Reputatul matematician Florian Colceag: Pot demonstra ca Dumnezeu exista si actioneaza
Spiritualitate
Într-un interviu de excepție luat de Vlad Stoicescu cunoscutului matematician Florian Colceag, cel supranumit „creatorul de genii” datorită performanțelor sale din educație, domnia sa face câteva declarații surprinzătoare asupra cărora merită să reflectăm; pentru că atunci când un reputat om de știință spune așa ceva, acest lucru are o greutate foarte mare…
Iată câteva fragmente din interviu în care matematicianul vorbește despre existența lui Dumnezeu:
Reporter: Sunteţi un om credincios, domnule Colceag?
Florian Colceag: Sunt matematician. Pentru mine Dumnezeu nu este o formulă culturală, Dumnezeu e spaţiul infinit, inteligent şi sensibil, care chiar există. Eu pot demonstra acest lucru prin matematicile mele.
R.: Recent doi matematicieni germani au demonstrat acelaşi lucru, că Dumnezeu există.
F. C.: N-am citit ce au făcut colegii mei germani, dar prin matematicile pe care le-am lucrat am descoperit la rândul meu legi universale ce au fost făcute de DUMNEZEU care arata că universul în totalitatea sa este capabil să îşi optimizeze deciziile în mod înțelept şi că în fiecare clipă decide. Că este mult mai complex și în mod înțelept structurat decât ce se cunoştea înainte ca ceea ce am putea numi măsurabilitate.
Eu nici măcar nu îmi pun problema credinţei, eu îmi pun problema cunoaşterii lui DUMNEZEU prin simțirea Sa directă. Sunt deja în situaţia de a avea o fereastră larg deschisă directă, prin care înţeleg și simt din plin că DUMNEZEU chiar există. Dumnezeu există şi în permanență acţionează.
R.: Credeţi că suntem toţi parte a unui mecanism, mici rotiţe într-o maşinărie universală care se învârte la nesfârşit?
F. C.: Sunt convins, doar că nu suntem nişte rotiţe, suntem modelul mecanic însuşi. Dacă vreţi, suntem nişte celule într-un organism mai mare. E mai degrabă un modul fractal de tip biologic. Oamenii aparţin omenirii, omenirea aparţine unui ecosistem şi aşa mai departe. Aici fiecare are responsabilităţi de nişă, proprii.
După ce a început să se studieze cu atenţie alcătuirea ecosistemelor şi s-a ajuns la înţelegerea faptului că planeta este vie şi că, de fapt, metabolismul planetar există şi tot ce se întâmplă cu substanţele pe planetă face parte din metabolismul planetar, a început să se reconfigureze şi modul de gândire al oamenilor.
Am devenit din ce în ce mai conştienţi că facem parte dintr-un sistem extrem de complex şi că avem responsabilităţi faţă de acest sistem. Din nefericire acest lucru s-a întâmplat recent. Nu e nici un secol de când a început să se configureze această imagine.