facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

20 de beneficii ale uleiului de CIMBRU

Sanatate

Beneficiile uleiului de cimbru au fost recunoscute de mii de ani în țările mediteraneene și este de asemenea utilizat în mod obișnuit în medicina ayurvedică. Este un exemplu perfect de compus natural care exercită multiple, de multe ori sinergice, efecte asupra sănătății

ulei de cimbru

1. Cancer

Cimbrișorul a fost folosit pentru a induce moartea celulelor in cazul cancerului de san. După 72 de ore de tratament, uleiul esential de cimbru a distrus 97% din celulele de cancer de san, ceea ce a determinat cercetatorii sa spuna ca cimbrul sălbatic "poate fi un candidat promitator in dezvoltarea de noi medicamente terapeutice pentru tratamentul cancerului de san." (Uleiul de cimbru ucide pana la 97% din celulele canceroase)

2. Acnee

Uleiul de cimbru are proprietati antibacteriene puternice, inclusiv împotriva Propionibacterium acnes, o bacterie care provoaca acnee. Intr-un studiu, o tinctură realizata din cimbru a fost mai eficace împotriva bacteriei decât alte tincturi obținute din galbenele sau smirnă. În plus, tinctura de cimbru a avut un efect antibacterian mai puternic decât tratamentul cu benzoil peroxide.5

3. Anti-spasmodic

Spasmele sunt contracții musculare involuntare care pot duce la tuse, crampe, dureri. Uleiul de cimbru are o activitate anti-spasmodica, ceea ce explică de ce a fost în mod tradițional utilizat pentru a trata boli respiratorii și tuse. Potrivit Consiliului Botanic American:
"Studiile in vitro și in vivo indică faptul că flavonoidele din cimbru relaxeaza muschiul traheal."

4. Anti-reumatic

Uleiul de cimbru este anti-reumatic deoarece actioneaza ca un diuretic, eliminand toxinele în exces din organism prin urina. În plus, stimulează circulația, ceea ce poate ajuta la concentratii mai mici de acid uric în sânge.

Uleiul de cimbru are de asemenea proprietăți anti-inflamatorii. In studiul publicat de Journal of Lipid Research se arata ca șase uleiuri esențiale, inclusiv uleiul de cimbru, au capacitatea de a suprima enzima inflamatorie ciclooxigenaza-2 (COX-2) în același mod ca și resveratrolul. S-a constatat că elementul constitutiv carvacrol a fost responsabil pentru acest efect.

5. Antiseptic

Compușii din uleiul de cimbru, caryophyllene și camfen, sunt antiseptice puternice care pot păzi ranile împotriva infecțiilor.

6. Anti-hipertensiv

S-a demonstrat ca extractul de cimbru sălbatic (Thymus serpyllum L.) reduce tensiunea arteriala.

Este important să rețineți că nu toate soiurile de cimbru au acest efect și, de fapt, unele pot avea efectul opus de crestere a circulației sangelui, ceea ce ridică tensiunea arteriala scazuta.

7. Bactericid

Uleiul de cimbru are proprietati antibacteriene puternice. Un studiu prezentat la Society for General Microbiology Edinburgh a subliniat faptul că uleiurile esențiale pot fi alternative eficiente și accesibile la antibiotice in lupta impotriva bacteriilor rezistente.

Printre uleiurile esențiale testate, uleiul de scorțișoară și uleiul de cimbru s-au dovedit a fi cele mai de succes împotriva diverselor specii de Staphylococcus, inclusiv MRSA.

8. Tonic pentru sănătate

Uleiul esențial de cimbru este benefic pentru sistemul circulator, inima, sistemul digestiv, sistemul nervos, muschi, piele, precum și pentru stimularea imunitatii. (Cateva dintre efectele regeneratoare rapide ale cimbrului)

9. Sănătatea inimii

Deoarece uleiul de cimbru este anti-spasmodic, el ajută la relaxarea arterelor și venelor, scăderea tensiunii arteriale. Poate ajuta, de asemenea la tonifierea muschilor inimii.

10. Flatulenta

Uleiul de cimbru este carminativ, ceea ce înseamnă că nu numai ajută la prevenirea formării de gaze în tractul gastro-intestinal, dar ajută, de asemenea corpul sa elimine excesul de gaze, contribuind la combaterea flatulenței.

11. Diuretic

Ca un diuretic, uleiul de cimbru poate ajuta organismul la eliminarea excesului de apă, sare și toxine, ajutand la reglarea greutatii, tensiunii arteriale, digestiei.

12. Regleaza ciclul menstrual

Cimbrul este un emenagog, ceea ce înseamnă că stimulează fluxul de sânge în zona pelviană și uter și poate stimula menstruatia la femei. Uleiul de cimbru poate fi, prin urmare, util pentru perioadele de ciclu neregulat, menopauza prematura si alte probleme menstruale.

13. Cicatricile și semnele de piele

Ca un cicatrizant, uleiul de cimbru poate ajuta la eliminarea cicatricilor și alte semne ale pielii, cum ar fi cele lasate de acnee, varicela si alte rani.

14. Expectorant

Uleiul de cimbru este un expectorant, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea mucusului din caile respiratorii si plamani. Uleiul de cimbru este aprobat de către Germany’s Commission E în tratamentul bronșitei, tusei convulsive și inflamatiei respiratorii.

15. Tensiune arterială scăzută

Așa cum am menționat, anumite tipuri de cimbru au efecte hipertensive, adică pot crește tensiunea arterială. Acest lucru este benefic pentru cei care sufera de tensiune arteriala scazuta.

16. Respinge dăunători

Uleiul de cimbru este foarte eficient împotriva insectelor și dăunătorilor. Acesta poate fi folosit pentru a respinge tantari, purici, păduchi, ploșnițe, muste, gandaci, molii etc.

17. Stimulant

Ulei de cimbru poate stimula circulația, digestia, secreția de hormoni și întreg metabolismul.

18. Tuse

Așa cum am menționat, ulei de cimbru este un bun expectorant și anti-spasmodic, ajută la ameliorarea sau vindecarea tusei și poate ajuta, de asemenea la vindecarea infectiilor in piept.

19. Paraziți

Uleiul de cimbru este un vermifug, ceea ce inseamna ca ucide viermii intestinali.

20. Anti-fungic, distruge Candida

Uleiul de cimbru are proprietati anti-fungice si a fost dovedit a fi eficient impotriva Candida albicans.

Mod de administrare:

- intern: se ia de regulă 1-3 picături (în funcţie de caz) de 3 ori pe zi, amestecate cu puţină miere, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Uleiurile volatile nu se administrează intern diluate în apă sau în ceai.

- extern: masaj, frictiuni (2 - 3 picaturi la 10 ml ulei de baza), inhalatii, aromaterapie

Articole despre cimbru, ulei de cimbru, imunitate, cancer de san, cimbru proprietati, cimbru efecte