facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ayurveda - Stiinta Vietii

Ayurveda

Ayurveda - Stiinta Vietii           

In termeni moderni, AYURVEDA desemneaza sistemul de vindecare naturala traditional al Indiei. In traducere directa din limba sanscrita, cuvantul AYUR inseamna "viata", iar cuvantul VEDA inseamna "stiinta", astfel ca AYURVEDA inseamna "STIINTA VIETII", aceasta insemnand mult mai mult decat un sistem de vindecare. Ca "Stiinta a Vietii", AYURVEDA cuprinde nu numai metode destinate mentinerii starii de sanatate, ci ea este un summum al intelepciunii stravechi, care ne ofera principiile fundamentale ale unei adevarate arte de a trai bine, astfel incat sa reusim sa fim sanatosi si fericiti.

ayurveda2

Cu toate realizarile tehnicii moderne si facilitatile pe care ea ni le ofera astazi,  putem observa cu usurinta ca noi, oamenii secolului XX, nu suntem nici mai sanatosi, nici mai longevivi, nici mai fericiti decat oamenii care traiau pe Pamant acum 4000 de ani. Daca vom reciti paginile Vechiului Testament, sau versurile din Ramayana (epopeea eroului legendar al Indiei, Rama) sau Iliada, vom remarca faptul ca eroii acelor vremuri depaseau cu mult ca durata de viata suta de ani (ceea ce astazi este o raritate) si vom remarca, de asemenea, ca desi aveau un cod de viata ce includea anumite principii foarte riguros respectate, cu atat mai mult ei stiau sa pretuiasca viata si sa-i guste din plin savoarea. Amintiti-va doar de regele David, de Solomon sau de inteleptul rege Janaka... Asa-i ca va cuprinde visarea?

Ce am pierdut noi, de parem a fi, pe langa oamenii acelor vremuri, niste epigoni? Se pare ca tot cautandu-ne propria noastra fericire, noi am pierdut chiar cheile fericirii. Dorind tot mai multa libertate, tot mai putine restrictii, tot mai multe facilitati, oamenii nu au facut altceva decat sa-si uniformizeze viata, sa o desacralizeze si sa o banalizeze. Pentru ca ei au cautat, in mod gresit, mai multa "libertate" in planul material, uitand ca esenta libertatii este spirituala si izvorul ei este comuniunea cu Dumnezeu Tatal, iar aceasta comuniune nu se poate realiza in absenta unor reguli de viata riguros respectate, reguli ce deriva dintr-o intelepciune divina si nicidecum dictate de o minte umana limitata. Asemenea sfaturi pline de intelepciune sunt revelate oamenilor de catre anumite fiintele umane exceptionale, care l-au cunoscut in mod spiritual pe Tatal Ceresc, Dumnezeu.

Iata deci ca ignorand dimensiunea spirituala a vietii si "eliberandu-se" de regulile naturale fundamentale pe care ea le impune, oamenii nu au facut decat sa-si piarda chiar bucuria vie de a trai pe acest pamant. Regulile formale pe care totusi le-au mai pastrat s-au tranformat in timp, in cea mai mare parte a lor, in dogme sau in superstitii, pierzandu-si esenta intelepciunii divine si intelegerea profunda care a stat la baza lor. Rezultatul este ca, desi foarte rigide, respectarea lor nu ofera deloc fericirea, ci doar o imensa frustrare. Acesta este si motivul pentru care multi oameni au renuntat complet la ele, fara insa sa fie mai fericiti sau mai sanatosi, aceasta pentru ca le-au inlocuit cu un libertinaj orb sau cu reguli de viata arbirare ori absurde, ce reflecta doar plafonarea mintii comune umane. Iata de ce consideram ca pentru omul modern este o necesitate stringenta sa revina la un mod de viata intelept, condus de principiile intelepciunii traditionale, pe care insa sa le inteleaga de aceasta data in spiritul si nu doar in litera lor, caci "litera ucide, in timp ce spiritul da viata".

Ayurveda - stiinta care ne invata cum putem trai in acord cu propria noastra natura

In viziunea AYURVEDEI, modul de a trai al unui om trebuie sa fie in stransa concordanta cu structura particulara a acestuia. Intre aspectul fizic, comportamentul si caracterul unui om exista o legatura foarte stransa. Cunoscand cat mai bine care sunt caracteristicile tipurilor constitutionale, asa cum sunt descrise (intr-un mod foarte detaliat si precis) in AYURVEDA, este adeseori suficient sa privim cu atentie cateva minute un om pentru a-i putea intui caracterul, problemele de sanatate cu care este posibil sa se confrunte si sa stim, de asemenea, la ce comportament ne putem astepta din partea lui in anumite circumstante.

De asemenea, cunoscandu-ne propriul tip constitutional vom putea sa stim, de exemplu, ce ritm de viata este cel mai bine sa adoptam, ce mancare este cel mai bine pentru noi sa alegem la un anumit moment dat, ce haine ne avantajaza si ce profesie vom putea alege, pentru a avea cel mai mare success si pentru a avea o viata armonioasa si sanatoasa. Vom putea intelege totodata de ce anumiti oameni ne atrag, de ce altii ne displac si cu care dintre acestia este cel mai bine sa cream si sa pastram o relatie. Bazandu-ne pe invataturile ayurvedice, vom putea sa ne dam seama ce ii face cea mai mare placere fiintei pe care o iubim, in functie de tipul ei constitutional, si ce este pentru ea cel mai neplacut. Astfel, multe din certurile asa zis marunte, din viata de zi cu zi, vor dispare, ca si problemele adeseori destul de serioase care apar atunci cand oamenii nu-si inteleg unul altuia comportamentul si motivatiile.

Asimiland cunostintele milenare ayurvedice, vom putea sti ce mod de viata este bine sa adoptam intr-un anumit anotimp, si ce putem face pentru a nu ne imbolnavi. Iata doar o parte din rezultatele ce apar in urma cunoasterii de sine pe care AYURVEDA o ofera. Aceasta cunoastere de sine este o prima etapa absolut necesara pentru cel care doreste sa abordeze teoretic si practic aceasta stiinta traditionala.

Spre exemplu, putem spune pe scurt ca daca sunteti o persoana robusta, calma, rabdatoare atunci tipul dumneavoastra constitutional este predominant KAPHA. Daca, dimpotriva, sunteti o persoana cu dimensiuni ale corpului medii, dinamica, impulsiva, rapida in miscari si foarte eficienta in ceea ce intreprindeti, atunci va incadrati in tipul constitutional predominant PITTA. Iar daca sunteti o persoana cu o constitutie fizica mai degraba fragila, subtire sau slaba, sunteti sensibil si influentabil, aveti o mare inventivitate, dar intampinati dificultati atunci cand vreti sa duceti ceva pana la capat, sunteti caracterizat de tipul constitutional predominant VATA. Bineinteles, exista si tipurile mixte, care apar prin combinatii in diverse proportii intre aceste caracteristici principale.

Cateva recomandari ayurvedice de baza

Daca sunteti o persoana de tip predominant KAPHA, cu toate ca structura dumneavoastra este solida, este necesar sa fiti atenti la perioadele reci si umede (iarna sau perioadele ploioase de toamna). Deoarece sunteti predispus la raceala. In cazul in care deja ati si racit, iar nasul va curge neincetat, un amestec de radacina de ghimbir (in lipsa poate fi inlocuita cu boabe de piper) macinata, amestecata cu miere in proportii egale, va va fi de un real folos, cu conditia sa nu aveti si febra. Daca aveti deja temperatura, este preferabil sa luati o lingurita de pulbere de flori uscate de musetel sau coada soricelului.

Daca sunteti o persoana de tip predominant PITTA este necesar sa fiti cu precadere atenti la perioadele fierbinti (de vara). Atunci va fi necesar sa consumati alimente racoroase (insa nu excesiv de reci) si dulci, cum ar fi pierscile, caisele, pepenii rosii si castravetii. Nu este indicata utilizarea condimentelor fierbinti (piper, ardei iute, ghimbir etc.) si nici alimentele acre in exces. Va fi necesar sa nu va expuneti in mod excesiv soarelui puternic si sa fiti cat mai cumpatat in gandire si actiune.

Daca sunteti o persoana de tip predominant VATA va fi necesar sa fiti cu precadere atenti la perioadele in care vremea este uscata si racoroasa (cum ar fi spre exemplu toamna si iarna pe vreme geroasa). Atunci este necesar sa ne ferim de frig, sa purtam haine calduroase, sa bem cat mai multe lichide calde. Foarte utila este pulberea de seminte de in sau de susan, amestecata cu miere. De asemenea masajul cu uleiuri naturale ne ajuta sa traversam cu succes aceste perioade dificile ale anului.
sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre ayurveda


Articole din Ayurveda