facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Medicina celor 5 elemente fundamentale

Ayurveda

In traditiile secrete stravechi, atat din Orient, cat si din Occident, elementele de baza ale Naturii sunt cele cinci energii fundamentale ale pamantului, ale apei, ale focului, ale aerului si ale eterului. Vizibile, dar in acelasi timp si subtile, ele alcatuiesc si determina in mod misterios intreaga tesatura a gandurilor, emotiilor, starilor noastre, dar si functionarea intregului nostru organism.Cunoscuta in vechime numai de catre fiintele initiate, ideea existentei a cinci elemente fundamentale ce stau la baza Creatiei a ajuns astazi subiectul a numeroase best-seller-uri si chiar a unor productii cinematografice de succes. Cu toate acestea, pentru multi oameni ele sunt doar concepte vagi, fiind uneori considerate inventii ale unor minti lipsite de posibilitatile de cunoastere ale stiintei moderne.

Eficacitatea recunoscuta a sistemelor stravechi de vindecare, cum sunt acupunctura chineza sau medicina traditionala indiana (Ayurveda), are la baza aceasta cunoastere a manifestarilor si interactiunilor dintre energiile fundamentale ale Naturii: energia pamantului, energia apei, energia focului, energia aerului si energia eterului.

Vibratia universala

Ce legatura poate sa existe intre un fir de praf, un arbore, o raza laser, o galaxie indepartata, si o emotie umana care ne face sa tresaltam de bucurie, intre Natura si om? Aparent nimic nu leaga intre ele lucrurile si fiintele din acest Univers nesfarsit, dar cu toate acestea inteleptii si fiintele geniale au recunoscut ceva ce este permanent prezent in toate aceste manifestari: vibratia. De la materia neanimata la electricitate, de la firul de iarba la cele mai inalte trairi umane, totul este vibratie sau pulsatie ritmica, cu diferite frecvente si intensitati. Aceasta simfonie vibratorie a Universului face, de fapt, sa apara legaturile invizibile intre lucruri si fiinte, interactiuni de o complexitate ametitoa­re, despre care genii ale fizicii cuantice recunosc ca depaseste puterea de intelegere a mintii umane.

Privita prin ochii unui fizician experimentat, granita aparent atat de clara intre lumea materiala si cea a energiilor invizibile nu mai este atat de clar tra­sata, Universul insusi fiind o spirala de vibratii continue pe toate frecventele si intensitatile cunoscute: de la miscarea continua a atomilor dintr-o piatra, la vibratia moleculelor dintr-o celula vie si pana la cea a luminii sau a gandului.

Inteleptii au descoperit inca din Antichitate existenta unor tipare similare, a unor tonuri comune in aceasta imensa orchestra Universala. Este vorba de aceleasi "note", care se pot regasi in tot ceea ce exista, in octave diferite. Cele cinci elemente sunt recunoscute de catre initiati ca fiind notele fundamentale sau ''caramizile" de baza ale Universului, ce impreg­neaza lumea si fiintele de la "octavele" cele mai joase, cu o frecventa vibratorie foarte lenta (ca in cazul mineralelor) pana la octavele superioare, cu vibratii foarte inalte si rapide (ca in cazul energiei luminoase sau a emotiilor si a gandurilor). Desi denumite dupa aspectele lor cele mai perceptibile, energiile pamantului, apei, focului, aerului si eterului nu sunt doar fizice, ci pot fi regasite pretutindeni, asa cum vom putea observa pe parcursul acestor prezentari.

Avand acces la aceste energii fundamentale care sustin fiinta umana, actul terapeutic devine nu doar foarte eficient, ci si extrem de profund, iar rezultatele sunt durabile in timp. Poate parea dificil de inteles in ce fel un concept abstract cum ar fi cel de "energie a pamantului" poate ajuta in mod concret o persoana suferind de o gripa sau de o lipsa de calciu sa se vindece si totusi este perfect posibil!

Cele cinci elemente in fiinta umana

Calatoria in aceasta lume fizica incepe odata cu nasterea. Dupa ce vreme de 9 luni fatul a trait in mediul lichid din pantecele matern, crescand si transformandu-se doar prin intermediul mamei, el vede pentru prima oara lumina zilei si incepe lunga perioada de adaptare la noua viata. Trupul copilului, format in cea mai mare parte din fluide ("apa") creste si se dezvolta, hranit de viata Pamantului. Fara bogatia de minerale, oligoelemente si alte substante complexe preluate din hrana vie ar fi greu sa concepem existenta trupului nostru. "Pamantul" devine astfel hrana pentru noi, capata gusturi si arome delicioase si apoi ajunge sa devina insasi trupul nostru. Acest proces de transformare a "pamantului" exterior fiintei noastre in carne, oase si sange nu s-ar putea realiza in lipsa puterii alchimice a "focului" prezent in sucurile gastrice, si in fiecare celula vie ca forta metabolica. Sub impulsul transformator al Focului launtric, substantele si energiile Apei si Pamantului se transforma in fluide hranitoare si energii care sunt raspandite apoi in intreaga noastra fiinta pentru a hrani miliardele de celule vii.

La un alt pol al fiintei noastre, respiratia ne sustine in mod tainic existenta: odata cu miscarile respiratorii sunt puse in miscare toate ritmurile corporale, ca intr-o simfonie ce trebuie sa fie perfecta. Energia invizibila a „aerului" se transforma la randul ei pentru noi in sursa de vitalitate, putere, apetit, inteligenta, voiosie etc.

Nu mai lipseste din acest tablou decat acea forta sau energie care leaga si guverneaza in mod invizibil manifestarea celorlalte patru: „eterul". Insesizabil ca manifestare fizica, Eterul este considerat de traditiile vindecarii spirituale drept cel mai elevat si mai important dintre elemente. Identificat adesea mai degraba cu spatiul vid, cu lipsa oricarei manifestari, el are totusi natura constiintei care uneste, dand viata si coerenta celorlalte patru elemente. Energiile subtile ale Pamantului, Apei, Focului, Aerului si Eterului devin astfel pentru cel ce le cunoaste manifestarile, chei pentru intelegerea diferitelor manifestari umane precum si a dezechilibrelor care pot sa apara in trupul, sufletul sau mintea unui om.

Sursa: kamala.ro

Articole despre


Articole din Ayurveda