facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cele mai bune alimente regenerante si anti-îmbatranire (II)

Alimentatie si nutritie

Studii ştiinţifice recente au pus în evidenţă anumite alimente miraculoase care, datorită acţiunilor imunostimulente, de consolidare şi protejare a inimii, oaselor, muşchilor, proprietăţilor antiinflamatoare etc., sunt recomandate a fi consumate zilnic, cu regularitate.

Citiți prima parte a articolului

Ne vom referi în această parte la anumite legume care au proprietăţi regenerante şi reduc procesul îmbătrânirii.


1. Anghinarea – Lăudată de secole ca un bun afrodiziac, această legumă este bogată în fibre și conţine mai mult magneziu şi potasiu decât orice altă legumă. Frunzele sale sunt bogate în flavonoizi şi polifenoli, antioxidanţi care pot reduce riscul de accident vascular cerebral, şi vitamina C care ajuta la menţinerea în stare bună a sistemului imunitar.

suc legume

2. Roşiile – Culoarea roşie a legumelor arată un conţinut crescut de licopen şi antioxidanţi. Studiile arată că o dietă bogată în licopen reduce riscul de cancer al vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de piele şi stomac, precum şi riscul de apariție a bolilor coronariene. De asemenea, licopenul ajută la eliminarea radicalilor liberi generaţi de razele ultraviolete, protejând astfel împotriva ridurilor. Cel mai indicat este ca roșiile să se consume proaspete, însă putem beneficia de unele proprietăți importante ale lor și dacă sunt prelucrate termic, licopenul fiind absorbit de organism în ambele cazuri.

3. Cartofii dulci – sunt adesea confundaţi cu cartofii obişnuiţi. Aceşti tuberculi reprezintă unul din cele mai sănătoase alimente, deoarece prin conţinutul în gluten şi nutrienţi activi previn diabetul, protejează împotriva bolilor Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, al fibrozei chistice, împotriva SIDA, cancerului, infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale. În plus, cartofii dulci contracarează efectele fumului de tutun inhalat ocazional de nefumători. Anumite cercetări de specialitate au semnalat efectul de stimulare a metabolismului nutrienţilor şi a sistemului imunitar pe care aceste alimente delicioase îl produc. De asemenea, specialiştii în nutriţie ne atrag atenţia asupra conţinutului semnificativ de vitamina C pe care îl au aceste legume, aspect care ajută la îndepărtarea ridurilor prin stimularea producerii de colagen. Un recent studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că la voluntarii care au consumat o jumătate de cartof dulce mic (conținând aproximativ 4 miligrame de vitamina C) pe zi, timp de 3 ani, apariţia ridurilor a scăzut cu 11%.

4. Spanacul – Recunoscut pentru capacitatea sa de a stimula dezvoltarea mușchilor, spanacul este de asemenea bogat în vitamina K, care ajută la menținerea densității osoase, împiedicând astfel apariția osteoporozei și diminuând riscul de producere a fracturilor. Consumul de spanac aduce un aport important de luteină şi minerale esenţiale, cum sunt potasiul, magneziul, zincul, fosforul și seleniul. Luteina, un puternic antioxidant, pe lângă prevenirea cancerului ajută şi la prevenirea înfundării arterelor. Prezența carotenoidului neoxantin protejează împotriva cancerului de prostată, iar beta carotenul luptă împotriva cancerului de colon. În plus, spanacul reduce riscul apariției bolii Alzhaimer, a unor boli de piele, protejează ficatul şi sporeşte fluxul sanguin la nivel genital.

5. Morcovii – ne putem gândi la morcovi ca la nişte baghete magice portocalii foarte bune pentru ochi. Pe de altă parte, cantitatea mare de vitamina A pe care o conţin împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă că mai puţine celule moarte se combină cu sebumul produs şi astfel porii nu se mai blochează. Morcovii conţin carotenoizi, compuşi solubili în grăsimi, care au rol în prevenţia şi tratarea diferitelor tipuri de cancer şi care ajută la scăderea riscului de apariție a unor condiţii inflamatorii care favorizează astmul şi artrita reumatoidă.

6. Avocado – are un conţinut bogat în grăsimi mononesaturate, acid folic şi complex de vitamine B. Dintre acestea, vitaminele B6 şi B12, pe lângă acţiunile specifice pe care le au în cadrul organismului, ajută la scădea nivelului sanguin de homocisteina, un aminoacid care poate genera afecţini cardiovasculare şi tromboze venoase atunci când atinge concentrații crescute în sânge. Datorită proprietăților sale remarcabile, este indicat să mâncăm avocado de două ori pe săptămână.

7. Fasolea neagră – Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, cei care mănâncă o porţie de fasole neagră pe zi prezintă un risc de atac de cord mai mic cu 38% faţă de ceilalţi. Şi, în timp ce şi celelalte tipuri de fasole sunt de asemenea bune pentru inimă, fasolea neagră este imbatabilă în acţiunea de stimulare a intelectului deoarece conţine antociani, compuşi antioxidanţi care s-a dovedit că îmbunătăţesc funcţiile creierului. Fasolea neagră este de asemenea bogată în nutrienţi, în special proteine, grăsimi „sănătoase”, acid folic, magneziu, vitamine din grupul B, potasiu şi fibre.

8. Pak Choy (sau Bok choi) – Varza chinezească, este bogată în calciu, precum şi în vitaminele A şi C, acid folic, fier, beta-caroten şi potasiu. Potasiul păstrează muşchii şi nervii sub control în timpul scăderii tensiunii arteriale. Se ştie deja că beta-carotenul are o puternică acţiune antitumorală, putând reduce riscul de cancer pulmonar şi cancerul vezicii urinare.

9. Broccoli – O porție de broccoli conţine o doză consistentă de calciu, dar şi alte minerale importante cum sunt manganul, potasiul, fosforul, magneziul şi fierul. În plus, are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv A, C, K şi sulforafan, un izotiocianat care se găseşte în mod normal în legumele din familia Crucifere – varza, varza de Bruxelles, conopida, napii, ridichile, rucola, brocoli. Studii realizate în cadrul Universității Johns Hopkins sugerează că această legumă are proprietăţi anticancerigene puternice.

10. Prazul – „Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi reduce riscul de cancer de prostată”, spune dr. Michael Dansinger, conferenţiar şi cercetător în domeniul obezităţii la Tufts-New England Medical Center, din Boston. „Ori de câte ori aveţi posibilitatea, mâncaţi partea verde a unui praz mediu tăiat în fâşii subţiri. Îl puteți adăuga la supe, soteuri, salate.” Acest „văr” al usturoiului şi cepei conţine tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), calciu, potasiu, acid folic.

11. Ciupercile – sunt alimente delicioase ce pot fi adăugate, de exemplu, la orezul brun. Ciupercile sunt bogate în ergotioneină – un antioxidant care protejează faţă de creşterea anormală a celulelor. „Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer”, spune dr. Susan Bowerman, director adjunct al Centrului de Nutriție al Universității din Los Angeles, California. Ea recomandă consumul lor o dată sau de două ori pe săptămână.

12. Sucul de fructe sau sucul de legume – În 2006, Universitatea Florida de Sud a făcut un studiu cu persoane care au băut trei sau mai multe pahare de 120 ml de suc de fructe sau de legume în fiecare săptămână, de-a lungul anilor. Rezultatele au revelat faptul că în grupul celor care au consumat suc de legume sau fructe în catitatea indicată au fost cu 76% mai puţine persoane care au dezvoltat boala Alzheimer decât în grupul celor care beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanţi ce se găsesc în fructe şi legume, protejează celulele creierului de efectele cauzate de bolile cronice, spune autoarea studiului, Amy Borenstein.
Sursa: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8008

Articole despre regenerare, intinerire, batranete