facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cauzele PUBERTATII PRECOCE! Este normal sa se manifeste inainte de varsta de 10 ani?

Sanatate

Copiii intra din ce in ce mai repede in perioada PUBERTATII! Este normal ca aceasta sa se produca inainte de varsta de 10 ani?

Copiii din ziua de astazi sunt mai "grabiti" ca oricand sa creasca, drept dovada faptul ca ajung la perioada pubertatii tot mai repede, chiar inaine de 10 ani. Dar oare este normal acest lucru?

Din cauza acestui fenomen, specialistii si parintii sunt alarmati si incearca sa inteleaga ce se petrece. PUBERTATEA PRECOCE consta in aparitia caracteristicilor sexuale cum ar fi parul pubian, dezvoltarea sanilor inainte de varsta de 8 ani sau aparitia ciclului menstrual inainte de 9 ani. Acest lucru se petrece in cazul a cel putin 1500 de copii anual, doar in Statele Unite.

Cauzele PUBERTATII PRECOCE! Este normal sa se manifeste inainte de varsta de 10 ani?

Semnele PUBERTATII PRECOCE

Daca pana acum 30 de ani PUBERTATEA incepea in jurul varstei de 15 ani, in ultima vreme lucrurile au luat-o razna. Acum, aceasta perioada incepe inca de la varsta de 7, 8 sau 9 ani. In secolul nouasprezece, menstruatia aparea la varsta de 14-15 ani. In acest moment, media de varsta la care apare ciclul menstrual este de 12 ani.

Inainte de menstruatie apar semnele specifice pubertatii: cresterea parului pubian, a sanilor, etc. Aceste semne sunt tot mai dese in randul fetitelor de 7-8-9 ani. Unii sustin ca vremurile s-au schimbat, la fel si copiii..Dar intrebarea ramane: este normal ca fetitele de 7 ani sa experimenteze deja PUBERTATEA?

Un studiu publicat in Jurnalul Pediatric American a aratat ca, pana la varsta de 7 ani, 10% dintre fetele de rasa alba, 23% dintre fetitele de culoare, 2% dintre asiatice si aproximativ 15% dintre cele hispanice prezentau deja semnele specifice PUBERTATII.

Aceasta pubertate precoce poate genera sentimente si emotii contradictorii, plus anumite schimbari comportamentale. De asemenea, unii copii se pot confrunta cu: depresii, probleme ale alimentatiei, un respect scazut fata de sine, pierderea precoce a virginitatii. Exista si dovezi care arata ca aceste fete au un risc ridicat de a face diabet, boli de inima si cancer, la un moment dat in viata lor.

Factori care declanseaza PUBERTATEA PRECOCE

Substantele chimice prezente pot fi raspunzatoare pentru aceasta situatie. De exemplu, ESTROGENUL regasit in numeroase produse din comert, in special in mancare si sucuri.

Se intampla exact cum descria un articol din New York Times: "Unele studii realizate pe animale au aratat ca atunci cand acestea vin in contact cu diversi factori chimici, organismul lor incepe sa se dezvolte inainte de vreme. cei mai periculosi sunt estrogenii "distrugatori" ca xeno-estrogenii sau estrogenii imitatori. Acestia se comporta ca niste hormoni steroizi si pot modifica perioada pubertatii. Din motive lesne de inteles, oamenii de stiinta nu pot realiza studii directe referitoare la impactul pe care-l au aceste chimicale asupra copiilor, asa ca incearca sa gaseasca metode alternative, cum ar fi studiile realizate pe vite.

Un astfel de "test" a avut loc in 1973, la o ferma din Michigan, unde viteii au fost hraniti, din greseala, cu grane contaminte cu estrogen modificat, este vorba despre indicatorul de flama alternativ PBB (Polibromura de fenilbenzen). Femeile din zona respectiva, care au mancat carne de vita si au baut lapte contaminat cu PBB au nascut fiice sanatoase, dar care au intrat mult mai repede in perioada pubertatii, comparativ cu restul fetelor din zona."

ESTROGENII SINTETICI, prezenti la tot pasul

Bisfenolul A (BPA) - disruptor endocrin, care poate imita caracteristicile hormonului numit estrogen - este regasit in produsele din plastic de tot felul, de la echipamentele sportive si pana la biberoanele destinate bebelusilor. Mai mult decat atat, anumite teste au detectat BPA in sangele din cordonul ombilical la peste 90% dintre nou-nascutii testati, alaturi de alte 23 de chimicale.

Iar Bisfenolul A este doar unul dintre aceste exemple... Alte chimicale contin si PVC, acesta avand proprietatea de a face plasticul mai flexibil si rezistent. BISFENOLUL A poate fi gasit in: detergenti, jucarii si produse de infrumusetare.

Alte chimicale asociate cu declansarea PUBERTATII PRECOCE sunt: chimicalele de tipul PCB si DDE ( derivate din pesticidele de tipul DDT) asociate adeseori cu dezvoltarea sexuala precoce, in cazul fetitelor. Aceste substante sunt cunoscute pentru faptul ca interfereaza cu hormonii sexuali.

ACIDUL PERFLUOROCTANIC (PFOA) regasit in tigaile si oalele antiaderente intra de asemenea in aceasta categorie periculoasa, la fel ca si fluorul, adaugat in apa potabila din SUA. Studiile au aratat ca animalele tratate cu FLUOR au avut nivele scazute ale melatoninei. De asemenea, femelele care au fost tratate cu aceasta substanta au intrat mult mai repede la PUBERTATE.

Ca si cand nu ar fi suficient, aceste substante pot creste si riscul de a face cancer si de a avea probleme cu inima.

De exemplu, produsele de infrumusetare, cremele impotriva razelor solare, medicamentele, aditivii din mancare, pasta de dinti, etc, toate acestea contin estrogen, sub o forma sau alta, acestia aparand de multe ori sub forma de parabeni.

BISFENOLUL A (BPA) poate ajunge chiar sa provoace avorturi spontane sau diverse diverse afectiuni genetice, care pot afecta serios fatul.

ESENTIAL: Evitatea substantelor nocive este cruciala atat pentru copii cat si pentru adulti

Uite ce poti face, pentru a fi sigur ca tu si copii tai sunteti departe de pericolul substantelor toxice si multe probleme de sanatate:

1. Cumpara doar produse naturale, organice, in masura in care este posibil. Daca inca consumi produse lactate, incearca sa le cumperi dintr-o sursa sigura, nu de la companiile care vand lapte cu hormoni...

2. Incearca sa mananci cat mai multe legume si fructe crude, proaspete. Produsele semipreparate sunt pline de E-uri si alte chimicale, cum ar fi ftalatii si bisfenolul.

3. Depoziteaza mancarea in ambalaje de sticla, evita plasticul si alimentele la conserva.

4. Foloseste doar pahare si biberoane din sticla pentru cei mici, acestea nu contin BPA. De asemenea, asigura-te ca jucariile copiilor nu sunt facute din tot felul de "plasticuri" nocive.

5. Foloseste doar produse naturale de curatenie, in acest fel vei evita ftalatii.

6. Incearca sa utilizezi doar cosmetice si produse de infrumusetare naturale. Evita aparatele de reimprospatate a aerului cu tot felul de mirosuri artificiale, servetele umede, etc.

7. Inlocuieste tigaile din teflon cu cele din fonta sau ceramica.

8. Evita vinilul (sau PVC-ul este un tip de pardoseala), contine o gramada de substante chimice ca cele mentionate mai sus.

9. Evita soia nefermentata, dauneaza in special femeilor gravide.

VITAMINA D, relationata cu PUBERTATEA PRECOCE?

Un studiu a aratat ca fetele care locuiesc mai aproape de Ecuator intra la pubertate mai repede decat fetele care cresc in regiunile de nord ale globului. Desigur ca acest fapt are de a face cu expunerea la soare... Dar supriza! Fetele care au participat la studiu, provenind din partile de nord ( deci cu deficienta de vitamina D) erau de doua ori mai pregatite pentru menstruatie, decat cele care aveau un nivel mare de vitamina D in organism. Astfel, aproximativ 57% din fetele cu deficienta de vitamina D s-au dezvoltat indeajuns de mult, astfel incat le-a aparut menstruatia, chiar in timpul realizarii studiului. Fetele care aveau un nivel normal de vitamina D, nu au reactionat la fel, doar 23% au fost "pregatite" pentru ciclul menstrual.

Nivelul normal de vitamina D este de aproximativ 50 ng/mL, asa ca, studiul din Michigan, care a analizat fetite cu varste cuprinse intr 8-12 ani, nu a fost pertinent. Mai mult ca sigur, fetelor care le-a venit menstruatia in acel timp, aveau nivele mult mai ridicate de vitamina D, decat a fost declarat.

Cu cat fetitele intra mai devreme in perioada PUBERTATII, cu atat sunt mai expuse la un nivel ridicat de estrogen, care este un real factor de risc, favorizand cancerul la san, de exemplu. Este important sa fie evitate, pe cat posibil, alimentele si produsele mentionate mai sus, in acest fel favorizand o stare de sanatate mai buna.

Articole despre estrogen, plastic, pubertate precoce, chimicale, vitamina D