facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Armele secrete ale plantelor cu efecte ANTICANCERIGENE

Alte terapii

 

Cancerul este una dintre cele mai temute boli ale secolului XX, iar lupta contra acestei maladii a concentrat eforturile a mii si mii de cercetatori din domeniul medical.

Cercetarile in domeniul cancerului sunt extrem de costisitoare si complicate, data fiind complexitatea extraordinara a zecilor de tipuri de cancer si a adaptabilitatii uluitoare in fata tratamentelor. Cancerul este in acest moment cercetat pentru a se identifica cauzele producerii lui si a strategiilor de preventie, diagnosticare, tratament si vindecare. Cercetarile variaza de la epidemiologie, biologie moleculara si pana la chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie hormonala, imunoterapie sau modalitati combinate de tratament, cum ar fi chemo-radioterapia.

ganoderma

Cancerul nu este insa o boala moderna, el a existat intotdeauna si oamenii au luptat impotriva lui cu ajutorul plantelor, singurele medicamente existente in acel moment. Este adevarat insa ca, odata cu avansul tehnologic si a modernizarii traiului zilnic, oamenii au fost expusi unui numar din ce in ce mai mare de toxine si alte substante daunatoare, iar acest lucru a dus la o explozie a cazurilor de cancer.
Timp de sute de ani, plantele cu efecte anticancerigene au reusit sa amelioreze starea bolnavilor si, in unele cazuri, sa stimuleze mecanisme nebanuite ale organismului de a face fata anumitor tipuri de cancer. Nu este de mirare ca cercetatorii si-au intors in ultimii ani privirea catre tezaurul de substante din plantele medicinale si au efectuat cercetari pentru a identifica compusii capabili sa ajute in terapia anti-cancer.
Exista in acest moment cateva medicamente si substante bazate pe extracte naturale, cu efecte excelente in tratarea cancerului. Vincristine este extras din alcaloizii de vinca, Paclitaxel este extras din tisa de Pacific, Sulphoraphane este extras din Brassica, iar Noscapine este extras din macul de gradina.

Multe alte plante si-au demonstrat efectele anticancerigene:  Anacardium in hepatom, Asparagus in carcinomul epidermoid, Boswellia in carcinomul epidermal al nazofarigelui, Erthyrina suberosa in sarcom, Euphorbia hirta in leucemia virala, negrilica in carcinomul pulmonar Lewis, kutki in cancerele hepatice sau Ashwaganda in diverse tipuri de tumori.

Exista inca numeroase alte plante care sunt in acest moment cercetate si care au demonstrat rezultate promitatoare. Vom aminti doar cateva dintre plantele recomandate ca adjuvant in terapiile anticancer, de cele mai multe ori ca suport al organismului in curele de radio si chimioterapie.

Aswaganda

Dovezile sugereaza ca aswaganda poseda proprietati anti-tumorale. In 1967, s-a demonstrat pentru prima data ca extractul din radacina a fost cu folosit cu succes pentru inducerea cancerului in vivo. De atunci, interesul cercetatorilor a crescut. Warfarina, substanta continuta in aswaganda s-a bucurat de numeroase cercetari, ajungand la peste 50 in ultimii ani! Nu numai ca s-a demonstrat ca are potential terapeutic impotriva cancerului, dar si ca poseda proprietati preventive impotriva acestuia. Pe langa protectia directa impotriva carcinogenezei, s-a demonstrat ca aswaganda este hepatoprotectoare. Dar poate cel mai important este faptul ca aswaganda este un puternic regenerator al organismului, fiind folosita de sute de ani ca rejuvenant al organismului si ajutand astfel la prevenirea bolilor cronice cum ar fi cancerul (sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/)

Vascul

Vascul este un exemplu excelent al unei plante cu efecte puternice in ameliorarea cancerului. Numeroase studii au pus in evidenta capacitatea sa de a inhiba cresterea tumorilor prin efectele sale citotoxice si inflamatoare. S-a pus in evidenta capacitatea sa de a induce apoptoza celulelor canceroase in sarcomul Ewing, in melanomul murin, de preventie a recurentei in cancerul de vezica sau de inhibare a tumorilor de tip osteosarcom.

Ganoderma

Numeroase specii de Ganoderma prezinta proprietati anticancerigene promitatoare! Substantele bioactive izolate includ triterpenoide, polizaharide, nucleozide, steroli, proteine si alcaloizi. S-a demonstrat ca doua dintre principale substante active, triterpenele si polizaharidele au efecte anticancer semnificative in vitro si in vivo.
Ganoderma si-a demonstrat eficacitatea mai ales in cancerul de san. Exista dovezi ca diferitii compusi gasiti in Ganoderma au efecte anticancerigene manifestate prin inhibarea cresterii tumorilor, inducerea apoptozei, oprirea ciclului celular anormal, inhibarea comportamentului invaziv, modularea expresiei genice si protectia impotriva deteriorarii ADN.

Astragalus

Astragalus are o istorie lunga ca o planta cu efecte imunostimulente intense si de lupta impotriva bolilor. Este un imunostimulent cunoscut pentru capacitatea sa de a creste numarul de celule albe din sange si de a stimula producerea de anticorpi, ceea ce are ca efect direct o rezistenta crescuta a organismului la virusi si bacterii.
Numeroase studii au aratat ca astragalus nu numai ca stimuleaza sistemul imunitar, dar are un efect direct de crestere a activitatii, productiei si functiilor celulelor imunitare (celule T, celule naturale ucigase, macrofage, imunoglobulina).
In plus, saponinele din astragalus au efecte cunoscute anticancerigene, iar cancerul gastric este unul dintre tipurile de cancer in care planta si-a dovedit efectele benefice.

Cordyceps

Cordyceps sinensis a fost folosit in mod traditional de peste 2000 de ani in China si Asia, ca parte a tratamentului pentru o gama larga de afectiuni, inclusiv cancer. In epoca moderna, gratie efectelor sale asupra modularii imunitare, este folosit  in combinatie cu agentii chimioterapeutici moderni pentru imbunatatirea raspunsului terapeutic si pentru controlarea efectelor secundare.  Cordycepin, unul dintre constituentii sai activi, a dovedit faptul ca poseda numeroase activitati farmacologice, incluzand stimularea imunitara, efecte anti-inflamatorii si anti-tumorale, anti-bacteriene, antivirale, antioxidante. Dovezile disponibile sugereaza ca rolul cordyceps de potential agent terapeutic anti-neoplazic / anti-cancer este legat direct de rolul de activare a raspunsurilor imune innascute.
Iata deci ca lumea plantelor are resurse nebanuite de a lupta impotriva celor mai temute maladii. Cancerul a ajuns a doua cauza de mortalitate la nivel mondial, iar lumea plantelor poate da o mana de ajutor cercetarilor actuale si de a oferi raspunsuri in preventia si tratarea multora dintre tipurile identificate de cancer.

Sursa: https://www.daciaplant.ro/articole/blog/2018/10/04/armele-secrete-ale-plantelor-cu-efecte-anticancerigene/

Articole despre anticancer, ciuperci medicinale, ganoderma, astragalus, cordyceps


Articole din Alte terapii