facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ulei esential de MENTA

Uleiuri esentiale

Fără doar şi poate este cel mai folosit ulei volatil din fitoterapie. De ce? În primul rând pentru că este un adevărat elixir pentru căile respiratorii, având efecte antiseptice, decongestive, expectorante, bronhodilatatoare şi stimulente respiratorii puternice şi foarte rapide. Aplicat extern sub forma unor preparate de masaj sau în băi este febrifug, calmant şi relaxant foarte bun. De asemenea, în preparatele de masaj este un remediu contra astmului, reumatismului sau a prurituiui (mâncărimilor pielii) care nu dă greş. Remarcabile sunt şi efectele sale antibiotice puternice, care sunt mult potenţate de combinarea cu uleiuri eterice ale altor plante (în special cel de cimbru, ienupăr şi brad). Este un remediu care ar trebui să nu lipsească din farmacia casei. Iar pentru a vă convinge de acest lucru vom prezenta în continuare proprietăţile şi utilizările sale:

ulei menta

ACŢIUNI:
INTERN: antiseptic respirator puternic, antiseptic gastro-intestinal bun, antispastic bun, antitusiv mediu, bacteriostatic puternic, calmant psihic uşor, expectoram bun, febrifug puternic, împiedică somnul, stimulent respirator foarte puternic, tonic nervos puternic, vasoconstrictor bun, vermifug slab.
EXTERN: antiseptic respirator foarte puternic, antiastmatic foarte puternic, antivomitiv bun (simpla sa inhalare inhibă reflexul vomitiv), bronhodilatator puternic, relaxant-sedativ mediu, stimulent respirator foarte puternic (acţionează direct la nivelul sistemului nervos central).

Uleiul de menta este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- astm, bronşită cronică: 2-3 picături în miere de 3, maxim 4 ori pe zi. Se asociază cu tratamentul extern.
- gripă, guturai, tuse convulsivă, bronşită acută - 3 picături de 4 ori pe zi. Se ia fiecare doză în amestec cu o linguriţă de miere. Are efecte antiseptice, uşurează respiraţia, scade rapid febra.
- infecţii bacteriene (adjuvant) - se combină uleiurile volatile de mentă (Mentha piperita), cimbru (Thymus vulgaris) şi ienupăr (Juniperus communis) în proporţii egale. Se iau 2-5 picături de 3 ori pe zi, de regulă pe stomacul gol. Acţionează energic în infecţiile bronho-pulmonare, intestinale şi urinare.
- halenă (miros neplăcut al gurii) - se ia o picătură de ulei volatil fără miere de 4-6 ori pe zi. Are efect de "mascare" a mirosului neplăcut; pentru vindecarea halenei de provenienţă digestivă se va lua un tratament intern pe bază de pulberi de ţintaură (Centaurea umbellatum), sunătoare (Hipericum perforatum), lemnul domnului (Artemisia abrotanurri) combinate în proporţii egale - o linguriţă de 4 ori pe zi.
- dureri de cap (cefalee), migrenă (mai ales însoţită de vomă) - se iau 1-2 picături de ulei volatil de mentă de 34 ori pe zi.
- stare de somnolenţă, incapacitate de concentrare - se iau 2-3 picături de ulei de mentă.
- aritmie cardiacă - 2 ml de ulei se pun în 100 ml de tinctură de păducel alcătuind un elixir cu efecte uimitor de puternice în tratamentele de lungă durată. Se ia 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Durata unui tratament este de 3 luni.

Alte utilizări interne:
Ca adjuvant uleiul volatil de mentă are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni: dismenoree (ciclu menstrual neregulat sau dureros), balonare, reumatism, sinuzită, şoc, tremurături, paralizie, viermi intestinali (ascarizi, oxiuri), vărsături nervoase.
EXTERN:
- senzaţie de vomă (greaţă) de diferite etiologii, rău de călătorie - 4-5 picături de ulei volatil se picură pe o batistă din care se inhalează vreme de câteva minute.
- dureri reumatice, nevralgie, mâncărimi ale pielii - se fac fricţionări pe locul afectat şi pe zonele limitrofe cu un preparat obţinut dintr-o lingură de ulei de floarea soarelui în care se dizolvă 5-8 picături de ulei volatil de mentă.
- tuse, bronşită şi astm - într-o linguriţă dintr-un unguent obişnuit din comerţ se pun 4-5 picături de ulei volatil şi apoi se amestecă bine pentru omogenizare. Cu acest amestec se masează pieptul şi întreaga cutie toracică, precum şi gâtul. Pentru prevenirea crizelor de astm se Picură 4-5 picături de ulei volatil pe o batistă din care se inhalează până trece pericolul crizei.
- guturai (răceală) şi gripă în fază incipientă, infecţii respiratorii în general aflate în fază incipientă - se face o baie fierbinte turnând în apă la intervale de 5-10 minute câte 20 de picături de ulei volatil de mentă.
- gripa şi simptomele asociate ei (dureri musculare şi articulare, vertij, dureri de cap, febră) - într-o linguriţă dintr-un unguent obişnuit din comerţ se pun 4-5 picături de ulei volatil şi apoi se amestecă bine pentru omogenizare. Cu acest amestec se masează întreg corpul, insistându-se pe zona pieptului, a gâtului şi a cefei.
- rinită acută şi cronică, sinuzită cronicizată - inhalaţie cu ulei volatil de mentă, eventual combinat în proporţii egale cu ulei de cimbru (Thymus vulgaris).
- dureri de cap - se masează tâmple cu puţin ulei volatil de mentă.
- oboseală, surmenaj intelectual - se face o baie în care se adaugă 40-50 de picături de ulei volatil de mentă.
- angoasă, insomnie, nervozitate - se aromatizează camera de lucru şi dormitorul cu ulei volatil de mentă.

Uleiul de menta poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN:
Administrarea orală este foarte delicată datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile se iau de regulă 2 picături de 2-3 ori pe zi amestecate cu puţină miere sau cu pulbere de plante specifice afecţiunii tratate.
EXTERN
BAIE: se vor folosi 10-20 de picături la o cadă cu apă.
INHALAŢII: se vor folosi 2 picături la un pahar cu apă. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop mai mare sau un cearceaf astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 5-7 minute.
MASAJ: diluţia va fi de 1% preferabil în ulei de măsline presat la rece, susan, migdale, alune, grâu germinat Dacă nu avem posibilitatea de a obţine aceste uleiuri putem folosi şi ulei rafinat de floarea soarelui. Pentru clătirea gurii se vor pune 2 picături de ulei volatil la o jumatate de pahar cu apă.
PRECAUŢII:
Uleiul de mentă folosit intern nu va fi supradozat niciodată, existând riscul de a apărea efecte adverse foarte neplăcute: dureri de cap, tremurături, ameţeală, stare de slăbiciune. În doză de 17 ml administrată odată unui adult produce moartea prin asfixiere (paralizează centrul respirator din sistemul nervos central).
Uleiul de mentă este contraindicat pentru sugari, mai ales ca aplicare în zona capului.

Efecte asupra psihicului şi mentalului
Uleiul volatil de mentă are o acţiune foarte puternică asupra minţii pe care o purifică şi o rafinează. îmbunătăţeşte memoria, facilitează concentrarea, elimină gândurile negative şi tensiunile interioare.

Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu

Articole despre menta, uleiuri esentiale, uleiuri