Rucola
Condimente
Rucola este o planta folosita inca din Antichitate, in alimentatia romanilor. Ea poate fi cultivata, dar creste si in locurile salbatice, caz in care ajunge la o inaltime de 50 cm.
Frunzele de rucola ajunsa la maturitate seamana cu cele de papadie. Rucola se cultiva in ghivece.
Rucola (Rucola balsamica)
Este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana. Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.
Rucola este folosita si ca planta medicinala. Are un continut bogat in vitamina C si multe alte substante minerale.
Radacinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietati diuretice. E fortifianta si reda vitalitatea psihica. Consumul regulat de rucola previne astenia de primavara sau oboseala, anemia si hipercolesterolemia.
In bucataria italiana, rucola se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, laolalta cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici tip "cireasa" (o alta prezenta recenta in magazinele noastre) taiate in patru, ulei extravirgin de masline, eventual putina lamaie stoarsa (niciodata otet). Frunzele de rucola nu se taie cu cutitul, ci se rup cu mana, altfel - spune traditia - se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar deasupra se presara sare, nu prea multa, ca sa nu ia gustul plantei. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde proprietatile curative.
Gustul frunzelor este greu de descris, deoarece pare a imprumuta in egala masura aroma frunzelor verzi de usturoi, creson si a arahidelor.
Se combina excelent cu rosii sau usturoi, astfel adaugandu-se la paste. Combinata cu alte legume, le imbunatateste farmecul si savoarea. Desi atunci cand mancati pentru prima data rucola va poate displacea gustul ei, trebuie sa o consumati de mai multe ori pentru a o aprecia.
Rucola are o aroma puternica si un gust special, care poate displace pentru inceput unora. Senzatia de picant - acrisor -dulceag nu este pe placul tuturor, poate si de aceea rucola nu este foarte raspandita. Printre cunoscatori, insa, planta este foarte apreciata.
In general, rucola e folosita in stare cruda, in salate sau pe pizza, in special de catre italieni. Ea poate fi si fiarta, dar doar pentru scurt timp. In acest caz, rucola poate fi consumata cu spaghete sau risotto.
Frunzele de rucola ajunsa la maturitate seamana cu cele de papadie. Rucola se cultiva in ghivece.
Rucola (Rucola balsamica)
Este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana. Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.
Rucola este folosita si ca planta medicinala. Are un continut bogat in vitamina C si multe alte substante minerale.
Radacinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietati diuretice. E fortifianta si reda vitalitatea psihica. Consumul regulat de rucola previne astenia de primavara sau oboseala, anemia si hipercolesterolemia.
In bucataria italiana, rucola se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, laolalta cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici tip "cireasa" (o alta prezenta recenta in magazinele noastre) taiate in patru, ulei extravirgin de masline, eventual putina lamaie stoarsa (niciodata otet). Frunzele de rucola nu se taie cu cutitul, ci se rup cu mana, altfel - spune traditia - se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar deasupra se presara sare, nu prea multa, ca sa nu ia gustul plantei. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde proprietatile curative.
Gustul frunzelor este greu de descris, deoarece pare a imprumuta in egala masura aroma frunzelor verzi de usturoi, creson si a arahidelor.
Se combina excelent cu rosii sau usturoi, astfel adaugandu-se la paste. Combinata cu alte legume, le imbunatateste farmecul si savoarea. Desi atunci cand mancati pentru prima data rucola va poate displacea gustul ei, trebuie sa o consumati de mai multe ori pentru a o aprecia.
Rucola are o aroma puternica si un gust special, care poate displace pentru inceput unora. Senzatia de picant - acrisor -dulceag nu este pe placul tuturor, poate si de aceea rucola nu este foarte raspandita. Printre cunoscatori, insa, planta este foarte apreciata.
In general, rucola e folosita in stare cruda, in salate sau pe pizza, in special de catre italieni. Ea poate fi si fiarta, dar doar pentru scurt timp. In acest caz, rucola poate fi consumata cu spaghete sau risotto.