Boli comune asociate cu deficitul de vitamina D
Sanatate
Deficienta de vitamina D este mai frecventa decât ați putea crede. De fapt, este atat de comuna incat American Journal of Clinical NutritionIt a numit-o problemă la nivel mondial, care este recunoscuta ca o pandemie. De asemenea, un studiu in Marea Britanie a aratat ca mai mult de jumatate din adultii din Marea Britanie nu au avut suficienta vitamina D, iar iarna și primăvara aproximativ 1 din 6 persoane au un deficit sever.
Ce este vitamina D
Vitamina D este importanta pentru o stare buna de sanatate generala si joaca un rol important in functionarea buna a muschilor, inimii, plămânilor și a creierului. Corpul nostru poate face propria vitamina D de la lumina soarelui. Puteți obține, de asemenea vitamina D din suplimente, și o cantitate foarte mică provine de la câteva alimente, cum ar fi unele specii de pește, uleiurile din ficat de pește, gălbenușuri de ou, cereale și produse din cereale.
Ceea ce face vitamina D unica în comparație cu alte vitamine este ca organismul poate face propria vitamina D atunci când expunem pielea la soare.
Cât timp ar trebui să vă petrece la soare pentru a obține suficient de vitamina D?
A afla cat de mult să ne expunem la soare, în scopul de a produce suficiente cantități de vitamina D poate fi foarte complicat și este diferit pentru fiecare persoană, deci nu există o recomandare pentru toată lumea. Asta depinde de o serie de factori, cum ar fi cat de întunecata este pielea ta este sau cât de ușor te arzi de soare, grosimea stratul de ozon, momentul anului și ce moment al zilei este.
Se crede că perioada zilnică scurtă de expunerea la soare fără protecție solară (aproximativ 10-15 minute pentru persoanele cu pielea mai deschisă) în timpul lunilor de vară este de ajuns pentru majoritatea oamenilor pentru a produce suficienta vitamina D. Dovezile sugerează că momentul cel mai eficient din zi pentru producerea de vitamina D este intre 11 si 15. Cu atât mai mare zona de piele care este expusa la lumina soarelui, cu atat mai multe șanse există pentru a produce suficienta vitamina D, înainte ca acesta sa înceapa să ardă.
Cauzele comune de lipsa de vitamina D
Expunerea limitată la soare - Unii trăiesc în latitudinile nordice, poarta haine lungi sau au un loc de muncă în interior. De asemenea, solutiile de protecție solară inhibă producerea de vitamina D.
Pielea inchisa la culoare - Persoanele cu pielea inchisa la culoare au niveluri mai ridicate de melanina, iar acest pigment reduce capacitatea pielii de a face vitamina D atunci când este expusă la lumina soarelui.
Rinichi și ficatul - Aceste organe joaca un rol important in transformarea vitamina D la forma sa activă, așadar bolile de rinichi sau de ficat pot reduce capacitatea acestor organe de a crea forma biologic activa a vitaminei D în organism.
Dieta strict vegetariana - surse alimentare care contin vitamina D sunt în mare parte de natura animala, cum ar fi pește și uleiul de pește, galbenusul de ou, brânza.
Probleme digestive - Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boala Crohn, fibroza chistică si boala celiaca pot reduce capacitatea intestinelor de a absorbi vitamina D din alimente.
Obezitatea - Obezitatea poate cauza un nivel scăzut de vitamina D. Cercetarile arata ca vitamina D poate deveni "captiva" în interiorul țesutului gras si astfel este mai putin disponibila in sânge.
Deficitul de Vitamina D si bolile conexe
Cercetatorii încă se straduiesc sa inteleaga pe deplin cum funcționează vitamina D în corpul nostru și modul în care aceasta afecteaza sanatatea noastra generala, dar se crede a fi o legatura cu deficienta de vitamina D la anumite boli:
1. Osteoporoza - O cantitate adecvata de calciu și vitamina D este necesara pentru mentinerea densitatii osoase si rezistentei. O lipsa de vitamina D provoaca lipsa calciului in oase si creste riscul de fracturi.
2. Astmul - Vitamina D poate imbunatati controlul astmului prin blocarea proteinei ce cauzeaza inflamatie in plamani, precum si cresterea productiei unei alte proteine care are efecte anti-inflamatorii.
3. Sanatatea inimii - Deficienta de vitamina D poate fi legata de un risc mai mare de hipertensiune arteriala, precum și un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
4. Inflamații - S-a constatat că deficitul de vitamina D este asociat cu inflamatiile, un răspuns negativ al sistemului imunitar. Lipsa vitaminei D a fost legata de o serie de boli inflamatorii, incluzând artrita reumatoidă, lupus, boli inflamatorii intestinale și diabetul de tip 1.
5. Colesterolul - Vitamina D regleaza nivelurile de colesterol din sânge: s-a demonstrat că fără expuneri adecvate la soare, precursorii vitaminei D se transforma in colesterol în loc de vitamina D.
6. Alergiile - Studiile arata ca copiii care au avut niveluri mai scazute de vitamina D sunt mult mai susceptibili de a avea mai multe alergii alimentare.
7. Gripa - Unele studii au aratat o legatura intre lipsa de vitamina D și infecțiile respiratorii comune și indică faptul că persoanele cu cele mai mici niveluri de vitamina D fac mai des raceala si gripa decat cele cu niveluri mai ridicate.
8. Depresia - Deficienta de vitamina D este legata de depresie: receptorii pentru vitamina D sunt prezenti în multe zone ale creierului si sunt implicati in numeroase procese cerebrale, ceea ce face posibil ca aceasta vitamina sa fie asociata cu depresia, iar vitamina D ar putea juca un rol important in tratarea depresiei.
9. Diabetul de tip 2 - Studiile au aratat legaturi între nivelurile scazute de vitamina D și dezvoltarea diabetului de tip 2. Diferite studii furnizează dovezi că vitamina D poate contribui la toleranta la glucoza prin efectele sale asupra secreției de insulină și sensibilitatea la insulină.
10. Sănătate orală - Mai multe rapoarte recente demonstrează o asociere semnificativa intre sanatatea parodontala si aportul de vitamina D. De asemenea, pacienții vârstnici cu niveluri de vitamina D scazute au o rata mai mare de pierdere a dintilor decat cei cu un nivel ridicat de vitamina D.
11. Poliartrita reumatoida - Nivelul scăzut de vitamina D poate juca un rol în dezvoltarea reumatoida artrita.
12. Cancerul - Deficienta de vitamina D poate fi legata de cancer: un anumit studiu a indicat faptul ca mai mult de 75% dintre persoanele cu o varietate de tipuri de cancer au niveluri scazute de vitamina D, iar cele mai scăzute niveluri sunt asociate cu mai multe tipuri de cancer avansat.
Ce trebuie să faceți dacă aveți un deficit de vitamina D?
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți preocupat de nivelul de vitamina D pe care il luati prin expunearea la soare si dieta. Un simplu test de sange poate determina dacă aveti sau nu deficit de vitamina D.