facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum pot ajuta uleiurile esentiale in tratarea ARTRITEI?

Uleiuri esentiale

Artrita inseamna pur si simplu articulatii inflamate si este un termen general utilizat pentru afectiuni precum osteoartrita, artrita reumatoida, guta, lupus, și fibromialgie, caracterizate prin umflare și durere la nivelul articulațiilor, însoțită adesea de pierderea parțială sau totala a mișcării articulației.

Peste 20% din populație sufera de o anumita forma de artrita care cauzeaza durere si probleme de circulatie. De fapt, artrita este cea mai frecventa dizabilitate în rândul adulților. Din moment ce reduce de multe ori calitatea vieții, artrita poate cauza un stres emoțional sever, inclusiv depresie gravă.

ulei-esential

Persoanele în vârstă și femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta artrita, precum si cei care cu o predispozitie genetica la lupus, artrita reumatoida si spondilita anchilozantă. Vârsta, sexul, factorii genetici, infecțiile și leziunile la nivelul articulațiilor, obezitatea, și activitatile care implică mișcări repetitive cresc riscul si severitatea artritei.

De ce remedii naturale?
In medicina conventionala, tratamentul artritei este limitat la tratarea temporară a simptomelor în majoritatea cazurilor. Sunt adesea prescrise analgezice anti-inflamatorii pentru a reduce durerea și inflamarea, ceea ce ajută la creșterea posibilitatii de mișcare într-o anumită măsură. In cazurile severe, poate fi administrati corticosteroizi pentru reduce inflamația prin suprimarea sistemului imunitar. Toate aceste tratamente au efecte secundare grave, în special atunci când sunt utilizate pe termen lung.

Știm că ingredientul activ din aspirină, unul dintre cele mai comune medicamente analgezice anti-inflamatorii în uz, a fost inițial derivat din scoarta de salcie. Există mai multe plante cu proprietăți similare care pot fi utilizate pentru tratarea afecțiunilor artritice.

Uleiurile esentiale sunt cele mai pure esente ale acestor plante terapeutice. Ele pot aduce de multe ori o mare ușurare, fără efecte secundare nedorite, deoarece acestea conțin o serie de alte componente care lucrează în tandem, modulandu-si unul altuia efectele.

Următoarele uleiuri esențiale s-au dovedit a fi eficace în tratarea artritei ca atare și în combinație.

Atenție: Înainte de a utiliza uleiuri esențiale, vă rugăm să consultați medicul. Unele uleiuri esentiale pot interactiona cu anumite medicamente și nu toate uleiurile esențiale sunt sigure pentru a fi utilizate de catre toata lumea.

Top 10 uleiuri esentiale pentru a calma artrita

1. Uleiul de mentă
Menta are excelente proprietăți anti-inflamatorii, împreună cu un efect anestezic care ajută la ameliorarea durerii si inflamarii asociate cu afectiuni artritice, în special artrita reumatoidă.

Se amestecă 5-10 picaturi de ulei de menta cu 2 linguri ulei de cocos încălzit pentru a face o alifie gata de utilizare. Acesta poate fi amestecat si cu alte uleiuri pentru a obține o formula mai puternica anti-artritica. Folosiți cât de des este necesar pentru ameliorarea durerii.

2. Uleiul de eucalipt
Frunzele aromatice de copacilor nativi din Australia, Eucalyptus globulus, sunt folosite pentru extragerea acestui ulei, care are un miros puternic, pătrunzător. Eucaliptolul este componenta principală a uleiului, dar are mai mulți alți agenți activi care asigură un efect antiinflamator puternic. Amestecarea uleiului de eucalipt într-un ulei purtător si aplicarea peste articulațiile umflate și dureroase adesea aduce rapid usurare, dar poate provoca iritatii ale pielii. Testati pe o mica portiune de piele înainte de a utiliza acest ulei.

3. Uleiul de ghimbir
Ghimbirul este mai bine cunoscut ca si condiment culinar, dar are largi utilizări terapeutice. Efectul anti-inflamator al uleiului de ghimbir este util în tratarea multor afectiuni inflamatorii, inclusiv artrita. În afară de componentul sau principal zingiberene, uleiul mai conține multe fitochimicale puternice, cum ar fi geraniol, geranial, neral, borneol, camfen, etc.

Maseaza uleiul diluat de ghimbir pe zona afectată și foloseste comprese calde pentru a crește absorbția. Încercați amestecarea cu uleiuri esentiale de lavanda sau lemongrass.

4. Uleiul de lavandă
Uleiul de lavandă, extras din boboci de flori de Lavandula angustifolia, este bine cunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și analgezice. Persoanele cu artrita reumatoida semnaleaza de multe ori o imbunatatire drastica a simptomelor, atunci când aplica ulei de lavandă.

3-5 picaturi din acest ulei dulce mirositor, poate fi folosit de cei mai multi fără diluare pentru ameliorarea durerii instantaneu, dar diluarea într-o linguriță de ulei purtător este recomandata pentru a evita iritarea pielii. Frecționați cu o mișcare circulară și repetati atunci când este necesar. El imbunatateste circulatia sangelui in zona si reduce inflamatia. Levantica are un efect calmant asupra minții si poate ajuta la ameliorarea tensiunii asociate cu artrita severa.

5. Uleiul de piper Cayenne
Uleiul picant de piper Cayenne este extras din ardei iuti care poartă același nume. Are proprietăți analgezice excelente, dar trebuie să fie utilizat în mod repetat timp de mai multe zile înainte ca efectul sa devina evident. Capsaicina este ingredientul activ principal cu rol in ameliorarea durerii, prin sărăcirea substanței P, o peptidă neurotransmitator care este eliberata ca raspuns la inflamatie. Această moleculă este responsabila pentru transportarea senzatiei de durere la nivelul creierului, iar capsaicina contracarează acest proces.

Aplicați câteva picături de ulei de piper roșu amestecat cu ulei de nucă de cocos, de 2-3 ori pe zi, timp de câteva săptămâni. În caz de iritare a pielii, opriți utilizarea și consulte un medic. Ameliorarea durerii poate dura trei luni sau mai mult.

6. Uleiul de rozmarin
Uleiul de rozmarin extras din frunzele arbustului Rosmarinus officinalis este atât analgezic, cat și anti-inflamator. Componenta principală a uleiului, acidul rozmarinic, este responsabila pentru acest efect, dar și alte substanțe bioactive, de asemenea, poate avea un rol de sprijin.

In mai multe studii de laborator, acidul rozmarinic inhiba progresia poliartritei reumatoide la șobolani.

7. Uleiul de tamaie
Ulei de tamaie este fabricat din rășină uscată a unor arbori Boswellia, originari din Africa si Orientul Mijlociu. Tamaia a fost folosita în multe ceremonii religioase pentru capacitatea sa de elevare a experiențelor spirituale.

Experimentele de laborator au arătat că tămâia poate opri progresul artritei reumatoide prin inhibarea producerii anumitor substanțe inflamatorii, prevenind astfel efectele pe care le provoacă cartilajelor. Monoterpenele și sescviterpenele din ulei sunt responsabile pentru acest efect de vindecare.

8. Uleiul de smirnă
Smirnă se obține din rășina Commiphora molmol, un arbust spinos nativ din Egipt și Iordania. Smirna, împreună cu tamaia, erau folosite în multe tradiții religioase străvechi și in tratamentului diferitelor afectiuni.

Efectul antiinflamator al smirnei a fost studiat extensiv și se dovedește a fi eficient in tratarea artritei. Uleiul de smirnă amestecat cu ulei de măsline poate fi aplicat la nivelul articulațiilor afectate. Acesta reduce umflarea membrelor prin scăderea nivelurilor unei substanțe inflamatorii leukotaxine. Această substanță este produsă de obicei, atunci când țesuturile sunt rănite.

9. Uleiul de lemongrass
Acest ulei dulce-mirositor este obtinut prin distilarea cu abur a frunzelor și tulpinii de Cymbopogon citratus. In terapia ayurvedic pentru artrita, aburul prin fierberea lemongrass în apă este îndreptat spre articulațiile afectate. Căldura aburului facilitează absorbția uleiului adânc în țesuturi. Aceasta oferă ameliorarea durerii pe durată lungă.

Ulei de lemongrass este astringent si diuretic, extrăgând excesul de lichid din țesuturi și eliminandu-l din organism. Acest lucru ajută la combaterea inflamație generalizată caracteristica artritei reumatoide și lupusului.
Un alt avantaj major al uleiului de lemongrass este efectul antidepresiv care poate ajuta la reducerea sentimentului de nesiguranță și depresie.

Spre deosebire de multe uleiuri esențiale care produc un efect antiinflamator și analgezic datorita salicilaților, uleiul de lemongrass are un set diferit de agenți activi, cum ar fi Citronelal, mircen, limonene, citral, geraniol și nerol. Este un bonus pentru cei care sunt alergici la aspirina si cei care iau medicamente pentru subtierea sangelui.

10. Uleiul de mesteacan
Uleiul esențial de mesteacăn este extras din scoarța copacului de mesteacan Betula Lenta. Are un miros dulce si de camfor și efect anti-inflamator și analgezic puternic ce provine din salicilatul de metil și conținutul de acid salicilic. Este la fel de eficace ca și corticosteroizii, in ameliorarea durerii si umflarea articulatiilor de la guta, tendinita si osteoartrita. Proprietatea puternic astringenta a uleiului reduce rapid colectarea de fluid în jurul articulațiilor, îmbunătățind mișcarea.

Uleiul de mesteacăn este o componentă comună a multor remedii anti-artritice, insa trebuie să fie utilizat cu precauție. Acesta este de obicei combinat cu ulei de lemongrass și diluat cu uleiuri purtătoare înainte de a fi aplica pe articulatiile inflamate. Uleiul de mesteacăn nu trebuie utilizat de către pacienții vârstnici sau de cei ce consuma medicamente pentru subtierea sangelui.

Maximizeaza efectul terapeutic prin combinarea diferitelor uleiuri esențiale
O combinație de doua sau mai multe uleiuri esențiale poate fi mai eficienta decat daca sunt folosite individual. De exemplu, puteți amesteca zece picaturi de uleiuri esentiale de mesteacan, Lemongrass și Geranium cu un ulei purtător pentru a obține un unguent excelent pentru dureri articulare.

Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, astfel încât trebuie diluate în mod corespunzător cu uleiuri purtătoare cum ar fi uleiul de nucă de cocos, ulei de măsline, ulei de jojoba, ulei de migdale dulci, etc. Se amestecă si cu ceară de albine topită pentru a obține o consistență mai tare.

Articole despre uleiuri esentiale, artrita, ulei esential