facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Modurile de utilizare a uleiurilor esentiale

Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale naturale se pot utiliza atat
- intern (pe gura), cat si
- extern, pe cale:
1. respiratorie (inhalatii, aromatizarea incaperilor)
2. cutanata (prin aplicarea de unguente, comprese, bai, masaje) si secundar respiratorie
3. rectala (supozitoare)
4. vaginala (ovule, creme).

uleiuri esentiale

A. Utilizarea interna (pe cale bucala)
1. se picura un numar exact determinat de picaturi de ulei esential (numar specific fiecarui ulei in parte) pe o bucatica de zahar, intr-o lingurita de miere sau de ulei vegetal comestibil si se inghite;
2. se inghite o gelula continand uleiuri esentiale.

Uleiurile esentiale se iau intern doar o data pe zi.
Folosirea uleiurilor esentiale in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta.

B. Utilizarea externa
1. Inhalatia
Fierbem 1 litru de apa intr-un vas. Punem vasul pe un scaun, ne asezam cu capul aplecat deasupra vasului cam la 40 cm de vas, ne acoperim capul cu un prosop mare sau un cearsaf astfel incat sa fie acoperit si vasul, adaugam 3-4 picaturi de ulei esential in apa si inhalam cateva minute vaporii aromatizati. Procedeul este contraindicat celor suferinzi de astm bronsic si de epilepsie.

2. Aromatizarea incaperilor
a. Lampa de aromatizare
Se pune apa calduta in farfuria candelei, se adauga 5-7 picaturi de ulei volatil (in functie de volumul camerei) si se aprinde lumanarea. Se va avea grija sa fie permanent apa in farfurioara, atat timp cat lumanarea este aprinsa.       
b. Pulverizarea
Se umple cu apa rece o sticla goala de parfum dotata cu pulverizator si se adauga 10-20 de picaturi de ulei esential la 50 ml de apa. Se pulverizeaza prin incapere pana se obtine o aroma placuta.
c. Nebulizarea
Avantajul acestei metode este ca un aparat special (nebulizator) pompeaza uleiul esential in aerul din incapere intr-un flux constant timp de maxim 15 minute; nebulizarea se poate repeta la 2 ore in cazul incaperilor aerisite continuu. O alternativa este folosirea unui aparat de umidificare a aerului in care se pun cateva picaturi de ulei esential.

3. Unguentele ce contin uleiuri esentiale se gasesc in comert deja gata preparate si se aplica local conform instructiunilor din prospect.

4. Compresele
Fierbem ½ de litru de apa, punem apa intr-un vas si adaugam in apa 2 picaturi de ulei esential (pentru suprafetele mici de piele) si 6-8 picaturi de ulei esential (pentru suprafetele mari de piele). Apoi omogenizam bine suspensia si inmuiem in ea o bucata de tifon sau de bumbac pe care o stoarcem si o aplicam pe piele. Deasupra aplicam o folie din plastic si un prosop gros sau o flanela din bumbac pentru a mentine compresa calda. O aplicatie dureaza 20 de minute dupa care inlocuieste cu o compresa noua. Durata maxima este de 1 ora (3 comprese consecutive) de 2 ori pe zi.

5. Baia terapeutica - instructiuni generale
Inainte e bine sa faceti un dus, apoi va pregatiti fara graba, va acordati 30 de minute pentru a va pregati atat baia cat si pe dvs. din punct de vedere emotional si mental. Umpleti cada cu minim 100 litri de apa calda, potrivita ca temperatura, va ungeti tot corpul cu ulei vegetal, turnati in cada apoi uleiurile esentiale. Intrati in apa cufundandu-va sub apa aproape complet, lasand afara doar nasul si o parte a gurii. Persoanele inalte care sunt nevoite sa tina picioarele afara trebuie sa stea in plus fata de ceilalti in sezut cu picioarele in apa inca 20-30 de minute.
Baile terapeutice sunt contraindicate femeilor gravide datorita efectelor prea puternice.

Stiati ca...
...denumirea de aromaterapie a fost introdusa de chimistul francez René Maurice Gattefosse, in anul 1928? El a descoperit accidental proprietatile curative ale uleiului esential de levantica. Intr-o zi, si-a ars grav pielea ambelor maini in urma unei experiente de laborator si spontan si-a cufundat mainile intr-o cuva plina cu ulei esential de levantica, fiindca era produsul cel mai calmant aflat la indemana sa. A descoperit cu uimire ca mainile sale s-au vindecat foarte repede si ca arsurile nu au lasat nici o cicatrice. Aceasta experienta i-a adus renumele de fondator al aromaterapiei (ramura a fitoterapiei).
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre


Articole din Uleiuri esentiale