Cura cu coacaze negre
Cure
Coacazele negre se numara printre fructele cele mai bogate in vitamina C – 60-192 mg la 100 g fructe. In plus ele mentin vitamina C in stare stabila (datorita antocianilor) si in forma activa biologic, deoarece nu contin enzima ascorbicozidaza, care inactiveaza aceasta vitamina. Astfel vitamina C se pastraza in produsele obtinute din coacaze (suc, sirop, vin).
Coacazele mai contin vitamine A, B, P, PP si minerale – potasiu, calciu, fosfor, brom, fier, zinc si mai ales mangan si magneziu.
Fiind un tonic general si un vitaminizant ele au si un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi, asigurand rezistenta organismului la infectii si ajutand la functionarea normala a sistemului imunitar.
In plus intervin in formarea colagenului, ajutand la dezvoltarea sistemului osos si al ligamentelor, participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, previn uzura celulara, incetinesc procesul de imbatranire si tonifica capilarele.
Imbunatatesc activitatea creerului, in special in cea ce priveste memoria pe termen scurt, probleme de coordonare si echilibru sau probleme cognitive datorate imbatranirii.
O jumatate de cana de coacaze negre pe zi ajuta la reantinerirea creerului.
Fiind bogate in mangan, coacazele negre regleaza activitatea hormonala, participa la formarea sangelui si stimuleaza activitatea sistemului nervos central.
Antocianii din coacazele negre sporesc acuitatea vizuala.
Producand o diureza crescuta si o eliminare masiva de acid uric sunt recomandate in afectiuni renale si in special in litiaze renale precum si pentru detoxifierea organismului.
Coacazele negre au actiune antiinflamatoare, stimuleaza secretia sucului gastric si reduc procesele de putrefactie.
Ajuta in surmenaj, demineralizare, oboseala, astenie, stres, anemie, cresterea acuitatii vizuale, insuficienta cardiaca si respiratorie, inflamatii digestive si urinare (gastrite, ulcer gastro duodenal, afectiuni hepatobiliare, constipatie, colite, nefrite, pielonefrite), ateroscleroza, reumatism cronic, artritism, guta, afectiuni febrile, tuse, hidropizie, scorbut, circulatie periferica slaba, convalescenta.
Fructele de coacaz sunt utile atat in alimentatia copiilor cat si a varstnicilor prevenind accidentele vasculare si incetinind procesul de imbatranire.
Deoarece au continut redus de zaharuri, ele pot fi consumate de catre diabetici.
Coacazele negre pot fi consumate ca atare (500 g zilnic) sau sub forma de suc (100-500 g pe zi), de doua sau de trei ori pe zi, dintre care o data dimineata pe nemancate, timp de doua, trei saptamani.
Se pot face cure de trei zile pe saptamana in care se consuma numai coacaze.
Sucul si chiar gemul de coacaze sunt recomandate in arterita, arterioscleroza, dezordini imunitare.
Se poate face infuzie din fructe uscate, – una, doua lingurite la o cana cu apa – doua, trei cani pe zi.
Se poate face decoct din o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa sau macerat la rece din aceeasi cantitate, timp de 8 ore, din care se beau doua cani pe zi.
Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju