facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Hraneste-te cu Soare (Eat the Sun, 2009)

Documentare

O poveste extrem de fascinanta despre experinta incredibila a privitului la Soare.
Este posibil să privesti direct Soarele şi să nu mânanci mancare? Sa-l cunoastem pe Mason.

"Hraneste-te cu Soare" este un documentar care experienta unui tânăr in puţin cunoscuta tehnica de "privit in Soare" - o practică veche de a privi direct la Soare pentru perioade lungi de timp.

eat-the-sun

San Francisco, CA 2004: Un pliant primit la şcoală ce anunta o conferinţă tinuta de către un indian batran, a aprins  imaginaţia unui tânăr, numit Mason. Pe pliant scria: "Poţi deveni energie solară." De asemenea, se preciza că indianul care tinea conferinta, numit HRM, nu a mâncat de peste 8 ani, ca un rezultat direct al privitului la soare.

Intrigat, Mason începe această practică simplă, împreună alti colegii de clasă. In fiecare zi, în conformitate cu tehnica lui HRM, ei stau desculţi pe pământ uitandu-se direct în soare şi în fiecare zi ei adaugă inca 10 de secunde la asta. Scopul, dupa cum spune HRM, este de a ajunge la 44 minute consecutive de privire directa la soare - asta ar putea să ia 9 la 12 luni de practica - moment în care esti "încărcat complet", ceea ce înseamnă nu numai vindecat de toate suferinţe fizice si mentale, dar şi de asemenea, fără dorinţa sau nevoia de a manca alimente.

În multe civilizaţii străvechi - de la incaşii şi aztecii la greci si egipteni - această tehnică a fost practicata exclusiv  numai de preoţi şi a fost interzisa oamenilor obisnuiti. Astăzi, cu ajutorul Internetului, această practică a reînviat la nivel mondial.

Privitul la soarele are o multitudine de beneficii de sanatate, inclusiv vedere mai bună, vitalitate sporită, pierdere în greutate şi, în unele cazuri, o pierdere completa a dorinţei sau nevoii de a manca alimente. Teoria principala a modului în care acest lucru este posibil se concentrează pe stimularea glandei pineale de la lumina directă a soarelui care intră în creier prin intermediul ochiului - este singura exprimare externe ale creierului - şi trece de-a lungul tractului hipotalamo-retinei. (Pineala, odată se credea că nu are nicio funcţie, este considerată acum o glanda principala, controland secretia de melatonina si serotonina). Scanarea creierului indianului HRM in vartsa de 70 de ani, releva o glanda pineala de 3 ori mai mare decat a unui om normal, în ciuda vârstei sale avansate când glanda pineala tinde sa se micsoreze. (În plus, HRM a fost supus unui studiu medical timp de 411 de zile, perioada în care el nu a mâncat).

Mason descoperă curând că această experintaa sa va fi una singulara, pe măsură ce societatea pare sa graviteze în jurul valorii de alimente; reuniuni de familie, intalniri sociale toate centrate pe a manca. Dar cum timpul de privit la soare creşte,  asa cresc si efecte pozitive. Ca fost olimpic in sărituri cu schiurile şi schi fond, Mason a experimentat o intarire atât fizică, cat si şi mentală şi el constată că privitul la soare este mult mai puternic decât orice a experimentat el înainte. Ca si dezavantaj, el s-a izolat de societate; prietena lui l-a parasit din cauza obsesiei sale cu privitul la soare, şi alţii, inclusiv familia sa, nu-l inteleg.

Când Mason se apropie de 40 de minute de privit la soare, dorinţa sa de a mânca se estompează. Singurul motiv pentru care el mănâncă ceva se datorează indoielii personale. Poate acest lucru într-adevăr să se întâmple? Este posibil?

Singuratatea si curiozitatea lui Mason i-au aprins dorinta de a întâlni si alte persoane care se uita la soare -, altul decât un bătrân de 70 ani din India - în speranţa că acestea pot împărtăşi poveştile şi experienţele lor, astfel ca el sa poata înţelege mai bine acest fenomen. "Mănâncă Soarele" urmareste povestea lui Mason intr-un tur de tara in care intra in legatura cu cu o varietate de practicanti de privit la soare: un avocat de la Hollywood, o practicanta mormon cu 5 copii, un grup religios care crede că Isus a fost un privitor la soare, şi chiar cu un oftalmolog privitor la soare, iar unii din ei practica aceasta tehnica de peste 20 de ani. Intercalate cu călătoria lui Mason sunt interviuri cu oameni de stiinta si medici.

Povestea lui Mason culminează cu decizia sa finală de a continua şi a termina tehnica de 44 minute a lui HRM. Va reusi Mason? Ce se va întâmpla atunci când el ajunge la 44 minute de privit direct la soare? HRM a spus adevarul? Este oare posibil să trăiască fără să mănânce?

"Mănâncă Soarele" este povestea luptei unui om pentru a descoperi adevărul şi, în cele din urmă, dezvaluie puterea mintii.

ATENTIE
Mason a mers pentru un control amanuntit al ochilor şi s-a găsit o arsură în centrul retinei, iar el a fost descurajat si a oprit privitul la soare. Faptul ca in cele din urmă a decis să continue pentru a atinge obiectivul de privit la soare timp de 44 minute şi a riscat leziuni oculare mai mai mari, a fost dovadă că el a cautat ceva mai mult decât in planul fizic.

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Eat-The-Sun/119594428416?ref=ts&sk=wall
Site: http://www.eatthesunmovie.com

Articole despre soare