facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Salata

Plante medicinale


Lactuca sativa Fam. Compositae.
Denumiri populare: laptiuca, laptuc, laptunga, morob, morule, salata, salata cu capatana, salata de gradina, salata marule, salata mica, salata creata, salatra, selata, selatra.

salata1

In traditia populara: frunze fierte in apa dupa ce dau un clocot se folosesc apoi la diferite afectiuni ale pielii sau doar pentru a se muia pielea.

Se folosea in special de femeile de varsta a doua ca sa estompeze efectele imbatranirii, fiind foarte eficenta sub forma de masca aplicata zilnic, o perioada mai lunga.

Compozitia chimica:
frunzele contin protide, urme de substante grase,hidrati de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, niacin, E, PP, caroten si beta-caroten.
Lactarion, care aceleasi proprietati ca si opiul, fara efectele secundare ale opiului, lactarina, acid lactic, aspatragina, hiosciamina, steroli, sulfati, clorofila, arsen, calciu, cobalt, cupru, clor, fosfor, fier, iod, magneziu, etc.
Actiune farmaceutica: aperitiv analgezic, antitusiv, antiputrid, drenor hepatic, emolient, depurativ, laxativ, hipoglicemiant, remineralizant, sedativ.

Se indica la urmatoarele afectiuni: artrite, astm, boli renale si vezicale, bronsite, cancer, congestie hepatica, constipatie, demineralizare, diabet, eretism nervos, excitatie sexuala, gastralgii, guta, icter, insomnii, litiaze, menstre dureroase, pletora (surplus), palpitatii, reumatism, spasme, spasme vaginale, spermatoree, tuse nervoasa, tuse convulsiva, tromboze, varice.


Preparare:

-cel mai eficient este sucul care se poate consuma zilnic cate 600 ml in trei reprize intotdeauna inainte de mesele principale. Se poate asocia cu morcov, fiind in acest caz util in mult mai multe afectiuni.

-Salata cruda sub forma de salata la fiecare masa.
-Salata fiarta facandu-se ciorbe sau supe.
-Seminte:4-6 g decoct la o ceasca de apa 2-3 cani pe zi in astma, pletora. Este un calmant. Se poate folosi si la bai de ochi.
-Extern; frunze crude aplicate pe afectiuni, frunze fierte aplicate calde sau chiar unse cu ulei vegetal.

 

Articole despre


Articole din Plante medicinale