facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul esential de anason

Uleiuri esentiale

Uleiul esential de anason (Anisi aetheroleum) este obtinut prin distilarea cu vapori de apa a fructelor mature de anason  (Pimpinella anisum, fam. Umbelliferae).

Fiind un bun stimulent al imunitatii organismului, deci ajutand corpul in lupta sa de aparare impotriva bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si a parazitilor intestinali, este indicat a se folosi in bronsite, parazitoze intestinale etc.

Proprietatile sale tonice si stimulente ale aparatului digestiv sunt utile in tratamentul indigestiei, balonarii, migrenelor, varsaturilor si ametelilor de cauze nervoase, colicilor abdominale, durerilor gastrice si constipatiei.

anason


Are efect favorabil in tusea acuta productiva (umeda), in astmul bronsic si in bronsite fiind un bun expectorant.

Uleiul esential de anason are un efect tonic si stimulent asupra sistemului nervos central, fiind si analgezic si afrodiziac.

De asemenea, avand actiune estrogenica este recomandat in premenopauza, menopauza, dismenoree si lactatie insuficienta.

Proprietatile sale antiinflamatorii sunt utile in durerile musculare, osteoarticulare, lombare si in bolile reumatismale.

Observatie:
Fiind un ulei esential tonic si stimulent, are cea mai mare eficacitate daca este administrat in timpul fazelor ascendente ale soarelui (dimineata) si ale lunii (luna in crestere). Se excepteaza starile infectioase unde tratamentul este continuu si de durata, indiferent de fazele solare si lunare.

Avand proprietati estrogene, femeile il vor folosi intern numai in perioada preovulatorie a ciclului menstrual (adica, intre sfarsitul menstruatiei si ovulatie, aproximativ 14 zile).

Contraindicatii:
- precautii (contraindicatii relative):
In caz de supradozare devine iritant pentru piele (uz extern) si  neurotoxic (uz intern).

La persoanele cu sensibilitate alergica deosebita poate produce reactii alergice de intensitate variata.

- contraindicatii absolute:
Nu se va administra sub nici o forma copiilor sub 3 ani, femeilor gravide (poate provoca varsaturi) si nici femeilor cu cancer de san sau cancer genital (fiind estrogenic).

Folosirea in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta.

Informatiile prezentate sunt cu titlu informativ, consultatia medicala fiind intotdeauna necesara.

La administrarea in doze recomandate, nu au fost observate efecte secundare.

Repere istorice: Se crede ca Anasonul este originar din Grecia si Egipt, fructele sale fiind folosite inca din antichitate ca mirodenie si in scopuri medicinale.

sursa: www.ecolife.ro

Articole despre


Articole din Uleiuri esentiale