Secretul puterii vindecatoare
Ayurveda
O inima fericita are o mare putere vindecatoare
Scrierile sacre ale intelepciunii ne spun ca o inima fericita are o mare putere vindecatoare.
In prezent nu au fost studiate indeajuns care sunt modificarile fiziologice ale corpului si mintii produse de starile benefice de veselie, bucurie si de ras, dar ne putem imagina ca efectele sunt in mod categoric opuse celor cauzate de frica, manie sau frustrare. Acum aproape 400 de ani, Robert Burton in cartea sa "Anatomia melancoliei", observa ca umorul purifica sangele, intinereste corpul si il pregateste pentru orice situatie, oricat ar fi aceasta de grea. Starea de bucurie este motorul principal al daramarii peretilor melancoliei si reprezinta o cura eficienta in sine.
Sigmund Freud considera ca veselia este o modalitate foarte utila pentru contracararea tensiunii nervoase si ca umorul reprezinta o terapie foarte eficienta. Sir William Osler considera ca rasul este "muzica vietii" si ca oamenii isi pot pastra tineretea razand. Dr. Norman Cousins scria intr-un articol in 1976 in revista "New England Journal of Medicine" ca el s-a vindecat cu ajutorul rasului, vitaminei C si a unui medic intelegator. El a subliniat importanta mobilizarii puterilor terapeutice proprii. Astfel, el a ajuns la concluzia ca bolnavul are responsabilitatea si totodata puterea de a deveni si de a se mentine sanatos, iar terapeutul actioneaza doar ca profesor si ghid.
Un studiu interesant a fost publicat in revista Science (SUA) in 1984. In acest studiu de chirurgie a vezicii biliare, 23 de pacienti tinuti in camere cu ferestre catre un peisaj natural au avut nevoie de o perioada postoperatorie mai scurta in spital, de mai putine analgezice si au primit mai putine evaluari negative in rapoartele asistentelor medicale decat alti 23 de bolnavi, care au fost spitalizati in camere cu vederea catre un zid de caramida. S-a constatat astfel ca un peisaj natural induce sentimente pozitive, sustine interesul si reduce frica in cei care sunt stresati si totodata, astfel de conditii bune pot bloca sau reduce stresul si anxietatea.
In timp ce emotiile negative, cum sunt frica, mania, furia, gelozia, lacomia, frustrarea, distrug viata si genereaza boala si suferinta, trairile pozitive, cum sunt iubirea, speranta, increderea, creativitatea, dorinta de a trai si de a-i ajuta plin de compasiune pe altii sa traiasca vor contribui la mentinerea sanatatii si la atingerea unei excelente bunastari fizice, psihice si mentale.
Un mesaj important al ayurveda-ei este ca sanatatea, in loc sa fie "asigurata" sau "livrata", trebuie realizata si practicata prin alegerea unui mod de viata sanatos, asa cum se precizeaza in ramura ayurvedica "Svasthavrita". Ca fiinte umane mature, avem puterea si responsabilitatea de a ne pastra sanatoase corpul si mintea, prin respectarea catorva reguli simple de comportament si conduita cu privire la mancare, exercitiu fizic, somn, igiena personala, precum si a regulilor etice si morale de comportament. Multe probleme de sanatate sunt cauzate de factori socio-economici sau conjuncturali, care pot fi modificati doar printr-o actiune colectiva. Insa responsabilitatea individuala include si respectarea responsabilitatii colective.
Scopul promovarii cunoasterii sistemului AYURVEDA este acela de a face oamenii sa inteleaga modul in care comportamentul si mediul lor le afecteaza sanatatea, pentru a promova "bunastarea" si pentru a preveni bolile printr-o nutritie adecvata, exercitiu fizic binefacator, un mod de viata sanatos si un comportament adecvat in situatiile de stres. O parte integranta a relatiei medic-pacient este de a educa pacientul cu privire la natura si semnificatia bolii si cu privire la posibilitatile de modificare benefica a stilului de viata. Esenta unei practici vindecatoare corecte este chiar educatia pentru sanatate, in scopul promovarii bunastarii si prevenirii bolilor, precum si a ingrijirii corespunzatoare a celor suferinzi. Aceasta este de fapt semnificatia termenului doctor, care provine din latinescul docere (a invata).
sursa: ayurvedaromania.ro