facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ce este oxidul nitric si cum functioneaza

Sanatate

Oxidul nitric este o moleculă pe care corpul nostru o produce pentru a ajuta cele 50 de trilioane de celule ale sale să comunice una cu alta prin transmiterea semnalelor prin corp.


Oxidul nitric s-a dovedit important în următoarele activități celulare:
• ajută memoria și comportamentul transmițând informații între celulele nervoase și creier
• asistă sistemul imunitar luptând cu bacteria și apără împotriva tumorilor
• reglează presiunea arterial dilatând arterele
• reduce inflamația
• îmbunătățește calitatea somnului
• amplifică recunoașterea senzorială (miros)
• amplifică rezistența și forța
• susține motilitatea gastrică

S-au făcut peste 60.000 studii pe oxidul nitric în ultimii 20 ani și în 1998, premiul Nobel pentru Medicină s-a acordat la trei cercetători care au descoperit rolul semnalizator al oxidului nitric.

Oxidul nitric și bolile cardiovasculare
Oxidul nitric a primit cea mai mare atenție din pricina beneficiilor cardiovasculare. Lui Alfred Nobel, fondatorul Premiului Nobel, i-a fost prescrisa nitroglicerină cu peste 100 ani înainte de către medicul săi să-l ajute cu problemele sale cardiace. El era sceptic, știind că nitroglicerina se folosește în fabricarea dinamitei, dar chimicala asta a ajutat cu boala sa de inimă. Ceea ce el nu știa e că nitroglicerina acționează eliberând oxid nitric care relaxează vasele de sânge îngustate, crescând oxigenarea și circulația sanguină.
Suprafața interioară a arterelor, numită endoteliu, produce oxid nitric. Când placa se formează în artere, numită arteroscleroză, vi se reduce capacitatea de a produce oxid nitric, din cauza asta medicii presciu nitroglicerină pentru pacienții cardiaci.

Cum să vă măriți oxidul nitric din corp
Cea mai comună cale de a mări oxidul nitric este prin exercițiu fizic. Când fugiți sau ridicați greutăți, mușchii au nevoie de mai mult oxigen, care este furnizat de sânge. Pe măsură ce inima pompează cu mai multă presiune pentru a furniza sânge mușchilor, învelișul arterelor eliberează oxid nitrix în sânge, care relaxează și lărgește pereții vaselor, permițând unei cantități mai mari de sânge să treacă prin ele. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vasele de sânge și sistemul cu oxid nitric devine mai puțin eficient din cauza daunelor provocate de radicali liberi, dietă proastă și inactivitate,  cauzând degradarea venelor și arterelor.  Gândiți-vă la un furtun de pompieri prin care curge apa ca să stingă un incendiu – are nevoie să se extindă destul să susțină presiunea, în același timp păstrând destulă forță să stingă focul. Atleții și tinerii au cel mai optim sistem de oxid nitric, reflectând energia și rezistența lor.

Un alt mod de a amplifica oxidul nitric este prin dietă, mai ales prin consumarea aminoacizilor L-arginină și L-citrulină. Arginina, care se găsește în nuci, fructe, cărnuri și lactate, creză în mod direct oxid nitric și citrulină în interiorul celulei. Citrulina este apoi reciclată înapoi în arginină, producându-se și mai mult oxid nitric. Enzimele care transformă arginina în citrulină, și citrulina în arginină, trebuie să funcționeze optim pentru producția eficientă de oxid nitric. Putem proteja aceste enzime și oxid nitric consumând alimente sănătoase și antioxidanți, cum ar fi fructele, usturoiul, soia, vitaminele C și E, coenzima Q-10 și acid alfa-lipoic, permițându-vă să produceți mai mult oxid nitric. Oxidul nitric rezistă doar câteva secunde în corp, deci cu cât oferim mai multă protecție antioxidantă, cu atât mai stabilă va fi și cu atât rezistă mai mult.

Oxid nitric pentru atleți și culturiști
Creșterea nivelurilor de oxid nitric a devenit arma secretă nouă a atleților și culturiștilor. Atleții iau acum suplimente cu L-arginină și L-citrulină pentru a amplifica circulația sanguină spre mușchii scheletici, asta putând amplifica forța și rezistența. Avand în vedere că nivelurile de arginină devin nule în timpul exercițiilor, întreg circuitul arginină-oxid nitric-citrulină poate pierde din eficiență, cauzând niveluri mai puțin decât ideale de oxid nitric și niveluri mai mari de lactat. Suplimentele pot ajuta la refacerea acestui circuit permițând antrenamente mai bune și recuperare mai rapidă.
Având în vedere carențele de oxid nitric cauzate de îmbătrânire, inactivitate, fumat, colesterol ridicat, diete grase și prea puțină mâncare sănătoasă în dietă, amplificarea nivelurilor de oxid nitric vă poate mări energia, vitalitatea și sănătatea generală. Rolul benefic al alimntației sănătoase și activității fizice capătă și mai mult sens acum. 

Avertisment: Dacă aveți o problemă cu inima sau presiune arterială anormală, consultați un specialist înainte să luați suplimente pentru creșterea nivelului de oxid nitric.

Referințe
1.Shinde UA, Mehta AA, Goyal RK. Nitric Oxide: a molecule of the millennium. Indian J ExpBiol 2000 Mar;38(3):201-10.
2. Furchgott RF, Ignarro LJ, Murad F. Discover concerning nitric oxide as a signaling molecule in the cardiovascular system. Nobel Prize in Medicine and Physiology 1998.
3. Guoyao W, Meininger CJ. Arginine Nutrition and Cardiovascular Function. J Nutr.2000;130: 2626-2629
4. Seidler M, Uckert S, Waldkirch E, Stief CG, Oelke M, Tsikas D, Sohn M, Jonas U. In vitro effects of a novel class of nitric oxide (NO) donating compounds on isolated human erectile tissue. Eur Urol. 2002 Nov;42(5):523-8
5. Taddei S, Virdis A, Ghiadoni L, Salvetti G, Bernini G, Magagna A, Salvetti A. Age-related reduction of NO availability and oxidative stress in humans. Hypertension. 2001 Aug;38(2):274-9.
6. Guoyao WU, Morris SM. Arginine Metabolism: nitric oxide and beyond. Biochem J 1998; 336:1-17
7.Tomasian D, Keaney JF, Vita JA Antioxidants and the bioactivity of endothelium-derived nitric oxide. Cardiovasc Res. 2000 Aug 18;47(3):426-35.
8. Wollin SD, Jones PJ. Alpha-lipoic acid and cardiovascular disease.J Nutr. 2003 Nov;133(11):3327-30 Guoyao W, Meininger CJ. Arginine Nutrition and Cardiovascular Function. J Nutr.2000;130: 2626-2629
9. Elam RP, et al. Effects of Arginine and Ornithine on Strength, Lean Body Mass and Urinary Hydroxyproline in Adult Males. J Sports Med Phys Fitness. Mar1989;29(1):52-56.
http://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=286

Articole despre


Articole din Sanatate