facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tipologia constitutionala preponderent Vata

Ayurveda

Vata Dosha este compusă în special din elementele eter (spaţiu) şi aer şi guvernează toate mişcările din corpul sau mintea unei fiinţe. Prezenţa în exces a lui Vata Dosha va duce la apariţia stărilor de îngrijorare, de stres, insomnie, crampe şi constipaţie.
floare21


Vata controlează curgerea sângelui, eliminarea materialelor reziduale, respiraţia şi mişcarea gândurilor în propria minte. Vata activează sistemul nervos, auzul şi vorbirea; se exprimă prin stări de entuziasm şi creativitate.

Vata Dosha mai controlează de asemenea şi celelalte două Doshas (Pitta şi Kapha) şi este, de obicei, prima care manifestă dezechilibre şi începe procesul de manifestare al unei boli. În general, atunci când Vata Dosha este în echilibru, Pitta şi Kapha Dosha sunt de asemenea în echilibru.

Persoanele care sunt caracterizate de predominanţa lui Vata Dosha au tendinţa de a avea structuri mai delicate şi o aparenţă mai zveltă şi ele sunt fie foarte înalte, fie foarte scunde. Persoanele aparţinând tipologiei predominant Vata prezintă dificultăţi în a lua în greutate. Tocmai de aceea, ele dispun de rezerve mici de energie, obosesc repede şi de asemenea se dezechilibrează repede.

Pielea lor are tendinţa de a fi uscată şi rece, foarte deschisă sau foarte închisă la culoare. Părul este închis la culoare, uscat, uneori cârlionţat şi predispus la degradare. Nasul, mâinile şi picioarele au tendinţa a fi reci din cauza proastei circulaţii sanguine ce caracterizează constituţia de tip Vata. Culoarea ochilor este în general căprui. Mişcările şi vorbirea sunt în general rapide iar somnul este uşor şi cu dese întreruperi.

Mental, aceste persoane sunt neliniştite şi au mereu multe idei noi. Ei sunt creativi şi imaginativi, dar prezintă în acelaşi timp un sentiment de teamă şi insecuritate. Ei sunt de asemenea timizi, nu ştiu să iasă în faţă şi dau dovadă de mai puţină voinţă, tocmai de aceea au nevoie de mai mulţi stimuli pentru a-i determina să devină mai practici. Există o anumită notă aerată în felul în care ei merg, şi o calitate uşoară în felul în care ei râd.

Schimbarea este cel mai probabil a doua lor natură. Simţurile predominante pentru Vata Dosha sunt auzul şi atingerea.

În cadrul ciclului circadian, Vata Dosha este predominantă între 2:00-6:00 şi 14:00-18:00. Anotimpul în care ea predomină ca manifestare în natură este toamna-iarna. Gusturile care fac să crească Vata Dosha sunt amar, picant şi astringent.

Atunci când Vata Dosha este în exces apar stări de slăbiciune, dorinţă pentru mâncare fierbinte, tremurături, flatulenţă, constipaţie, insomnie, pierderea funcţiilor senzoriale, vorbire disparată, nervozitate, debilitate.

Semne că aveţi nevoie să vă reechilibraţi (reduceţi) Vata Dosha:
•    vă simţiţi mereu îngrijorat, anxios, supraaglomerat.
•    vă simţiţi obosit dar incapabil să vă relaxaţi sau să încetiniţi ritmul.
•    vă este greu să vă aşezaţi fie şi pentru o clipă.
•    vă este greu să adormiţi, iar atunci când reuşiţi, somnul vă este agitat.
•    pielea dumneavoastră este uscată şi rugoasă.
•    digestia este neregulată, cu dese semne de constipaţie.
•    aveţi aproape permanent senzaţia de gât uscat.
•    aveţi scaun mai puţin de o dată pe zi.
•    simţiţi că nu puteţi sta nemişcat şi că trebuie să vă mişcaţi în continuu.
•    vă simţiţi ca şi „căzut din lună“, vă este greu să vă reamintiţi anumite lucruri pe o perioadă mai lungă de timp, atenţia este foarte afectată şi vă este greu să vă focalizaţi asupra unui singur lucru.

Tratamentul specific pentru reechilibrarea lui Vata Dosha include: să ne culcăm devreme, expunerea la soare, a fi preponderent în casă, folosirea uleiurilor (intern şi extern), sudaţia, mâncăruri cu gust dulce, sărat şi picant, băi calde, masaj corporal, activităţi plăcute.


sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, Editura Sapienţia

Articole despre Vata Dosha


Articole din Ayurveda