facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Beneficiile bailor cu plante si uleiuri esentiale

Sanatate

 

Încă din Antichitate, băile cu plante medicinale erau foarte populare. Oamenii îşi petreceau ore întregi în palatele destinate băilor şi ştiau ce plante să adauge în apă în funcţie de nevoie. Unele sunt bune pentru diverse afecţiuni ale pielii, altele fac minuni în cadrul ritualurilor de înfrumuseţare, altele sunt recomandate în caz de insomnii, stres, răceală sau gripă. Și tu poți să profiți de acest tratament simplu și plăcut. Dacă ești stresat, agitat și nu poți să dormi noaptea, o baie caldă, aromată, este cel mai bun leac. Adaugă în apă ceai de tei sau câteva picături de ulei de lavandă, ori de valeriană, pentru efectul lor calmant, liniștitor.

Beneficiile băilor cu plante și uleiuri esențiale

Cei care suferă de astenie de toamnă, se pot relaxa seara cu băi în care pun ulei de pin (făcut parcă să ne reconecteze cu natura), ulei de mentă (combate oboseala pe fond nervos, migrenele, stresul, depresia și nevralgiile) sau ulei de eucalipt ( ajută la creșterea puterii de concentrare și linișteste în situații de stres și agitație).

Băile în care pui infuzie de roiniță, valeriană, rozmarin sau lavandă reduc durerea de cap, în special cea cauzată de stres. Tot în caz de stres, fă-ți o baie lungă cu sare de mare și uleiuri esențiale de lavandă, bergamot, lemongrass, care induc o stare liniștitoare. Un răsfăț total! Aceste uleiuri se pot aplica în zona tâmplelor sau la încheietura mâinilor, și inhala, în momentele când te simți stresat și agitat.

Băile cu plante sunt utile și în caz de răceală și gripă. Ele pot fi pregătite adăugând în apă ceai de plante, ori câteva picături de uleiuri esențiale sau punând un pumn de plante uscate într-un săculeţ pe care îl agăţi sub jetul fierbinte (și îl mai storci din când în când). Ideale pentru afecțiunile respiratorii sunt uleiurile de pin, eucalipt, rozmarin, mentă, sau infuziile de mușețel, cimbruI, măghiran. Ingredientele active din aceste plante pătrund în organism prin porii pielii. În plus, prin aburul creat, ele ajută la descongestionarea căilor nazale şi la fluidificarea mucusului, tratează durerile în gât.

Se pot face băi doar de șezut, în caz că suferi de infecții urinare. Uleiul din lemn de santal, adăugat în apă, are acțiune antimicrobiană, împiedicând dezvoltarea bacteriilor. Se folosesc câteva picături de ulei la doi litri de apă caldă. Mai poți combina ulei de ienupăr, de santal și de eucalipt (2 picături din fiecare, în cada cu apă). Uleiul de cimbru și de arbore de ceai sunt și ele de ajutor, separat sau combinate. Baia cu ceai de mușețel are proprietăți calmante pentru mucoasa vaginală. Pentru infuzie, se folosesc 6 linguri de plantă uscată la un litru de apă.

Oricât de bune ar fi aceste băi, trebuie să ştii că nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute, iar apa să aibă o temperatură de 36-37 de grade. După o astfel de baie, bagă-te rapid în pat. Vei dormi ca un prunc.

Sursa:  https://fares.ro/beneficiile-bailor-cu-plante-si-uleiuri-esentiale

Articole despre uleiuri esentiale, bai cu plante, raceala, gripa, stres