facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cele mai bune alimente regenerante si anti-îmbatranire (I)

Alimentatie si nutritie

Studii ştiinţifice recente au pus în evidenţă anumite alimente miraculoase care, datorită acţiunilor imunostimulente, de consolidare şi protejare a inimii, oaselor, muşchilor, proprietăţilor antiinflamatoare etc., sunt recomandate a fi consumate zilnic, cu regularitate.

În această primă parte a articolului ne vom referi mai ales la seminţe oleaginoase, uleiuri, condimente, ceaiuri, cereale şi fructe.

1. Migdalele – sunt bogate în energie şi nu generează colesterol „rău”, datorită conţinutului în fitosteroli. De asemenea, sunt benefice pentru diabetici determinând scăderea zahărului din sânge. Migdalele sunt bogate în aminoacizi care ajută procesele de creştere musculară, dovedindu-se astfel utile pentru copii şi adolescenţi. Conţinutul crescut de vitamina E le transformă în candidaţi valoroşi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului şi afectării oculare datorate vârstei (în special degenerescenţa maculară). Vitamina E este un antioxidant puternic care menţine arterele sănătoase, protejându-le de acţiunea radicalilor liberi. Studiile realizate pe grupe de voluntari care au consumat 20 de migdale pe zi, reprezentând aproximativ 14 mg de vitamina E, şi apoi au fost expuşi la lumină ultravioletă, au arătat că acest consum i-a protejat de arsuri cutanate; grupul control din studiu, cei care nu au consumat migdale, au dobândit arsuri la nivelul pielii. Ca urmare, migdalele sunt utile în caz de expunere prelungită la soare. În general, nivelurile scăzute de vitamina E sunt asociate cu o memorie slabă şi cu scăderea capacităţilor de cunoaştere intelectuală, aşa cum susţine şi nutriţionistul Sari Greaves de la Presbyterian Hospital-Comell, New York. Prin urmare, consumul de migdale ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţilor intelectuale.

fructe

2. Nucile – sunt bogate în omega-3 şi polifenoli. De asemenea, au un conţinut crescut de proteine. Această compoziţie face ca nucile să fie benefice pentru menţinerea sănătăţii inimii. O porţie de nuci de aproximativ 30 g (7 nuci) este binevenită oricând, dar mai ales ca o gustare între mese.

3. Uleiul de măsline. Varietatea extra-virgin (presat la rece) este bogat în beneficele grăsimi mononesaturate. „Acizii graşi şi polifenolii (din acest ulei – n.a.) reduc inflamaţia celulelor şi articulaţiilor”, spune dr. Grieger. Un studiu publicat în revista Nature a evidențiat că uleiul de măsline este la fel de eficace în reducerea inflamaţiei ca medicamentul de sinteză Advil.

4. Seminţele de in – sunt bogate în proteine şi fibre. Aceste mici seminţe oferă o cantitate importantă de omega-3 şi alţi acizi graşi. Consumul lor s-a observat că ajută la reducerea petelor de pe piele şi la diminuarea ridurilor fine. British Journal of Nutrition a raportat că participanţii la un studiu care au mâncat aproximativ o jumătate de linguriţă de seminţe de in pe zi timp de 6 săptămâni au obţinut o hidratare puternică a pielii, li s-a oprit înroşirea pielii şi au dispărut iritaţiile. Recent, un studiu comparativ realizat timp de 60 de zile pe persoane cu nivel ridicat de colesterol (peste 240 mg/dl), care au consumat 20 de grame de seminţe de in pe zi, a arătat că aceasta a ajutat la echilibrarea valorilor colesterolului. Seminţele de in se pot consuma cu iaurt, în salate sau cu fulgi de ovăz.

5. Ceaiul verde – este un complex de antioxidanţi cu puternică acţiune antitumorală şi cu proprietăţi anti-inflamatorii. Cercetătorii au descoperit că un consum de 2-6 ceşti pe zi neutralizează modificările patologice care pot apare la nivelul pielii datorită expunerii îndelungate la soare. Alte studii arată că ceaiul verde este foarte bogat în antioxidantul numit epigalocatechin-galat (EGCG), care stimulează sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul pentru mai multe tipuri de cancer.

6. Ciocolata cu conţinut ridicat de cacao (85-90%) are un procent mare de flavonoide, substanțe ce determină creșterea fluxului de sânge la nivelul creierului, ajutând la îmbunătăţirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagră cu conţinut mai mare de 70% cacao are în compoziţie taninul numit procianidin, care ajută la menţinerea flexibilităţii arterelor şi a nivelului scăzut al tensiunii arteriale. Într-un studiu publicat în Journal of Nutrition se arăta faptul că femeile care au băut cacao naturală și au consumat un baton de ciocolată neagră, datorită conţinutului ridicat de flavonoide, aveau textura pielii mai bună şi mai rezistentă la razele UV decât cele care au folosit aceleaşi alimente dar care însă nu erau din cacao naturală. Am putea să ne răsfăţăm zilnic cu 30 g de cacao naturală pentru a obţine toate beneficiile, după cum spune nutriţionistul Sari Greaves de la Presbyterian Hospital – Comell, New York.

7. Curcuma sau turmericul este bogat în curcumină – un polifenol care oferă nuanţa galbenă acestui condiment şi are acţiune antiinflamatorie, anti-angiogenică şi antitumorală. Cercetătorii de la UCLA au constatat că acest polifenol combate acumularea de plăci amiloide la nivel cerebral şi a blocajelor la acest nivel, aspecte implicate în apariţia bolii Alzheimer. Turmericul este foarte utilizat în India, aspect care ar putea explica, după cum zic cercetătorii, de ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei ţări au Alzheimer, în timp ce în SUA procentul ajunge la aproape 13%, în conformitate cu Alzheimer's Association.

8. Rozmarinul – este bogat în acid carnosic. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurochemistry, acidul carnosic reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40%, posibil printr-un proces care protejează celulele creierului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. De asemenea, s-a observat că rozmarinul poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer şi faţă de efectele generale ale îmbătrânirii.

9. Ardeiul iute – stimulează metabolismul, circulaţia sanguină şi ajută la eliberarea endorfinelor. În plus, ardeiul iute este o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare, fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat în beta-caroten, care se transformă prin metabolizare în vitamina A. Capsaicina din ardeiul iute luptă cu infecţiile sângelui, inhibă anumite peptide (substanţe biochimice) care produc inflamaţie. Un studiu recent din revista Cancer Research arată că ardeiul iute este eficient împotriva cancerului de prostată. Toate acestea le putem obţine consumând în fiecare zi o jumătate de ardei iute.

10. Ghimbirul – conţine ca substanţă activă gingerol, similar capsaicinei din ardeiul iute sau piperinei din piper. Studiile au dovedit că gingerolul are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspăt sau adăugat în diferite sosuri.

11. Scorţişoara – este cunoscută mai ales ca şi condiment pentru deserturile dulci. Scorţişoara este bogată în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a celor care determină respiraţia urât mirositoare (halena). Unele studii sugerează că scorţişoara ar putea ajuta la stabilizarea zahărului din sânge, reducând astfel riscul pentru diabetul de tip 2, după cum spune dieteticianul Nancy Clark, autor al Ghidului de Nutriţie în Sport. Chiar mai mult, ea poate ajuta la reducerea colesterolului „rău” din sânge. Putem să consumăm o jumătate de linguriţă de scorţişoară pe zi cu iaurt sau fulgi de ovăz.

12. Cerealele integrale – fulgii de ovăz, grâul integral, orzul, ovăzul, orezul brun, sunt alimente bogate în fibre care calmează ţesuturile inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sănătos şi creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale, chiar dacă au în compoziție carbohidraţi în cantitate mare, sunt alimente echilibrate, eliberarea glucidelor fiind încetinită de fibre. O jumătate de cană de cereale integrale conţine 10 grame de proteine şi furnizează necesarul pentru un echilibru energetic muscular.

13. Iaurtul, chefirul – Beneficiile culturilor de organisme probiotice din iaurtul natural sunt de necontestat. Bacteriile respective sunt benefice pentru trup deoarece păstrează tractul digestiv sănătos, întăresc sistemul imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului.

14. Afinele – „Aceste fructe mici dar puternice pot ajuta la prevenirea unor boli de tipul cancerului şi a celor de inimă.” – spune Ryan Andrews, director de cercetare la Precision Nutrition, Toronto (Canada). Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre şi în vitaminele A şi C, afinele au puternice proprietăţi antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai mai au, fiind de mare ajutor în neutralizarea radicalilor liberi care determină probleme neuronale. O cană de afine pe zi aduce un real beneficiu sănătăţii organismului. Cel mai indicat este consumul de afine sălbatice, nu cultivate, întrucât conţin antioxidanţi cu 26 % mai mult decât cele cultivate.

15. Prunele uscate – sunt bogate în cupru şi bor, ambele elemente ajutând la prevenirea osteoporozei. „Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină care, în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractul digestiv. – spune dr. Bowerman. Aceasta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu.”

16. Mustul de struguri roşii – conţine resveratrol – un compus natural puternic antioxidant care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge. Mustul de struguri roşii poate fi numit cu adevărat un salvator al vieţii. El este, de asemenea, o sursă bogată de flavonoide, antioxidanţi care ajută la protejarea epiteliului vaselor de sânge de la nivelul inimii şi reduce riscul de deces prin boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.

17. Merele – Un măr pe zi reduce inflamaţiile de orice tip datorită quercetinei, un flavonoid puternic imunostimulent şi antioxidant natural care există în multe legume, fructe şi seminţe. Quercetina reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar.

18. Rodiile – sucul din aceste fructe cu multe seminţe poate reduce riscul pentru cele mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitanin, cel care le dă acestor fructe biblice culoarea roşie. Un studiu recent desfăşurat sub egida UCLA a constatat că sucul de rodii încetineşte dezvoltarea celulelor în cazul cancerului de prostată.

19. Kiwi – acest fruct protejează oasele şi inima, datorită conţinutului mare de potasiu. Este, de asemenea, bogat în vitamina C şi luteină, un carotenoid care poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, protejează împotriva cataractei şi a degenerescenţei maculare, protejează creierul, păstrează plămânii în bună stare de funcţionare şi luptă împotriva artritei.

20. Smochinele – sunt bogate în potasiu, mangan şi antioxidanţi. Aceste fructe reglează nivelul pH-ului în organism, făcând mai dificilă invazia agenţilor patogeni. Fibrele din smochine pot determina scăderea glicemiei, reducând riscul de diabet zaharat şi sindroame metabolice. Este bine să alegem smochine cât mai închise la culoare pentru consm. Le putem mânca în amestec cu alte fibre sau ca atare.

21. Ananasul – amestecul mare de vitamine, antioxidanţi, enzime şi, în special, bromelaină este ca un cocktail anti-inflamator. Ananasul, de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerescenţei maculare. O jumătate de ananas de două sau trei ori pe săptămână este porţia ideală.

22. Suc de fructe sau suc de legume – În 2006, Universitatea Florida de Sud a făcut un studiu pe grupuri de persoane care au băut trei sau mai multe pahare de 120 g de suc de fructe sau suc de legume în fiecare săptămână, de-al lungul anilor. Rezultatele au revelat faptul că dintre cei care au consumat suc de legume sau de fructe în catitatea indicată, cei care au dezvoltat boala Alzheimer au fost cu 76% mai puţini decât cei din grupul celor care beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanţi ce se găsesc în fructe şi legume, protejează celulele creierului de efectele determinate de bolile cronice, spune autoarea studiului, Amy Borenstein.
Sursa: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7965

Articole despre regenerare, intinerire, batranete