facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

5 motive pentru a consuma semintele de in

Alimentatie si nutritie

 

Semințele de in au multiple beneficii pentru sănătate

Semințele de in ar putea fi acel aliment pe care îl căutați pentru a vă transforma dieta. Acest lucru pare mai degrabă comercial, dar adevărul este că aceste semințe sunt o adevărată contribuție nutritivă cu multiple beneficii pentru sănătate. Semințele de in provin din planta de in, o plantă anuală care a fost folosită ca hrană și medicament de mii de ani; avantajele consumului său au fost speculate încă de la prima introducere în dietele noastre și nu au fost departe de adevăr. Recent, medicina modernă a început să obțină tot mai multe date și să efectueze cercetări asupra efectelor promițătoare ale acestor semințe nutritive.

Considerat un aliment minunat, semințele de in integrale și derivații lor (obținuți prin măcinare, zdrobire și sub formă de ulei) sunt o sursă abundentă de nutrienți. În acest aliment vom găsi vitaminele E, vitaminele B (riboflavina, niacina, tiamina, B6 și acidul folic) și minerale precum mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu. Mai mult decât atât, semințele de in de asemenea, au un conținut ridicat de mucilagii, o fibră de gelifiere solubilă în apă, care asigură o sănătate intestinală îmbunătățită.

seminte-in

Ce conțin semințele de in?

Acizi grași Omega-3

Unii nutriționiști indică deficiența de acizi grași Omega 3 din dietă drept vinovată pentru un număr mare de boli comune, în principal datorită efectelor anti-inflamatorii minunate care apar atunci când acești acizi grași sunt prezenți.
Interesant este faptul că semințele de in conțin mai mult acid alfa-linolenic (Omega 3) decât orice altă sursă de alimente cunoscută. Prin urmare, dacă consumați semințe de in în mod regulat, veți combate cu siguranță, chiar fără să știți:
- Inflamația pielii, cum ar fi acneea, eczemele și psoriazisul;
- Astmul și alte probleme respiratorii;
- Degenerarea maculară cauzată de vârstă;
- Problemele cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă;
- Inflamațiile articulare, cum ar fi guta, artrita și lupusul.

O lingură de semințe de in conține 2 grame de acizi grași polinesaturați. Două linguri de semințe de in conțin mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat pentru a avea o inimă sănătoasă.
De ce este atât de important să consumați acizii grași de tip omega-3? În primul rând, deoarece corpul uman nu este capabil să producă singur acești acizi grași, iar aceste grăsimi sunt foarte importante deoarece ajută la întărirea membranelor celulare, participă la producerea unor hormoni și ajută la contracția și relaxarea pereților arteriali.

Lignani (metaboliții secundari)

Unul dintre factorii cheie care distinge semințele de in de alte surse de nutrienți este faptul că acestea conțin niveluri ridicate ale unor substanțe cunoscute sub numele de lignani. Lignanii sunt fitoestrogeni (compuși de origine vegetală care au o structură chimică similară cu estrogenul uman).
Lignanii fac parte din fibrele dietetice prezente în semințele de in și se găsesc în aceste semințe în cantități mai mari decât în majoritatea alimentelor. De fapt, semințele de in conțin aproximativ 300.000 de micrograme de lignani la 100 de grame de produs. Următoarea sursă de lignani cea mai apropiată de aceste proporții sunt semințele de susan, iar acestea conțin doar 29.000 de micrograme la 100 de grame.

De ce sunt demni de menționat acești compuși? Ei bine, numeroase studii medicale au arătat un efect clar anti-cancerigen al semințelor de in sau al lignanilor puri din acestea în multe tipuri de cancer. De asemenea, lignanii au un efect semnificativ asupra sistemului cardiovascular, ajută la prevenirea cancerului de sân și pot acționa chiar ca un antioxidant, protejând celulele de radicalii liberi periculoși care afectează ADN-ul și membranele celulare.

Cele 5 motive pentru a consuma semințele de in

1. Semințele de in îmbunătățesc digestia

Semințele de in conțin 8 grame de fibră pe porție. Aportul zilnic recomandat de fibre este stabilit între 25 și 38 de grame. Datorită conținutului lor ridicat de fibre dietetice, semințele de in ajută la întârzierea golirii gastrice, ceea ce duce la absorbția mai multor substanțe nutritive în intestine.

Semințele de in au fost folosite pentru îmbunătățirea digestiei de milenii. De exemplu, Hipocrate le-a folosit pentru ameliorarea disconfortului intestinal și chiar istoria ne spune că Carol cel Mare a aprobat o lege prin care își obliga subalternii să le consume. Fibrele prezente în semințele de in sunt solubile și insolubile și ajută la trecerea constantă a alimentelor prin intestine. Mucilagiile din semințele de in ajută, de asemenea, la detoxifierea colonului, la pierderea în greutate și la reducerea poftei de zahăr.

2. Semințele de in susțin sănătatea inimii

Institutul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că 1 din 3 americani suferă de hipertensiune arterială și doar jumătate dintre aceștia își mențin boala sub control. Atunci când nu este tratată, hipertensiunea arterială poate duce la numeroase probleme grave, crescând riscul unui atac de cord, a bolilor renale, accidentelor cardiovasculare sau a demenței vasculare.
Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) a demonstrat eficacitatea acestui aliment pentru a trata hipertensiunea. Prin observarea a 59 de bărbați de vârstă mijlocie pe parcursul a 12 săptămâni, s-a descoperit că consumul regulat de ulei din semințe de in poate reduce semnificativ rezultatele prin măsurarea tensiunii arteriale, fără a schimba măcar cantitatea sau calitatea altor alimente din dietă. Cercetările recente au arătat, de asemenea, că diversele forme de semințe de in ajută la reducerea colesterolului total și a colesterolului rău. Aceste date confirmă cât de benefice sunt semințele de in pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

3. Semințele de in ajută la controlul diabetului

Diabetul apare atunci când organismul nu este în măsură să răspundă sau să producă în mod corespunzător insulina, hormonul folosit pentru a controla nivelul glucozei.Diabeticii caută adesea alimente și suplimente pe care le pot lua pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge mai eficient, iar semințele de in pot fi cu siguranță un aliat minunat pentru acest lucru.
Un studiu din anul 2007 a descoperit că cei care sufereau de diabet de tip 2 și consumau suplimente cu semințe de in timp de aproximativ 12 săptămâni au raportat un nivel mediu de glucoză mai mic decât grupul de control ai cărui membri nu consumaseră semințe de in.

4. Semințele de in contribuie la pierderea în greutate

O porție de semințe de in conține doar 75 de calorii, 5,9 grame de grăsime, 3,8 grame de fibre dietetice și 2,6 grame de proteine. Așadar, prin consumul acestora, obțineți multe beneficii pentru sănătate la un cost caloric foarte scăzut. Un studiu realizat la Hardvard University a descoperit că participanții care au cosumat semințe de in în mod regulat, au pierdut cu 37% mai mult în greutate decât participanții la studiu care nu au făcut acest lucru.
S-a ajuns la concluzia că motivul principal a fost conținutul ridicat de fibre din semințele de in care oferă o senzație de sațietate care întârzie declanșarea foamei.Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană și care consumă adesea suplimente proteice și acizi grași omega-3, care altfel ar fi obținuți din carnea roșie sau pește, ar trebui să ia în considerare adăugarea de semințe de in la dieta lor datorită conținutul lor nutritiv ridicat.

5. Semințele de in ajută la prevenirea cancerului

Multora dintre noi ne-ar plăcea să avem un bronz fantastic, dar, desigur, ne este frică de pericolele cancerului de piele, atât din cauza expunerii prelungite la soare, fie la lumina soarelui. Și pe bună dreptate, deoarece există investigații care au legat clar aceste practici cu riscul crescut de melanom. Dar dacă nu găsiți o altă metodă pentru a scăpa de acea paloare a pielii și decideți că vreți să vă bronzați oricum, nu ar trebui să uitați niciodată de semințele de in.
Cercetările au indicat că semințele de in pot ajuta la reducerea riscului de tumori de melanom (cancer de piele) cu 63% și chiar pot inhiba creșterea tumorilor deja prezente. Așadar, dacă expunerea la soare este un obicei pe care îl practicați în mod regulat, adăugarea semințelor de in în dieta dumneavoastră este cel mai înțelept lucru pe care îl puteți face.
Semințele de in sunt, de asemenea, considerate a fi capabile să prevină cancerul de prostată, colon și sân în mare parte datorită conținutului lor ridicat de acizi grași omega-3. Omega-3 modifică celulele canceroase, împiedicându-le să se agațe de alte celule sănătoase din organism.

Datorită proprietăților lor antiangiogenice, lignanii prezenți în semințele de in pot opri, de asemenea, formarea de tumori în vasele de sânge prin interferarea diviziunii celulare.Totuși, unii experți avertizează că femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să-și completeze dieta cu semințe de in. Există încă mai multe cercetări în acest sens, dar ceva este sigur, semințele de in sunt o soluție excelentă pentru mai multe probleme de sănătate.

Sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre seminte de in


Articole din Alimentatie si nutritie