facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Nautul, bogat in proteine si fibre, este o alternativa excelenta la carne

Alimentatie si nutritie

 

Nautul, desi putin cam umil, este, in fapt, o leguma interesanta!

A fost si este in continuare folosit in retete diverse de-a lungul secolelor din motive cat se poate de bune – protejeaza inima, imbunatateste digestia, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, ajuta la pierderea in greutate… Si acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le puteti obtine consumand naut!

Dar ce este de fapt cu aceste bobite micute atat de sanatoase?

Nautul este o leguminoasa din familia plantelor Fabaceae, sub-familia Faboideae. Planta este cultivata pentru boabele sale nutritive, caci sunt bogate in proteine si fibre.
Alte denumiri pentru naut sunt gram, Bengal gram, garbanzo, garbanzo fasole si mazare egipteana.

Nautul

Ce profil nutritional are nautul?

Nautul are un profil nutritional impresionant cu o cantitate moderata de calorii (doar 46 per 28 de grame).

Aproximativ 67% din calorii provin din carbohidrati, in timp ce restul provin din proteine si o cantitate mica de grasimi.

Nautul ofera, de asemenea, o varietate de vitamine si minerale, precum si o cantitate decenta de fibre si proteine.

Aproximativ 28 de grame de naut contin:
Calorii: 46
Carbohidrati: 8 gr
Fibre: 2 gr
Proteine: 3 gr
Folat: 12% din DZR
Fier: 4% din DZR
Fosfor: 5% din DZR
Cupru: 5% din DZR
Mangan: 14% din DZR

Pentru cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, nautul este o alegere excelenta, deoarece ofera proteine, fier, seleniu si vitamine din grupul B.

Iata cateva lucruri interesante despre naut, de care probabil nu stiati:

1. Exista dovezi clare cum ca nautul a fost cultivat pentru prima data in Orientul Mijlociu – undeva in jur de 7500 de ani inaintea erei noastre! De aici, capata popularitate foarte repede si se raspandeste peste tot in lume, fiind cultivat si consumat de multe civilizatii antice precum egipteni, greci si romani.

2. Nautul este cunoscut in lume sub denumiri diferite – boabe garbanzo, mazare egipteana, fasole ceci…Micile bobite se gasesc intr-o varietate de tipuri si culori, nu doar soiul bej cu care suntem noi obisnuiti sa il vedem in magazine. Ele pot fi negre, verzi, maro sau rosii.

3. Nautul este o minune agricola – nu numai ca ofera o cultura bogata, dar, in acelasi timp, reprezinta o metoda naturala de rupere a ciclului de boli la culturile de grau si orz. Acest lucru inseamna mai putin fungicid si mai putin insecticid, rezultand un mediu mai curat si mai ecologic!

4. Planta de naut restaureaza intr-o maniera inteligenta si eficienta solurile epuizate, in timp ce echilibreaza nivelul de azot. Sistemul lor de radacini adanci joaca un rol important in stabilizarea solului si in prevenirea eroziunii. Culturile de naut nu necesita ingrasaminte – in schimb, ele imbunatatesc fertilitatea solului. Si ca un bonus – planta de naut contine in frunzele sale un insecticid natural care tine insectele departe!

5. Nautul este o sursa excelenta de fibre solubile si dietetice, importante pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Fibrele solubile continute de naut pot ajuta la reducerea absorbtiei colesterolului in sange si la mentinerea nivelului de zahar din sange, implicit, reduc riscul aparitiei bolilor de inima si ajuta la gestionarea diabetului zaharat. Fibrele dietetice din naut si indicele glicemic scazut pot, de asemenea, ajuta la scaderea in greutate, mentinand un nivel de satietate ridicat pe o perioada mai lunga.

6. Nautul este un ingredient incredibil de versatil pentru a-l gati. Il puteti manca in conserve, uscat sau prajit, cald sau rece. Boabele de naut pot fi folosite la mult mai multe retete decat hummus. Incercati sa le adaugati in supe si salate in loc de crutoane, in prajituri pentru a le face mai crocante, preparati placinte sau tocanite delicioase!

7. Boabele de naut au fost folosite inca din secolul al XVIII-lea ca inlocuitor pentru cafea si sunt utilizate si astazi ca alternativa a cofeinei. Sunt disponibile pe scara larga, iar gustul se spune ca este delicios – incercati-le!

8. Nautul contine un numar mare de antioxidanti, vitamine si minerale, inclusiv folati, magneziu, vitamina B6, vitamina C, fier, potasiu, calciu, fosfor si zinc.
Este bogat si in proteine, fiind asadar  pentru cei care sunt vegetarieni, vegani…

9. Frumusete cu naut? Exact! Combateti ridurile, petele pigmentare si chiar acneea cu o pasta topica din faina de naut.

Probleme cu matreata? Indepartati-o cu o masca cu faina de naut – aplicati la radacina parului un amestec din faina de naut si lapte covasit. Clatiti parul cu apa rece dupa jumatate de ora.

10. Nautul ne vine in ajutor si atunci cand avem probleme cu somnul: incercati sa consumati putin naut inainte de a merge la culcare – triptofanul si serotonina din naut contribuie la un somn linistit si odihnitor.

Utilizare si retete

Puteti cumpara naut tot anul, uscat sau conservat, din orice magazin alimentar. Aroma lor de nuca si textura cremoasa de unt le fac usor de adaugat in orice reteta.

Pregatirea nautului uscat

Sortare si spalare: in functie de furnizor, mai pot exista printre bobite diverse resturi precum pietricele mici, particule de praf… Este indicat asadar sa alegeti boabele si sa le spalati.

Inmuierea: de obicei, nautul se lasa la inmuiat peste noapte. Asa va reduce timpul de gatire (lucru valabil la toate leguminoasele uscate), va ajuta la descompunerea substantelor care pot provoca disconfort gastro-intestinal si elimina unele substante posibil nocive din leguminoasele crude.

Gatire: Dupa ce a stat la inmuiat, nautul se scurge si se clateste, apoi se pune la fiert intr-o oala cu multa apa. Se fierbe aproximativ 2 ore, pana cand boabele sunt fragede. Nu uitati sa completati cu apa din cand in cand, daca este nevoie.

Alte optiuni pentru a prepara nautul includ:
Fierberea intr-o oala sub presiune timp de 1 ora

Fierberea pe aragaz, lent timp de 4 ore la foc mediu, sau la foc mic timp de 8 ore

Cateva sfaturi rapide de a incorpora nautul gatit sau prefiert, la conserva in dieta:
Puteti adauga boabe de naut fierte alaturi de o varietate de legume si leguminoase intr-o salata bogata in proteine.Puteti pune deasupra unei salate boabe de naut prajit pentru o aroma de nuca si o textura crocanta.

Se poate folosi faina de naut la diverse preparate coapte, pentru un plus de fibre, proteine, vitamine si minerale.

Amestecati boabe de naut fierte cu ulei de masline, usturoi, suc de lamaie si pasta tahini pentru a prepara hummus

Nautul se poate folosi ca si inlocuitor de carne in supe sau tocanuri

Se poate face o pasta simpla din boabe de naut fierte, peste care sa adaugati condimentele preferate – o gustare rapida

Se poate prepara falafel – boabe de naut fierte, amestecate cu chimen, usturoi, chilii si coriandru, modelate in forma de bilute si prajite pana cand sunt crocante.

Sursa: paradisulverde.com

Articole despre naut, leguminoase, proteine, fibre