginecologic sau ecografic de rutina, intrucat mare parte din ele nu dau o simptomatologie zgomotoasa.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene
Multe din chisturile ovariene pot sa nu aiba simptome asociate. Insa alteori, simptomatologia este prezenta si se manifesta ca: presiune, durere in abdomen si zona pelvina, dureri in regiunea lombara, dureri in timpul actului sexual, tulburari urinare, menstruatii abundente, cicluri menstruale neregulate. Cand simptomatologia se asociaza cu febra, greata, voma si durere abdominala severa, este cazul sa consultam imediat un medic ginecolog.
Chisturile ovariene pot aparea la orice varsta si in general sunt benigne. Insa chisturile ce apar in jurul varstei de 50-70 de ani, au un mare potential cancerigen si este nevoie sa fie urgent tratate.

Modalitati de tratament al chisturilor ovariene
Pe langa tratamentul alopat care se bazeaza pe tratamentul chirurgical si administrarea anticonceptionalelor (care pot duce la reaparitia chisturilor ovariene dupa ce tratamentul a fost oprit) exista posibilitatea de a trata chisturile in mod natural, cu remedii din plante medicinale.
In acest sens se pot folosi:
- plante medicinale cu continut crescut de fitoprogesteron: zmeur, yam, vitex agnus castus.
- plante cu actiune reglatoare asupra aparatului genital feminin: cretisoara, coada soricelului, galbenele, urzica moarta alba, batranis.
- plante antiinflamatorii pelvine: napraznic, urzica vie, iarba mare, sanziene, traista ciobanului, cimbrisor, cimbru, muguri de plop.
Se mai pot folosi:
- macerat glicerinat din mladite de zmeur ;
- carpicon –supozitoare;
- baile de sezut cu amestecuri  speciale de plante.
Modul de administrare si doza de plante necesara vor fi stabilite intotdeauna in cadrul consultatiei la medicul  fitoterapeut.
Tratamentul chisturilor ovariene este unul holistic (ce implica tratarea atat fizica cat si psiho- emotionala si mentala) pe langa tratamentul cu plante medicinale, acesta implica si schimbari de dieta (este important ca alimentatia sa fie naturala, de preferinta lacto-vegetariana - cel putin pe perioada tratamentului, regimul Oshawa poate fi folosit cu succes) precum si de stil de viata: in cadrul abordarii holistice, este foarte importanta reducerea stresului psihic prin diferite metode de relaxare si masaj, alaturi de un stil de viata echilibrat si o viata sexuala implinitoare.
Cauzele profunde ale acestei afectiuni pot fi stabilite in cadrul consultatiei ayurveda (unul din cele mai vechi sisteme de vindecare holistica din lume) de catre medicul specialist in fitoterapie si ayurveda, iar tratamentul va fi individualizat. Numai prin rezolvarea profunda a acestor cauze, alaturi de metodele naturale de tratament, pacienta se poate vindeca, facand posibila si evitarea eventualelor recidive.
Sa nu uitam deci ca, in primul rand trebuie sa consultam un medic ginecolog, iar daca dorim sa alegem si o solutie naturista pentru tratament, un medic fitoterapeut, ne va fi de mare ajutor.

DR. VIOLETA PÎRVU
Medic specialist medicina de familie
competenta fitoterapie, apiterapie, aromaterapie, ayurveda
Sursa: http://www.terapieholistica.ro

Articole despre feminin