facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Yoga rasului - exercitii de ras

Alte terapii

Şedinţa de râs durează 20-30 de minute. După fiecare exerciţiu de râs (de 40-50 de secunde fiecare), reluaţi exerciţiul 1 şi, la fiecare „grupaj” de râsete, inspiraţi şi expiraţi profund.
spirit72


1. Bateţi cu putere din palme în ritmul 1-2, 1-2-3, emiţând simultan, cu voce tare, de la nivelul abdomenului, sunetele: ho-ho! ha-ha-ha! Acesta este totodată un excelent exerciţiu pentru diafragmă.
2. Cu braţele ridicate deasupra capului, fără să se atingă, respiraţi profund, inspirând pe nas, apoi expiraţi pe gură.
3. Încălziţi-vă gradat umerii, întinzându-i, şi gâtul, efectuând rotaţii ample ale capului (şapte spre stânga şi şapte spre dreapta).
4. Râsul spontan al inimii: braţele sunt ridicate, palmele sunt orientate către cer, capul este lăsat uşor pe spate; râdeţi atunci profund şi spontan, ca şi cum râsul care apare ATUNCI ar veni chiar din inimă. Râdeţi, simţindu-vă cât mai DETAŞAŢI de voi înşivă, de greşelile voastre, râdeţi cu ceilalţi, dar niciodată de ceilalţi.
5. Râsul de bună-ziua: uniţi palmele în dreptul pieptului pentru a saluta astfel în maniera indiană (Namaste) sau veniţi şi strângeţi într-un mod vesel şi călduros mâinile a 4 sau 5 persoane din grup, aşa cum se obişnuieşte la noi atunci când „DAI MÂNA CU CINEVA”.
6. Râsul aprecierii sincere a celuilalt: fiind adunaţi mai mulţi în cerc (un bărbat va alterna atunci cu o femeie), ridicaţi apoi degetul mare de la ambele mâini, ţinând celelalte degete strânse în palmă, şi apoi faceţi gesturi jucăuşe şi sincere de apreciere faţă de persoanele din grup, râzând uşor în acelaşi timp.
7. Râsul milk-shake: ţineţi acum în mână un pahar de pahar de lapte imaginar (un pahar plin de râs) şi, la comanda instructorului YOGA, vărsaţi apoi tot laptele într-un alt pahar imaginar, intonând cu voce tare sunetul Aeee!, apoi turnaţi laptele înapoi în primul pahar, intonând din nou cu voce tare sunetul Aeee! Şi apoi râdeţi în hohote, prefăcându-vă că beţi laptele din paharul imaginar.
8. Râsul tăcut: deschideţi gura mare, râdeţi apoi în hohote fără nici un zgomot şi priviţi-vă cu mult curaj un coleg (sau o colegă) în ochi, în timp ce dumneavoastră cât şi el (sau ea) faceţi gesturi amuzante sau grimase comice.
9. Râsul cu buzele strânse: în timp ce râdeţi cu gura închisă fredonând o melodie veselă, strângeţi mâna colegilor manifestând multă simpatie şi bunăvoinţă.
10. Râsul stenic care echilibrează: fiind în picioare, în cerc (un bărbat va alterna atunci cu o femeie), fiecare dintre participanţi se deplasează (vine) apoi către centru, pentru a strânge astfel cercul, intonând atunci cu voce tare sunetul Aee! Reveniţi apoi din nou la locul de plecare şi reîncepeţi să veniţi din nou către centru, intonând atunci cu voce tare sunetul Ooo! Din nou reveniţi şi continuaţi în acelaşi mod cu sunetul Eee!, apoi cu Uuu! Terminaţi, evident, râzând în hohote.
11. Râsul leului: scoateţi limba la maximum, intonând cu voce tare sunetul Aaaa!, având ochii larg deschişi şi degetele de la mâini foarte îndepărtate, asemenea unor gheare, şi apoi râdeţi în hohote, abdominal (acesta este un excelent exerciţiu pentru fumători).
12. Râsul telefonului mobil: ţineţi acum la ureche un telefon celular imaginar, râdeţi atunci în hohote făcând felurite gesturi comice, ca şi cum aţi fi în plină conversaţie, şi deplasaţi-vă printre colegi pentru a-i privi sincer şi cu mult curaj drept în ochi.
13. Râsul argumentului: râdeţi în hohote, arătând atunci cu degetul spre diferiţi membri ai grupului ca şi cum aţi argumenta. Angrenaţi atunci, totodată, un duel jucăuş al râsului, căutând să aveţi un râs mai convingător decât colegul sau colega din faţa dumneavoastră.
14. Râsul progresiv: începeţi prin a surâde uşor, apoi, gradat, începeţi să râdeţi ceva mai mult şi creşteţi gradat intensitatea râsului. În cele din urmă, întregul grup izbucneşte în hohote, apoi, puţin câte puţin, râsul încetineşte din nou şi se opreşte.
15. Râsul acoladei: apropiaţi-vă unii de ceilalţi, bărbaţii de femei şi femeile de bărbaţi, prindeţi-vă apoi cu afecţiune de mâini şi îmbrăţişaţi-vă reciproc, râzând plini de bucurie unul în braţele celuilalt.

ATENŢIE!
Pentru aceste exerciţii realizate în grup este necesar ca numărul bărbaţilor să fie egal cu numărul femeilor!

ÎN ÎNCHEIERE:
Strigaţi toţi la unison, tare şi în mod ferm: „Existăm plini de fericire! Da!! Suntem perfect sănătoşi! Da!! Ne place foarte mult să râdem! Da!! Facem parte din grupul esoteric al râsului! Da!!!”

În funcţie de sugestiile inspirate ale participanţilor la o şedinţă de râs, putem alege şi alte afirmaţii minunate.

Întâlnirea se termină cu meditaţia râsului: aşezaţi la sol în două grupe, faţă în faţă (un bărbat şi o femeie), priviţi-vă intens, veseli şi fericiţi în ochi, dar fără să vă provocaţi râsul, fără să vorbiţi şi fără să gândiţi, fiind focalizaţi lăuntric la nivelul lui MANIPURA CHAKRA. Mulţumiţi-vă doar să surâdeţi şi apoi, fulgerător, abandonaţi-vă... râsului în hohote. De îndată râsul „nebun” şi tainic „contaminant” al unuia sau uneia se propagă inevitabil de la unul la ceilalţi printr-un tainic proces de rezonanţă.

ÎN CAZUL PARTICIPANŢILOR YOGHINI: Înainte de a se despărţi, toţi participanţii încheie şedinţa rămânând nemişcaţi în picioare timp de 5 minute, cu ochii închişi şi braţele ridicate către cer, invocând la unison energia fericirii divine, care atunci se manifestă în fiinţa lor în valuri venind de la DUMNEZEU şi radiind intens prin centrul secret de forţă ANAHATA CHAKRA.
Sursa: yogaesoteric.net

Articole despre umor, terapia prin ras, efectele terapiei prin ras