facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Plantele medicinale din bucataria bunicii

Sanatate

Iata cateva tulburari, care pot fi tratate cu succes cu ajutorul plantelor medicinale:

salcam1

1. Constipatia

Pentru a scapa de acesta stare neplacuta, care pe langa disconfortul creat face ca toate toxinele neeliminate sa aibe o actiune negativa asupra organismului, se pot folosi:
Coaja de crusin: nu da dependenta, se va folosi si in constipatiile cornice, nu numai in cele rebele. Se bea o cana de ceai caldut, seara inainte de culcare. Se prepara un decoct din o lingura de coaja de crusin.
Volbura: are actiune purgative si se utilizeaza sub forma de infuzie (2 lingurite de planta la o cana de apa, dimineata pe stomacul gol) sau o lingurita de pulbere in miere, tot dimineata pe stomacul gol.

Alte plante cu actiune similara: anghinarea, cicoarea, frasinul, florile de soc si semintele de in.

2. Gastrite hiperacide

Flori de salcam: calmeaza arsurile (se beau 2 cani pe zi de infuzie, intre mese);
Frunze de zmeur: scade aciditatea gastric (se beau 2 sau 3 cani de infuzie pe zi);
Flori de galbenele: utile in ulcerul duodenal, au efect calmant, cicatrizant.

Efecte cicatrizante, de pansansament gastric si cu efect calmant il au si: radacina de tataneasa, frunzele de patlagina, sunatoarea, coada calului si florile de musetel.

3. Meteorism

Reprezinta dilatarea abdomenului datorita gazelor accumulate in intestine. Plantele medicinale utilizate in meteorism au proprietati carminative (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) si prin taninurile si uleiurile volatile pe care le contin inhiba procesele de fermentatie care determina excesul de gaze.

Aceste plante carminative sunt: anasonul, chimenul, coriandru, fenicul, busuiocul, salvia, maghiranul. Este bine de stiut ca aceste plante pot fi folosite si pentru a condimenta salatele sau orice alte mancaruri. Pe langa gustul si aroma deosebita, ele isi vor face simtit si efectul terapeutic!

4. Starea de voma

Provocata de indigestii, afectiuni hepato-biliare, intoxicatii alimentare, starea de greata si voma poate fi combatuta cu infuzii din frunze de menta sau frunze de roinita, flori de tei. Daca starea persista se va face un decoct din radacina de ciubotica cucului sau radacina de sapunarita.

5. Diareea

Pe langa tulburarile de tranzit determinate de diversi agenti patogeni, diareea poate fi prezenta si in cazul unui colon iritabil, in afectiuni digestive, alteranadu-se cu constipatia.

Se folosesc infuzii sau decocturi neindulcite din coaja de stejar, fructe de afin, frunze de afin, frunze de menta, coada racului. De asemenea, pot fi folosite si amestecuri de plante medicinal, cum ar fi radacina de cerentel, sub forma de decoct, la care se poate adauga infuzie de menta, sunatoare si musetel.

Articole despre


Articole din Sanatate