facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ulei esential de EUCALIPT

Uleiuri esentiale

Eucaliptul este o plantă care nu creşte la noi în ţară, ci în îndepărtata Australie. în schimb, din mai multe uleiuri volatile din speciile noastre (mărar, coriandru) se extrage fracţia sa cea mai importantă: eucaliptolul. De altfel, în magazinele noastre este desfăcut adesea sub numele de «ulei volatil de eucalipt» eucaliptolul extras din speciile anterior menţionate. Fireşte, că uleiul natural de eucalipt este mult mai puternic şi mai complet ca acţiune, fiind un adevărat elixir pentru căile respiratorii şi un antiinfecţios redutabil. Mai multe despre proprietăţile acestuia vom afla în continuare:

ulei eucalipt

ACŢIUNI:
INTERN: Anticolitic mediu-slab, antiseptic general puternic, antiseptic puternic al aparatului respirator, antiseptic intestinal mediu, antiseptic urinar mediu, antispastic bun, antitusiv puternic, carminativ mediu, expectorant şi fluidifiant puternic al secreţiilor bronşice, febrifug bun, stimulent bun al memoriei, stimulent general bun, stimulent respirator puternic, stomahic mediu, vermifug mediu.
EXTERN: Antipruriginos puternic (egalat doar de mentă), antireumatic puternic, antiseptic foarte bun al aparatului respirator, bactericid bun, insecticid mediu, stimulent general bun.

Uleiul de eucalipt este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- astm bronşic, bronşită - se consumă 2 picături într-o linguriţă cu miere, de 3 ori pe zi. Se asociază cu inhalările sau aromatizările prin pulverizare.
- spasme bronşice, tuse convulsivă şi spastică, gripă, febră, gripă in fază incipientă - 3 picături de ulei volatil se amestecă cu 2 linguriţe de miere şi se păstrează în gură până la dizolvare.
- afecţiuni ale căilor urinare (diferite infecţii, colibaciloză) - 1-2 picături se administrează cu o linguriţă de miere de albine de 3 ori pe zi. Pentru efecte mai rapide se poate administra în acelaşi mod, într-o
linguriţă de pulbere de coada şoricelului (Achitiea millefolium).
- colici, dispepsii, dureri abdominale, meteorism, spasme gastrice - 2 picături de 3 ori pe zi într-o linguriţă de ulei de floarea soarelui (obţinut prin presare la rece)
- anorexie - o picătură se administrează cu o linguriţă de miere de albine de 3 ori pe zi - efect valabil numai la uleiul natural de eucalipt, nu şi la eucaliptol.
- astenie nervoasă -1-2 picături de ulei volatil se aplică pe o linguriţă din pulbere de sunătoare (Hypericum peroratuni). Amestecul se administrează de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Se ţine câteva minute sub limbă după care se înghite cu puţină apă.
- viermi intestinali - peste o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin (Artemisia absinthium) se adaugă o picătură de ulei volatil de eucalipt Se consumă de 2 ori pe zi, în cură de 14 zile urmată de 14 zile pauză.

EXTERN:
- abcese dentare - o picătură de ulei volatil se aplică pe dintele sau măseaua afectată. Apar rapid efecte de diminuare a durerii şi de amplificare a imunităţii locale.
- gingivită - uleiul terapeutic obţinut prin amestecarea unei linguriţe de ulei de susan sau măsline cu 2 picături de ulei volatil de eucalipt se foloseşte pentru un masaj foarte uşor al gingiilor
- gripă, laringită, faringită, amigdalită - inhalaţii cu 2 picături la o cană cu apă.
- tuse, migrene - se foloseşte inhalantul ori de câte ori apare o agravare a stării sau la declanşarea crizelor de tuse. Uleiul de eucalipt se asociază foarte bine cu cel de mentă şi pin.
- paralizie - se aplică uleiul de masaj cu eucalipt şi se frecţionează foarte bine membrul sau zona corporală afectată. Efecte foarte bune se obţin dacă se asociază cu ulei volatil de rozmarin (Raosmarinus officinalis), busuioc (Ocimum basilicum).
- pediculoza (păduchi) - la 50 ml de tinctură de lavandă se adaugă 2ml de ulei volatil de eucalipt Acest preparat se aplică uşor pe păr, după care se pune pe cap un fes care se păstrează vreme de 3-6 ore.
- reumatism - pe articulaţiile afectate se aplică un preparat obţinut prin amestecarea a 5 ml de ulei volatil de eucalipt cu 50 ml de tinctură de tătâneasă (Symphytum officinalis). Se fac aplicaţii sub formă de
masaj cu acest preparat de 3 ori pe zi. în cazul în care reumatismul nu este inflamator în fază acută, se poate adăuga la combinaţia de tincturi o doză de 15 ml de tinctură de ardei iute.
- sinuzită - inhalaţii, de 2 ori pe zi.

Uleiul de eucalipt poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 1-2 picături de 3 ori pe zi amestecate cu puţină miere, pe stomacul gol. Se poate mânca după minim 15 minute.
EXTERN
INHALAŢII - se vor folosi 4 picături de ulei volatil la uri pahar cu apă fierbinte. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop suficient de mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 5 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este de asemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
BAIA TERAPEUTICĂ - în apa caldă de baie se vor pune 20-30 de picături de ulei volatil pentru o cadă cu apă.
MASAJ - preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). În cazul uleiului de eucalipt cantitatea necesară este de 1 ml (30 de picături) de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.
INHALANT - într-o sticlă mică se introduce o bucată de vată care va fi apoi impregnată cu o cantitate adecvată din uleiul sau uleiurile volatile alese. Se închide ermetic şi atunci când este necesar se inspiră profund pe fiecare nară vaporii emanaţi din sticluţă. Dacă puterea inhalantului scade, vata se va îmbiba din nou cu ulei volatil.

CONTRAINDICAŢII;
În uz intern, uleiurile volatile sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă în forme grave. La unele persoane uleiul de eucalipt poate produce greaţă, senzaţie de ameţeală, dureri de cap.

EFECTE ASUPRA PSIHICULUI ŞI MENTALULUI
Eucaliptul măreşte capacitatea de concentrare; conferă o stare de limpezime în plan mental, de stabilitate. Este o plantă care ne retrezeşte puritatea copilăriei, care ne creează o stare de pace şi armonie.
Elimină durerile sufleteşti, înlătură supărarea, purifică energiile negative din mediul ambiant.

Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu

Articole despre uleiuri esentiale, eucalipt