Roinita (Melissa officinalis)
Plante medicinale
Denumiri populare: melisa, lamaita, roiste, stupelnita, buruiana-stupului, busuiocul-stupului, floarea-stupului, iarba-albinelor, iarba-roilor, iarba- stupului, izma-stupilor, mierea-ursului, minta-turceasca, voiosnita-de-albini, poala-sfintei-Marii, iarba-de-alamai
Planta melifera, cu flori albe-liliachii, raspandind o mireasma aseamanatoare cu lamaia, prefera poienile insorite din padurile de stejar, salcam sau fag, bogata in nectar, apreciata de albine de unde au derivat si multe denumiri ale plantei. Folosita ca mirodenie pentru gustul proaspat de lamaie, la aromarea bauturilor dar mai ales ca planta medicinala. Vestiti medici ai antichitatii o recomandau pentru diverse afectiuni: Dioscoride pentru purificarea sangelui si muscatura de serpi, Pliniu pentru intarirea vederii, Hildegard van Binger pentru linistirea spiritului, medicii arabi pentru intarirea inimii. In scop terapeutic se foloseste partea aeriana (tulpina, frunze, flori) culese pe timp frumos, insorit, fara vant (vantul determina imprasterea uleiurilor volatile, principii active importantedin punct de vedere curativ).
Compozitie: uleiuri volatile, saponine, citroneol, citral, principii amare, taninuri, acid cafeic, acid ursolic, acid oleanoic, stachioza, vitamina C, saruri minerale
Organotropism: sistem nervos, axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, glanda tiroida
Actiune: calmanta, sedativa, stimuleaza memoria, reduce starea de agitatie la nivelul sistemului nervos, favorizeaza gandirea pozitiva si optimista, invioreaza mintea, echilibreaza emotiile, inhiba actiunea hormonulu tiroidian (areactiune hipotiroidina), reglatoare a actibvitatii hormonale a gonadelor, combate tulburarile de ciclu menstrual (sindrom premenstrual, menstre neregulate), tulburari menopauzale, actiune antitumorala, antiinflamatorie, antialgica, decontracturanta, antispastica, antivirala (este un adevarat inamic al virusilor herpetic, viral, hepatic)
Indicatii: stari de oboseala, agitatie nervoasa, boala Alzheimer, tulburari de memorie, tulburari neuro-vegetative pe fond psihic, depresie, anorexie psihica, hipertiroidie, reumatism articular, oprin chiar procesele degenerative la nivelul articulatiilor
Contraindicatii: nu se administreaza pe termen lung pacientilor cu hipotiroidie; se administreaza cu precautie la persoanele care utilizeaza sedative sau calmante de sinteza
Mod de administrare: pulberea, infuzia, tinctura
Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei uscate, se administreaza cate jumatate lingurita rasa de 3 - 4 ori pe zi
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de pulbrere la o cana de apa clocotitsa, infuzata 2-3 minute, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi
Infuzia combinata se prepara din 3-4 linguri de roinita maruntita puse la macerat in 500 ml apa rece si lasate de seara pana dimineata la temperatura camerei, apoi se filtreaza iar planta ramasa dupa fitrare se fierbe in alta jumatate litru de apa, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoiara si se amesteca cele 2 extracte. Se foloseste intern (2-3 cani pe z) cat si extern sub forma de comprese
Tinctura se prepara din 10 linguri de pulbere de roinita la 200 ml alcool de 70 de grade, lasate la macerat timp de 3 saptamani, apoi se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare, bine inchise, la loc racoros si ferite de lumina. Se administreaza cate o lingurita de 3- 4 ori pe zi eficienta impotriva infectiilor virale (gripa, herpes, hepatite)
Vinul de roinita se prepara dintr-un litru de vin natural alb in care se pun 20 linguri de pulbere de roinita, se lasa la macerat 3 saptamani, se filtreaza si se consuma cate 1-2 linguri inainte de masa pentru stimularea digestiei, combaterea spasmelor, flatlentei
Uleiul de roinita se prepara dintr-un litru de ulei de floarea soarelui in care se adauga 30 de linguri de pulbere de roinita, se lasa la macerat timp de 2- 3 saptamani, apoi se strecoara si poate fi folosit atat intern la aromarea salatelor cat si extern pentru calmarea durerilor articulare, nevralgiilor, crampelor musculare (prin masarea zonelor afectate)
Mixtura de roinita, este o veche reteta pastrata de la calugarii benedictini si consta in amestecul a 2 galbenusuri de ou cu 2 lingurite de tinctura de roinita, 1 lingurita pulbere de busuioc, amestecul obtinut se consuma dimineata pe stomacul gol; este revigorant, tonifiant.