facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Plante care stimuleaza functiile ficatului

Alimentatie si nutritie

Folosirea plantelor de leac este o modalitate simplă, eficientă și perfect naturală de a ajuta funcționarea ficatului. Pentru utilizarea internă, modul de administrare cel mai eficient îl constituie administrarea sublinguală a pulberii de plante uscate şi măcinate fin, timp de 15-20 de minute, urmată de înghiţirea plantelor cu puţină apă. Pulberea se administrează de 4 ori pe zi, înainte de mese (cu minimum 30 de minute), cu excepţia situaţiilor în care ele sunt luate simptomatic (de exemplu, un amestec de plante amare, care se administrează imediat după ce am mâncat pentru a uşura digestia).

Un alt mod de preparare eficient este maceratul – extractul apos la temperatura camerei. Amestecul de plante, preferabil mărunţite fin, se lasă timp de 6-12 ore (de seara până dimineaţa) într-un vas cu apă (în general 6 linguriţe de amestec la 1 litru de apă) la temperatura camerei. Ulterior se filtrează şi se consumă în cursul zilei următoare. Dacă temperatura ambiantă este ridicată (vara), procesul de extragere va dura mai puţin (6-8 ore) şi poate fi necesară păstrarea filtratului la rece, pentru a nu se altera. Iarna, procesul va dura mai mult (10-12 ore) şi nu este necesară păstrarea la rece.

functiile ficatului

Vă oferim în continuare enumerarea câtorva dintre cele mai eficiente plante medicinale ce au efect rapid în restabilirea sănătății ficatului. Aceste plante pot fi combinate, pentru o eficiență mult mărită, în unele amestecuri.

Aloe vera
Aloe vera este o plantă renumită pentru proprietăţile sale curative, iar efectele sale sunt multiple. Este antitumorală, hepatoprotectoare, imunostimulantă, antioxidantă şi antidiabetică. Poate fi folosită sub formă de gel (1 lingură pe zi) sau sub formă de pulbere (frunzele uscate).

Armurariu
Fructele de armurariu (ce conţin silimarina) au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului. Studii recente au demonstrat acţiunea antioxidantă şi antitumorală a extractelor de armurariu.

Anghinare
Este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat. Are efect coleretic-colagog – stimulează secreţia şi excreţia de bilă – şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine.

Brusture
Rădăcina de brusture este un medicament natural cu efecte benefice în cazul bolilor de splină şi ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia şi se manifestă ca un veritabil agent antimicrobian.

Ceai verde
Ceaiul verde este renumit pentru compuşii săi puternici – catehine – care acţionează ca antioxidanţi în trup, combat radicalii liberi din sânge, reduc inflamaţia ficatului şi efectele stresului oxidativ de la nivelul organelor digestive.

Chlorella şi alte alimente verzi
Chlorella, precum și spirulina, sucul de iarbă de grâu sau alte superalimente verzi au un efect benefic extraordinar asupra sănătății ficatului. Chlorella purifică ficatul şi sângele şi este un probiotic pentru bacteriile prietenoase din stomac. De asemenea ajută la producerea bilei. Chlorella este un chelator blând, care ajută la înlăturarea metalelor grele și a metalelor toxice (mercurului, plumbului, uraniului şi a cadmiului) și la detoxifierea organismului.

Cicoare
Cicoarea este o plantă medicină recunoscută pentru abilitatea sa de a ajuta la curățarea ficatului. Aceasta acţionează ca un diuretic uşor, prezentând beneficii asupra unui ficat suprasolicitat. În plus, s-a dovedit că cicoarea reduce conţinutul de colesterol în caz de „ficat gras” (acumularea de grăsime la nivelul ficatului).

Ciulin
Această plantă are un puternic efect antioxidant, stimulează capacitatea de regenerare a celulelor, blochează acumularea de toxine în ficat stimulând eliminarea deşeurilor toxice ce se acumulează la nivelul ficatului. Ca substanțe active conține, printre altele, aminoacizi (L-cisteină, glicină, acidul L-glutamic, acid DL-2-amino-butiric, L-leucină, tiramină) și silimarină (4 flavonoide: silibină, silidianină, silimanină, silandrină).

Coada şoricelului
Inflorescenţele de coada şoricelului au efect tonic, diuretic, laxativ şi sunt indicate în probleme hepatice, digestive. Coada șoricelului este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor hepato-biliare.

Coriandru
Este o plantă care îndepărtează metalele grele din organism. Doctorul Robert C. Atkins afirmă că dacă se folosește o doză de 400 mg de coriandru pe zi, trupul poate fi curățat de metalele grele în numai două săptămâni. Combinația între coriandru şi chlorella formează o reţetă de detoxifiere foarte eficientă.

Gălbenele
Gălbenele ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului.

Măslin
Frunzele de măslin înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului „rău” pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor. De asemenea, proprietățile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia, reglând totodată şi tensiunea arterială.

Mentă
Frunzele de mentă pot ajuta la prevenirea formării calcurilor biliari. Potrivit Global Healing Center, frunzele de mentă pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de bilă de la ficat la vezica biliară. În plus, frunzele de mentă pot avea și beneficii directe pentru ficat datorită uleiului volatil care ajută procesul de digestie și ajută la menținerea sănătății ficatului.

Orz
Pulberea de orz verde drenează ficatul. Benefic în afecțiuni hepatice, orzul verde reprezintă un extraordinar rezervor de vitamine și minerale. Mai mult, orzul are în compoziție o enzimă activă cu o capacitate antioxidantă foarte mare, fiind un revitalizant fizic și psihic excelent.

Păpădie
Păpădia este un tonic general de mare valoare şi un diuretic şi tonic hepatic cu o mare aplicabilitate. Două studii recente au demonstrat că păpădia are unele efecte benefice în regenerarea ficatului în cazuri de icter, inflamaţii hepatice, hepatită şi indigestie.

Pufuliţa cu flori mici
Pufuliţa cu flori mici este un remediu tradiţional în medicina populară românească, fiind utilizată cu succes în hepatite şi ciroze hepatice.

Rostopască
Grecii antici și romanii considerau rostopasca a fi una dintre cele mai puternice plante pentru detoxifierea ficatului. Rostopasca stimulează producția de enzime din pancreas, ajută ficatul să elimine particulele străine, stimulează producția de bilă, ajută la ameliorarea spasmelor vezicii biliare și îmbunătățește ritmul unui ficat lent. Atenție la dozare, deoarece este o plantă toxică în doze mari. La planta uscată toxicitatea scade, dar nu dispare. Nu se depășesc 2 grame pe zi și este recomandat ca după 14 zile de administrare internă să se facă alte 14 zile de pauză, după care se poate relua administrarea internă.

Rozmarin
Este o plantă aromată mult utilizată în bucătăria mediteraneeană, dar și o plantă medicinală valoroasă. La nivel digestiv, are acțiune de stimulare a producerii şi excreției de bilă, antispastică, ușurând digestia şi reglând colesterolul. Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos.

Salvie
Salvia ajută la tratarea afecțiunilor ficatului și rinichilor având un efect diuretic ce susține eliminarea toxinelor din organism. În plus are efecte antiinflamatorii și antibacteriene.

Schisandra
Schisandra este cunoscută din medicina tradiţională chineză ca tonic hepatic şi purificator sanguin. Schisandra reduce nivelul plasmatic al transaminazelor, creşte sinteza proteinelor, îndepărtează radicalii liberi şi creşte acţiunea vitaminelor C şi E, stimulând astfel regenerarea hepatică.

Sulfina
Sulfina este foarte utilă în hepatita cronică deoarece stimulează regenerarea ţesutului hepatic. Are de asemenea acţiune hepatoprotectoare, antiinflamatoare, anticoagulantă şi cicatrizantă.

Sunătoare
Datorită substanţelor active din plantă – în special hipericina şi hiperforina – este deosebit de utilă în hepatita cronică şi acută. Reduce ritmul de evoluţie al bolii, ajută la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice și protejează ficatul de procesele distructive.

Trifoiul roşu
Ajută funcţia de detoxifiere a ficatului şi stimulează secreţia de bilă.

Tulsi sau busuioc indian
Această plantă foarte apreciată în medicina ayurvedică are proprietăți antiinflamatorii şi de stimulare imunitară care combat febra, durerea, stresul şi protejează organe vitale, precum ficatul.

Turmeric
Rădăcina de turmeric este un protector hepatic puternic și chiar regenerator al celulelor hepatice. Ajută la eliminarea toxinelor din organism și este un puternic antioxidant. Originar din India, este folosit de mai bine de 2500 de ani în medicina ayurvedică pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății

Volbură
Principiile active ale acestei plante măresc secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul.

În paralel cu administrarea plantelor de leac, pot fi folosite și unele produsele apicole foarte valoroase.
Terapia cu păstură s-a dovedit a avea efecte benefice remarcabile în cazul afecțiunilor hepatice. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică. Doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi (în doză unică) sau în două reprize, administrare cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric. După zece zile de cură, doza zilnică trebuie să crească treptat până la 30 g pe zi, iar gramajul se împarte în trei prize de câte 10 g fiecare. Pauzele între doze trebuie să fie de două ore.
Mierea este și ea un produs antibacterian, antimicrobian şi antifungic în mod natural. Contribuie la reducerea inflamaţiei ficatului şi elimină bacteriile, paraziţii şi infecţiile virale. Îmbunătățește sănătatea ficatului şi a intestinelor.

Articole despre ficat, curatarea ficatului, purificarea ficatului