facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bolile ficatului la copii - de ce apar si cum se trateaza

Sanatate

Ficatul este afectat de consumul de alcool, de grăsimi, prăjeli, alimente procesate, de medicamente, de fumat, dar şi de oboseală şi stres. Sunt lucruri care nu prea au legătură cu cei mici, motiv pentru care ne aşteptăm ca bolile hepatice să apară în special după 30 de ani. Ei bine, din păcate, nu e chiar aşa. Copiii pot avea şi ei probleme cu ficatul. Cum aceste afecţiuni nu se manifestă foarte „zgomotos”, părinţii trebuie să fie atenţi la câteva simptome, să le facă periodic celor mici analize şi să ia măsuri de urgenţă atunci când se impun.

Bolile ficatului la copii - de ce apar şi cum se tratează

Cauze
Medicii atrag atenţia că, în ultimii ani, tot mai mulţi copii au probleme cu ficatul. Acestea apar din pricina sedentarismului, a obezității, a alimentației nesănătoase, dar și, poate, a unor tratamente medicamentoase. Copiii noştri mănâncă prea mult fast-food, beau sucuri acidulate, dulciuri, nu mai ies afară la joacă, ci stau cu telefonul în mână, au 3-4 meditaţii pe săptămână, se culcă la ore târzii şi se stresează. Aşa apare steatoza hepatică, sau ficatul gras, ficatul obosit. Hepatita A, denumită şi “boala mâinilor murdare”, este o altă afecţiune a ficatului care se răspândeşte în şcoli, printre copii.

Simptome
Bolile ficatului nu se manifestă prea “zgomotos”. Simptomele pot fi vagi şi includ oboseală, greaţă, lipsa poftei de mâncare, stare generală de rău, lipsă de energie, disconfort abdominal, chiar şi icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor). Ar trebui să vă mai dea de gândit scaunele deschise la culoare (semn că ficatul nu produce sau nu eliberează bilirubina, care colorează în mod normal scaunul), apariţia cu uşurinţă a vânătăilor sau fracturilor usoase (boala hepatică poate duce la scăderea densităţii osoase). Eczemele şi mâncărimile sunt un alt semn că cel mic are tulburări la nivelul ficatului, iar dacă se plânge des de dureri de cap, o cauză ar putea fi acumularea de toxine în organism, pe care ficatul nu le mai poate filtra corespunzător.

Soluţii de tratament
Ficatul este un organ care se regenerează foarte bine dacă e ajutat. Iar acest lucru se face printr-o alimentaţie sănătoasă, odihnă şi remedii naturiste. Ceaiurile hepatoprotectoare pot face minuni, așa că nu le ocoliți! Potrivite pentru cei mici sunt ceaiurile de armurariu, salvie, verbină, isop și fenicul (se pot administra începând cu vârsta de 3 ani). Tot de la această vârstă, pentru rezultate mai rapide, se poate lua câte un comprimat masticabil pe zi, din plante cu rol de protecție și regenerare hepatică (armurariu, cicoare, cătină, fumăriță, schinel, roiniță, turmeric și aloe). În caz de steatoză hepatică, administraţi-le celor mici ceai de cătină, măceșe și fenicul, pulberi calcinate de crenguțe de viță de vie, semințe de struguri, rostopască, sâmburi de măslin (de la vârsta de 3 ani). După 6 ani, copiii pot face, ca și adulții, dar în doze mai mici, cure de detoxifiere hepatică cu remedii pe bază de armurariu, păpădie, lemn dulce, shiitake și fructe de pădure.

În ceea ce privește alimentația, mizați pe supe, legume și fructe bine spălate, proteine ușor digerabile (lactate, soia). Sunt complet interzise carnea grasă, procesată, dulciurile pe bază de zahăr rafinat, produsele de patiserie, prăjelile și fast-food-ul, deoarece ar pune la muncă suplimentară ficatul deja afectat.

Sursa: fares.ro

Articole despre ficat, hepatita