facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Sanzienele - planta ce ne pune in legatura cu sanzienele si care alunga cancerul

Fitoterapie

Sânzienele galbene (Galium verum L.), cunoscute şi sub denumirile populare de drăgaică, smântânică sau peteala reginei, sunt plante cu multiple proprietăți vindecătoare, datorită conținutului foarte divers în principii active. În vechime, oamenii le considerau flori magice, protectoare ale vieţii. Fiind corelate cu perioada de maximă strălucire a Soarelui, ele reprezintă un simbol al Soarelui, al luminii şi al vieţii.

Sânzienele galbene sunt plante cu flori mici, galben-aurii, care răspândesc în jur o mireasmă puternică de miere. Au o înălțime de 30-60 de centimetri și cresc prin grădini, livezi, păşuni, fâneţe, câmpii, ogoare sau de-a lungul gardurilor.
Planta înfloreşte din mai până în septembrie și poate fi culeasă pe întrega durată a verii, în special în luna iulie. Perioada de maximă înflorire a sânzienelor galbene este în preajma solstiţiului de vară și a sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), care mai este cunoscută şi sub denumirea populară de Sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica.

sanziene

Apreciate din timpuri străvechi

Sânzienele galbene au fost foarte apreciate în vremurile străvechi pentru proprietățile lor remarcabile de vindecare a afecţiunilor uterine și de ușurare a nașterii. În tradiţiile populare, planta proaspătă se punea în pat lângă femei în apropierea declanşării travaliului, pentru a le diminua durerile facerii.

Această credinţă s-a transpus apoi asupra Fecioarei Maria. Se spune că Maica Domnului a folosit sânziene galbene în loc de paie pentru culcuşul ei sfânt și pentru a-i face un pătuț moale în iesle pruncului Iisus. O legendă din Silezia relatează că Sfânta Fecioară a folosit sânziene galbene pentru că era singura plantă pe care măgarul n-o mânca. Într-adevăr, această plantă, deși este căutată de vaci, este totuși ocolită de măgari.

O gamă largă de utilizări terapeutice

Sânzienele galbene sunt înzestrate cu proprietăţi vindecătoare deosebite, fiind recomandate pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Efectele curative se datorează în principal saponinelor şi unei enzime foarte valoroase aflate în compoziția lor.
Spectrul larg de acțiune le face indicate atât în tratamentul unor afecțiuni comune, cât și a unor maladii foarte grave, cum este cancerul.

Sânzienele galbene pot fi utilizate în cazuri de:
- afecţiuni dermatice canceroase cu plăgi canceroase la nivelul pielii, limbii şi laringelui;
- diferite probleme ale pielii, cum ar fi dermatoze cronice, răni, furuncule, pecingine, ulceraţii, eczeme zemuinde, râie, comedoane, acnee, psoriazis, alte erupţii tegumentare, pete pigmentare;
- boli ale vezicii urinare, în special retenţie urinară, și boli renale, deoarece planta elimină pietrele, nisipul şi substanţele toxice din rinichi şi vezica urinară;
- afecţiuni ale uterului, inclusiv cancer, și pregătirea nașterii, pentru a nu avea dureri;
- afecţiuni ale glandei tiroide, de exemplu, hipotiroidism, guşă;
- boli ale sistemului nervos – nevroze, epilepsie, coree, isterie, insomnie, vertij etc.;
- boli ale sistemului digestiv – icter, calculoză biliară etc;
- boli cardiace, reglator al circulației sanguine, mai ales la vârstnici;
- afecţiuni ale căilor respiratorii, de exemplu, faringită, laringită sau răguşeală;
- afecţiuni ale corzilor vocale, otită etc.;
- boli de metabolism;
- astenie, anemie, obezitate.

Sânzienele galbene detoxifică rinichii, ficatul, pancreasul şi splina. Cei ce suferă de tulburări ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic macerat de flori de sânziene galbene.
Preparatele din sânziene galbene şi mai ales pulberea de plantă uscată este indicată şi în hidropizie şi pentru ameliorarea junghiurilor intercostale.

Afecțiuni ale pielii

Folosită extern, planta ajută foarte repede în toate bolile de piele și problemele de la acest nivel. Sucul proaspăt stors din plantă dă rezultate bune, dacă se aplică zilnic pe porţiunile de piele bolnave şi se lasă apoi să se usuce. Chiar și dacă ne dorim doar să ne menținem sănătatea pielii, spălăturile cu macerat sunt de un real folos, având un efect de regenerare a tenului.

Petele întunecate aspre precum și unele leziuni infecţioase care apar în unele boli ale pielii pot fi tratate cu rezultate foarte bune cu ajutorul sucului proaspăt de sânziene galbene şi cu alifie de gălbenele (Calendula officinalis L.). Simultan trebuie folosit maceratul depurativ de sânziene galbene, flori de gălbenele, frunze de urzică (Urtica dioica L.) şi flori de coada-şoricelului (Achillea millefolium L.).

Cunoscutul botanist austriac Richard Willfort atrage atenţia în cartea sa Sănătate prin plantele naturale („Gesundheit durch Heilkrauter“) asupra faptului că maceratul de sânziene galbene este un mijloc excelent de ameliorare a suferinţelor în cazurile de cancer al limbii şi că sucul proaspăt stors din plantă şi amestecat cu unt ajută în tratarea ulceraţiilor canceroase de tot felul şi în boli de piele de natură canceroasă.

Pentru tratamentul cancerului la nivelul limbii sau în cerul gurii se poate face gargară cu macerat din plante proaspete de sânziene galbene sau cu sucul proaspăt extras din plante. În plus, din când în când se bea câte o înghiţitură din acest preparat lichid. Umflăturile se retrag şi durerile cedează din ziua a 4-a sau a 5-a a unei astfel de cure cu sânziene galbene. Se recomandă folosirea a 2 litri de macerat zilnic. După ce tumoarea dispare, se va bea timp de câteva luni un preparat depurativ din plante medicinale, cu efect de împiedicare a formării cancerului.
Această metodă terapeutică se poate aplica cu succes şi în cazuri de ulceraţii la nivelul cavității bucale.

Eficientă și în tratamentul altor tipuri de cancer

Pe lângă rezultatele deosebite în tratarea cancerului limbii, s-a constatat că miraculoasa plantă de sânziene galbene are un efect foarte foarte bun ca adjuvant în tratarea cancerului mamar, uterin şi laringian. Au fost cazuri în care evoluţia cancerului la sân s-a stopat după ce pacientele diagnosticate cu această teribilă maladie au consumat zilnic câte doi litri de macerat la rece de sânziene galbene în amestec cu flori de coada-şoricelului, în proporţie de 2 părţi sânziene galbene la o parte coada şoricelului.

Afecțiuni renale

Asupra rinichilor, florile de sânziene galbene au o acțiune detoxifiantă, revigorantă, redându-le funcţionarea normală. Având o putere curativă foarte mare, cu doar trei căni pe zi de macerat la rece de flori de sânziene galbene pot fi corectate multe dintre tulburările funcţionale ale acestui organ.
Când boala este avansată, este bine să folosiţi plante proaspete. Se adaugă o lingură de suc proaspăt de plantă la un litru de apă şi se bea întregul preparat cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei. Unii specialişti susţin că sucul proaspăt, obţinut cu storcătorul, are un efect şi mai rapid.

În cazul puroiului la rinichi e recomandată consumarea unui amestec de plante proaspete care conţine sânziene galbene, urzică moartă albă (Lamium album L.) şi splinuţă (Solidago virga-aurea L.), în părţi egale.

Despre maceratul de sânziene galbene obținut prin macerarea la rece a plantelor, preotul elveţian Kunze spunea că este un leac natural de încredere ce poate fi folosit în cele mai grele boli ale rinichilor, chiar şi atunci când alte remedii nu dau rezultate. În scrierile sale, preotul Kunze relatează cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani care suferea de o boală renală gravă, în urma căreia i s-a scos un rinichi. Rinichiul rămas s-a umplut mai apoi de puroi. Atunci bărbatul respectiv a recurs la o cură cu macerat dintr-un amestec de plante care conţinea mai ales inflorescenţe de sânziene galbene, alături de splinuţă şi urzică moartă albă. A băut zilnic, cu înghițituri mici, câte patru căni din acest preparat natural, iar după mai puţin de două săptămâni s-a vindecat complet.

Amestecul de sânziene galbene, trei părţi, splinuţă, două părţi şi urzică moartă albă, o parte, este foarte eficace în tratamentul afecțiunilor renale, chiar și al celor foarte grave, inclusiv în scleroza renală. Folosite sub formă de macerat la rece, plantele îşi vor manifesta efectul curativ foarte rapid, în mai puţin de 14 zile. Maceratul se bea pe stomacul gol, înghiţitură cu înghiţitură, câte o cană o dată, cu 30 de minute înainte de masă. În caz de boală în stadiu avansat trebuie consumate între 4 şi 6 căni de macerat pe zi.

Probleme ale gâtului

Florile de sânziene galbene sunt indicate şi în tratarea pe cale naturală a unor boli ale căilor respiratorii, de exemplu, laringite, faringite, răguşeli cronice, pareze trecătoare ale corzilor vocale. Atunci când un copil este astenic, când are dureri în gât, otită sau răguşeală, tot sânzienele galbene pot rezolva problema.
Fie că este vorba de o inflamaţie, de viroză sau de simptomele altor tulburări din zona gâtului, gargara cu macerat la rece din sânziene galbene, de mai multe ori pe zi, este de mare ajutor şi aduce rapid beneficii.

Gargara cu macerat sau cu suc proaspăt dă rezultate şi în cazurile de cancer al laringelui.

Preparate naturale din sânziene galbene

Pulberea din plantă

Pulberea din frunze și flori uscate de sânziene galbene se presără pe piele şi are un efect cicatrizant în caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare şi plăgi canceroase.

Pulberea de flori de sânziene galbene este recomandată în afecţiuni ale rinichilor şi ale vezicii urinare, în hidropizie pentru efectul diuretic, pentru eliminarea calculilor renali şi a a nisipului de la vezica urinară, dar şi în bolile de ficat, anemie, obezitate, stări de isterie sau inflamaţii ale uterului.
În general, se administrează câte o linguriță de pulbere de plante de 4 ori pe zi, cu cel puțin jumătate de oră înainte de masă. Pulberea de plante se pune sub limbă, este umezită ușor cu puțină apă de izvor sau apă plată, și se menține acolo timp de 20 de minute.

Maceratul la rece

Pentru a prepara maceratul, într-un litru de apă rece, de izvor sau plată, se pune o lingură cu vârf de plantă uscată de sânziene galbene, mărunţită, și se lasă timp de 2-4 ore, cu vasul acoperit. După macerare se strecoară şi se bea preparatul din două în două ore, cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei.

Pentru uz extern – gargară, clisme, comprese, băi locale, băi generale sau băi de şezut – se poate prepara un macerat mai concentrat, din 50 de grame de plantă mărunţită la un litru de apă.

Maceratul la rece din sânziene galbene se foloseşte în caz de răguşeală, amigdalite purulente, plăgi infectate, fistule anale, hemoroizi, guşa tiroidiană, cancer al pielii, cancer la nivelul tubului digestiv sau laringian.

Maceratul realizat din 60 până la 100 de grame de plantă uscată şi mărunţită la un litru de apă rece se strecoară şi se foloseşte sub formă de băi locale sau spălături, în diferite afecţiuni ale pielii, în cazuri de pecingine, acnee, ulceraţii vechi, răni zemuinde greu vindecabile şi în reumatism.

Sucul proaspăt

Planta proaspătă de sânziene galbene se spală şi se stoarce, cât este încă umedă, cu ajutorul unui storcător electric de fructe cu ax în spirală, aşa numitul storcător cu melc. Sucul astfel obţinut se utilizează intern ca şi maceratul la rece, însă va fi diluat cu apă.

Extern, sucul proaspăt se foloseşte pentru vindecarea eczemelor, a comedoanelor, a dermatozelor cronice, a panariţiului, a petelor pigmentare. Poate fi deosebit de eficient în tratarea cancerului de piele, în asociere cu amestecurile de plante medicinale depurative, folosite simultan.
Sucul proaspăt de sânziene galbene se picură pe leziunile pielii și se lasă apoi să se usuce. Poate fi aplicat și sub formă de comprese pe zonele afectate sau se pot face spălături cu suc concentrat sau diluat cu puţină apă.

Unguent

Sucul proaspăt din sânziene galbene se amestecă cu unt la temperatura camerei până se formează o pastă omogenă care se păstrează apoi în frigider. Se folosesc 4 linguriţe de suc proaspăt de sânziene galbene la 100 de grame de unt.
Alifia de sânziene galbene se foloseşte în special în combaterea nodulilor ce pot apărea la sân, în cazul bolilor de piele, ale glandei tiroide sau în cazul ulceraţiilor de tot felul, inclusiv canceroase.
Se aplică direct pe piele, masând locul afectat.

Combinaţie cu efecte sedative şi diuretice

Se prepară un macerat din 20 grame de vârfuri înflorite de sânziene galbene şi 10 grame de frunze de mesteacăn (Betula pendula Roth) la 1 litru de apă. Se lasă să macereze 24 ore, se strecoară şi se bea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi înainte de culcare.

Combinaţia are efecte sedative şi antispasmodice fiind indicată în cazul dereglărilor neuro-vegetative (insomnie, isterie, epilepsie), este utilă în cazurile de erupţii tegumentare, şi are efecte diuretice, fiind recomandată în combaterea unor boli renale şi genitale (retenţie urinară, calculoză renală, afecţiuni ale uterului).

Combinaţie antiinflamatoare la nivel renal

Se foloseşte o combinaţie de pulberi de plante din flori de sânziene galbene, urzică moartă albă (Lamium album L.) şi traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) în părţi egale. Amestecul de plante se macerează 8-10 ore şi se consumă 3-4 căni pe zi, bând din 2 în 2 ore cu înghiţituri mici. Se păstrează la rece.
Amestecul poate vindeca boli renale cronice şi chiar infecţii urinare rezistente la antibiotice. Pentru persoanele cu insuficientă renală care necesită dializă, sau pentru persoanele cărora li s-a extirpat un rinichi, amestecul are efecte foarte bune în reglarea funcţiei renale.

Combinaţie cu efect depurativ

Se foloseşte o cantitate de 40 de grame de flori de sânziene galbene uscate şi mărunţite în combinaţie cu 15 grame de flori de gălbenele (Calendula officinalis L.), 15 grame de flori de coada şoricelului (Achillea millefolium L.) şi 30 de grame de urzică moartă albă (Lamium album L.).
Se macerează întreaga cantitate de 100 de grame de plante mărunţite în 2 litri de apă şi apoi beau 4-6 căni de macerat pe zi sau se iau câte 2 linguri de macerat la un interval de 20 de minute, pe întreaga durată a zilei, mai ales în caz de cancer al limbii sau cancer laringian.

Câteva relatări semnificative de vindecări cu ajutorul sânzienelor galbene

* Un medic stomatolog suferea de cancer al limbii. După operaţie trebuia să meargă la o clinică specializată pentru iradiere. Însă, înainte de aceasta a fost sfătuit de un prieten să facă gargară cu suc proaspăt de sânziene galbene. În scurt timp, s-a simțit mult mai bine și iradierea nu a mai fost necesară. Continuând cura cu sânziene galbene, curând medicul s-a vindecat complet.

* O femeie de 28 de ani, bolnavă de cancer al limbii a fost sfătuită să consulte un medic naturist. Acesta i-a promis că o va vindeca în 5 ani complet şi i-a prescris un preparat din plante medicinale care conţinea o cantitate semnificativă de sânziene galbene. Femeia s-a vindecat de această boală groaznică folosind sucul plantei proaspete.

* O tânără femeie a povestit că mama ei, în vârstă de 63 de ani, era grav bolnavă şi că se află înaintea unei a doua operaţii care trebuie să aibă loc curând. Cu o jumătate de an în urmă îi apăruse o tumoare canceroasă pe laringe. Doctorul nu-i spusese atunci adevărul, descriindu-i boală ca fiind o formare de guşă. Astfel, bolnava ajunsese la prima operaţie.
Timp de 6 luni totul decursese normal. Acum apăruseră însă dureri foarte mari în braţul stâng, care nu conteneau zi şi noapte. Mâna era umflată, bolnava nu-şi mai simţea braţul și nu mai putea să ţină nici măcar o foaie de hârtie în mână. Medicul primar care o operase prima dată a propus o a doua intervenție chirurgicală, în care să-i secţioneze un nerv din zona gâtului şi clavicula pentru a o elibera măcar de durerile cele mai insuportabile. Doctorul susţinea că nu mai exista niciun alt ajutor medical.

Totuşi, femeia respectivă s-a decis să folosească maceratul de sânziene galbene şi să facă gargară cu acest preparat proaspăt. Suplimentar, a mai folosit şi un amestec de plante medicinale cu efect de împiedicare a formării cancerului, şi anume 300 de grame de flori de gălbenele, 100 de grame de flori de coada şoricelului şi 100 de grame de frunze de urzică, din care a preparat un alt macerat, din care a băut câte un litru pe zi, câte o înghiţitură la fiecare 20 de minute. A mai folosit şi ungerea şi fricţionarea zonei afectate cu alifie de sânziene galbene.
Folosind acest tratament natural durerile au încetat după numai 4 zile! Înainte de operaţia planificată femeia a început să-şi simtă iarăşi mâna şi braţul, și a putut să le mişte. Medicul primar a fost vizibil surprins când fiica pacientei l-a rugat să nu mai efectueze a doua operaţie. A rămas impresionat atunci când femeia i-a relatat fidel despre tratamentul cu plante medicinale pe care l-a urmat şi i-a spus că poate deja să se ocupe de gospodărie şi de familia ei de şase persoane.
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8426

Articole despre sanziene, cancer