facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

GHEE - untul clarifiat - aliment si medicament

Alimentatie si nutritie

Ghee, pe numele sau sanskrit "grita" cunoscut de europeni sub denumirea unt clarifiat este un produs atât alimentar cât si terapeutic, folosit foarte des în bucataria asiatica, în special indiana, fiind un ingredient nelipsit al medicinei traditionale indiene ayurveda (cu o traditie veche de 5000 de ani). Proprietatile sale deosebit de valoroase  îl fac sa fie mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina traditionala ayurveda îl recomanda pentru o mare varietate de afectiuni si probleme de sanatate.
Ghee – "aliment sacru" în religia Hindusa
Ghee, considerata "hrana zeilor", are deopotriva un rol sacru în religia hindusa, fiind folosita în cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit în focul ritualic simbolizând întretinerea focului sacru Agni, sustinator al vietii. În mitologia hindusa se spune ca, Prajapati, zeitate suprema hindusa, a creat ghee prin frecarea palmelor sale si picurându-l în focul sacru Agni, a dat nastere fiilor sai, asigurând astfel continuitatea vietii.

Diferenta dintre untul obisnuit si ghee
Exista o diferenta fundamentala între untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea. În cadrul prepararii untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi sunt eliminate, ramânâd astfel doar grasimea pura din unt, în felul acesta obtinându-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit. Gheea bine preparata nu râncezeste, nu mucegaieste, putând fi tinuta la temperatura camerei saptamâni si chiar ani la rând fara a-si schimba proprietatile. De altfel, textele ayurvedice stravechi ne spun ca gheea (untul clarifiat) cu cât este mai veche, mai "îmbatrânita", cu atât este mai valoroasa din punct de vedere terapeutic, fiind folosita în vindecarea multor afectiuni.

Cum se prepara ghee?
Ghee se prepara din unt de vaca, bogat în grasime si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul într-un vas de inox pe un foc mic, si se topeste încet. Din momentul topirii sale, apa prezenta în unt începe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei.

În primele minute de fierbere untul topit contine multe flocoane albe, ce reprezinta apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care încep sa se separe de ghee. Pe parcursul procesului de formare, aceste flocoane precipita din ce în ce mai mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul vasului) ori se ridica în spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind eliminate odata cu aceasta spuma.

La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale si a apei, are loc separarea clara a gheei sub forma unui lichid galben stralucitor, clar, transparent, fara flocoane în interior.  În acest moment luam vasul de pe foc, si prin intermediul unui tifon, strecuram lichidul galben stralucitor, asa încât si ultimele urme de spuma si reziduuri sa fie îndepartate. Vom pune lichidul într-un borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pâna în momentul folosirii.

Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut în frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca ghee preparat de noi este de buna calitate.
Textele ayurvedice stravechi spun ca ghee bine preparat si obtinut din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar si 100 de ani.

Care este scopul sau terapeutic?
Tonic, reîntineritor
Nutritiv (textele ayurvedice spun ca "hraneste toate tesuturile si organele")
Antianemic
Detoxifiant (împiedica acumularile toxice numite "Ama" în medicina Ayurveda)
Antidot în caz de otraviri
Scade colesterolul sanguin
Stimulent al digestiei
Scade aciditatea gastrica
Bun în caz de tuse cronica, bronsita si astm (împreuna cu anumite amestecuri din plante)
Recomandat în afectiuni biliare
Recomandat în insomnie - o lingurita de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul profund în mod natural
Recomandat în epilepsie si tulburari de memorie
Se foloseste cu rezultate bune în afectiuni ale pielii
Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii

Ghee este un element de baza utilizat atât pentru prepararea remediilor terapeutice în medicina ayurveda cât si pentru procedeele de purificare a corpului, numite Panchakarma din cadrul aceluiasi sistem ayurveda.

Cum se foloseste în alimentatie?
În mod obisnuit în bucataria indiana se foloseste la gatitul si prajitul alimentelor, proprietatile sale digestive (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia anumitor principii nutritive) facându-l nelipsit din preparatele alimentare. În India copiilor li se ofera zilnic o lingurita de ghee atât pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice dar mai ales pentru cresterea inteligentei si a memoriei.

de Dr. Violeta Pîrvu,
medic specialist medicina de familie
Sursa: http://www.steaua-divina.ro/articol/ghee-untul-clarifiat-aliment-si-medicament

Articole despre ghee, unt clarifiat


Articole din Alimentatie si nutritie