Coacaz negru
Plante medicinale
Denumire stiintifica: Ribes nigrum Fam. Saxifragaceae.
Denumiri populare: agris-negru, coacaza-neagra, pomisoara-neagra, smordin, smordina-neagra, strugurei-negri, struguri-negri.
In traditia populara: se prepara siropuri, lichioruri si un vin negru tonic. Frunzele sunt folosite pentru ceai.
Compozitie chimica- fructe: zaharuri 9,5%, acizi organici, citric, malic, sa. 2,1%, proteine 0,9%, calciu, fier, fosfor, potasiu 316 mg\100g, sodiu 2,8 mg\100g, zinc, cupru, fluor, caroten, vitaminele B1, B2, C (mai bogat ca portocalele de 3-4 ori sau chiar decat lamaia ( 150 mg\100 g), PP, B6, antocianozide, flavonoide.
Frunzele contin: taninuri, rutozid, vitamina C, saruri de potasiu, ulei volatil 0,2%.
Proprietati: frunzele au actiune diuretica, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, racoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic. Elimina acidul uric in exces si purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C si antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare si a marii acuitatea vizuala.
Frunzele sunt antireumatismale renumite.
Preparare:
-2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi.
-Praf din planta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Tot acest praf se poate pune si pe ranile care zemuiesc.
-Extern se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de planta.
-Tinctura- se va folosi la prepararea tincturii praf de planta. Se pune 50 g de praf impreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Dupa 15 zile se filtreaza. Zilnic se va lua cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia locala.
-Unguent- se va amesteca o parte de praf de planta cu unt care a fost in prealabil fiert si i s-a inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi in strat subtire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.
-Lichior de coacaze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Lasam totul sa se macereze o luna in 3 litri de tuica impreuna cu 750 g de zahar. Recipientul il agitam in fiecare zi. Apoi zdrobim fructele si strecuram printr-o panza, storcand-o. Filtram si turnam in sticle.
-Vin din coacaze. Lasam sa se macereze boabele 3 zile in vin rosu. Apoi strecuram printr-o sita si amestecam cu un sirop de zahar la cald.
-Crema de coacaze- se pun boabele uscate intr-o sticla, alternand cu straturi de zahar pudra. Astupam sticla si lasam sa se macereze mai multe luni. Clatinand sticla din cand in cand. Continutul se filtreaza si rezulta un lichior cu o aroma delicioasa. Trebuie sa socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obtine o sticla de crema. Prin distilarea fructelor se obtine un alcool de foarte buna calitate.
Se pot folosi la urmatoarele afectiuni:
accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe in cure de cat mai lunga durata. Acrocianoza, afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar. Afectiuni oculare cu diminuarea vederii- se consuma fructe sub orice forma. Angine, ateroscleroza (curata venele si arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimina acidul oxalic si alcalinizeaza urina, colesterol in exces, crapaturi ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric si purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor si la pastrarea masei osoase), infectie urinara, intepaturi de insecte, panaritiu, paraziti intestinali, prostatita, reumatism cronic, taieturi, tuse, varice.
Mugurii: -Se vor folosi muguri zdrobiti sau sfaramati- 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. Se pot lua chiar in cure de lunga durata.
-Praf din muguri uscati se vor lua cate un varf de cutit de 3 ori pe zi. Se pune sub limba de 3 ori. Se tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghit eventual cu apa.
-Tinctura- 50 g de muguri zdrobiti se pun impreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin 15 zile agitand des. Se strecoara si se va lua de 3 ori pe zi cate 10 picaturi- 1 lingurita.
- Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: conjunctivita- comprese cu infuzie bine filtrata se poate picura si in ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arteriala, impotenta, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctura diluata si apoi se va pune si putin otet.
Fructele.
-Fructe proaspete se consuma de 3 ori pe zi inainte de mese cate 300 g o perioada mai lunga. Pentru a le avea aceasta perioada fructele se pot pastra la congelator, fara sa-si piarda proprietatile, cu toate ca unele din vitamine se distrug.
-Suc de fructe obtinut cu storcatorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi cate 100 ml . La fel este bine sa se tina o cura cu acest suc cat mai lunga.
-Fructe uscate- se macina cu rasnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp.
-Praf obtinut cu rasnita de cafea care se cerne apoi cu o sita fina. Se va pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti.
-Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamaie. Se poate pune apoi in sticle inchise. Se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.
Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, amigdalite, ameteala, anemie, angine, artroze, astenie, avitaminoze, bolile coloanei, boli renale, bronsite, calculoza urinara sau renala, cancer, constipatie, convalescenta, crestere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gat, faringita, gingivite, gripe, guta (elimina acidul uric si purinele), guturai, hepatite virale, incapacitate de concentrare, infectii in general, icter, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, intepaturi de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronica, ochi fructele proaspete maresc acuitatea vizuala), paradontoza, pneumonii, raceli, raguseala, splina (activeaza secretia si activitatea ei), somnolenta, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburari glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.