facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul esential de busuioc

Uleiuri esentiale

Este uleiul volatil cu efectele tonice, revigorante, antidepresive şi stimulente cele mai puternice dintre cele folosite în mod uzual la noi în ţară. Are o energie fierbinte puternică, se distinge prin eficienţa sa în boli cum ar fi cele bronho-pulmonare, cele hormonale, cele nervoase (epilepsie, paralizie) şi psihice (depresie şi astenie în special).

busuioc


ACŢIUNI:
INTERN: afrodisiac mediu, antidepresiv puternic, antigutos slab, antiseptic general puternic, antiseptic pulmonar foarte puternic, antiseptic genito-urinar mediu, antiseptic intestinal puternic, antispasmodic mediu-slab, bronhodilatator bun, diuretic mediu-slab, expectorant bun, hipertensiv mediu, stimulent general puternic, stimulent cerebral puternic, stomahic - mediu.
EXTERN: antiepileptic (atunci când este inhalat), antiseptic general bun, antiastmatic puternic, antireumatic mediu, antiseptic respirator foarte puternic, antiseptic la nivelul pielii foarte puternic, bactericid mediu, bronhodilatator bun, fungicid mediu, stimulent general bun, tonic nervos puternic, utilizat pentru dinamizare mentală (inhalarea acestui ulei volatil stimulează activitatea cerebrală, favorizează procesul atenţiei şi concentrarea).

Uleiul de busuioc este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- anorexie - se ia o picătură de ulei volatil pe o bucăţică de pâine înainte de masă. De regulă nu se iau mai mult de două doze pe zi.
- astenie, depresie - se amestecă 2-3 picături de ulei volatil cu o linguriţă de miere. Se administrează o singură asemenea doză, dimineaţa, de preferinţă pe stomacul gol.
- bronşită, gripă - se iau 1-2 picături de ulei volatil într-o linguriţă de miere de 3 ori pe zi.
- cistită colibacilară - se iau 2-3 picături de 3 ori pe zi, la intervale de 8 ore.
- spasme gastrice, spasme intestinale - se pun 1-2 picături de ulei volatil de busuioc într-o linguriţă de ulei de măsline încălzit puţin în prealabil. Se administrează acest remediu pe stomacul gol.
- infecţii ale tubului digestiv - se iau 1-3 picături de ulei volatil de busuioc de 3 ori pe zi. Pentru un efect mai puternic fiecare doză de ulei va fi pusă pe o jumătate de linguriţă de pulbere de creţişoară (Alchemilla vulgaris).
- adjuvant în paralizie - 1-2 picături de ulei volatil administrate de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.
- andropauză prematură, prostatită, tulburări de dinamică sexuală - se iau 1-3 picături de ulei volatil de busuioc în miere de patru ori pe zi, pe stomacul gol.
- tuse - se amestecă 4 linguri de miere lichidă cu 6 picături de ulei volatil de busuioc. Se administrează câte o jumătate de linguriţă din acest remediu pe parcursul zilei pentru calmarea acceselor de tuse.

Alte utilizări interne:
Ca adjuvant, uleiul volatil de busuioc are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni: tulburări circulatorii, circulaţie periferică deficitară, oboseală, astenie fizică şi psihică, neurastenie.

EXTERN:
- epilepsie - aromatizări în încăperea în care se locuieşte, timp de minim o oră zilnic.
- migrene - Inhalaţii cu 2-3 picături de ulei volatil, realizate de 2-3 ori pe zi. După inhalaţii nu se iese în frig timp de minim o oră.
- prurit -1-2 picături de ulei volatil se amestecă într-o linguriţă de ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline. Cu acest preparat se masează uşor zonele în care apare senzaţia de mâncărime.
- stări astenice, stări depresive, timiditate, labilitate psibomentală - aromatizări sau pulverizări în încăpere, timp de minim o oră pe zi. Cantitatea de ulei folosită pentru o aromatizare este de 2-3ml.
- tuse convulsivă - inhalaţii cu 3-4 picături de ulei volatil, realizate de 2-3 ori pe zi.

Uleiul de busuioc poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN:
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 2 picături de 2-3 ori pe zi amestecate cu putină miere sau pe pâine.

EXTERN:
INHALAŢII - pentru acest mod de administrare se vor folosi 2-5 picături de ulei volatil la o cană cu apă. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop mai mare astfel încât, aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 5-7 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este deasemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
BAIA TERAPEUTICĂ - în apa caldă de baie se vor pune 5-10 picături de ulei volatil pentru o cadă cu apă.
MASAJ - preparatul pentru masai se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). În cazul uleiului de busuioc cantitatea necesară este de 10 picături de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.
APA DE GURĂ - clătirea gurii se realizează cu o jumătate de pahar de apă în care s-au pus 2 picături de ulei volatil.

CONTRAINDICAŢII:
Gastrită hiperacidă; hiperexcitabilitate psihică; hipertensiune în forme grave.

EFECTE ASUPRA PSIHICULUI ŞI MENTALULUI
Busuiocul este considerat în tradiţia creştină o plantă sfântă, atribuindu-se proprietăţi de protecţie subtilă în faţa agresiunilor negative.
Purifică fiinţa la nivel emoţional şi mental, favorizând înlocuirea tendinţelor inferioare, instinctuale cu altele mai rafinate. Limpezeşte mintea şi sufletul; induce o stare de tonus general, de încredere în sine, de claritate mentală. Facilitează concentrarea, interiorizarea, curajul.

Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu

Articole despre busuioc


Articole din Uleiuri esentiale