facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Muzica este benefica sanatatii mentale si psihice si ne ajuta sa depasim durerea

Spiritualitate

Cercetarile au demonstrat ca muzica nu numai ca ne ajuta sa facem fata durerii, dar totodata este benefica asupra sanatatii noastre mentale si psihice in diferite moduri.

"One good thing about music, is when it hits you, you feel no pain."
"Un lucru bun despre muzica este acela ca atunci cand te loveste nu simti durerea."
Judecand dupa aceasta afirmatie, am putea spune ca Bob Marley a fost jumatate poet si jumatate om de stiinta. Aceasta pentru ca exista un mare adevar in versul din cantecul lui, Trenchtown Rock.
Cercetarile sugereaza ca muzica nu numai ca ne ajuta sa facem fata durerii, dar totodata este benefica asupra sanatatii noastre mentale si psihice in diferite moduri. Citeste ca sa afli cum ascultarea muzicii poate contribui la sanatatea ta.


CERCETARILE SUGEREAZA CA MUZICA POATE...

Sa te ajute psihic:
1. Usureaza durerea. Muzica poate reduce semnificativ senzatia de durere in special in bolile geriatrice, in terapia intensiva sau medicina paleativa (o ramura a medicinii care pune accent pe prevenirea si alinarea suferintei pacientilor).

2. Motiveaza oamenii sa pedaleze mai in forta. Un studiu de sanatate efectuat asupra unui grup de studenti a demonstrat ca in timp ce pedaleaza pe biciclete medicinale, participantii isi intensifica viteza cu care pedaleaza in timp ce asculta muzica rapida. Un extra bonus este faptul ca ei se bucura mai mult de ascultarea muzicii in aceste conditii.

3. Imbunatateste motivatia si performanta. Daca esti un alergator, muzica este o cale usoara pentru a te ajuta sa atingi cel mai bun timp. Asculta muzica ta favorita! Ascultarea muzicii poate ajuta oamenii sa alerge mai repede, stimuleaza motivatia lor pentru a se antrena si sa le mareste rezistenta.

4. Creste rezistenta la antrenament. Asculatarea unor melodii de top in timpul antrenamentelor poate mari performanta si cresterea rezistentei in timpul unei sesiuni de exercitiu greu. Aceasta functioneaza prin puterea partiala de distragere a atentiei. Atunci cand asculti muzica preferata, nu constientizezi faptul ca tocmai ai alergat un km in plus.

5. Accelereaza recuperarea post antrenament. Un studiu efectuat, a demonstrat faptul ca ascultarea muzicii dupa o sedinta de antrenament, poate ajuta corpul sa se refaca mai rapid. In timp ce muzica linistita are un efect de relaxare, se pare ca orice fel de muzica poate ajuta la procesul de recuperare phihica, post antrenament.

6. Imbunatateste calitatea somnului. Ascultarea muzicii clasice a aratat ca poate trata efectiv insomnia unui grup de studenti. Se pare ca muzica are efecte asupra insomniei, ceea ce face ca aceasta sa fie folosita ca o altenativa la tratamentul acestei boli.

7. Ajuta oamenii sa manance mai putin. Un studiu a aratat ca ascultarea unei muzici linistite (si reglarea intensitatii luminii) in timpul mesei, poate ajuta oamenii sa manance mai incet si in consecinta sa manance mai putina mancare la o masa (probabil din cauza faptului ca mancand mai incet ii ajuta sa realizeze cand s-au saturat).

8. Normalizeaza functia sangelui. Oamenii de stiinta au descoperit ca experientele emotionale ale pacientilor in timp ce asculta muzica au un efect sanatos asupra functionarii vaselor de sange. Muzica i-a facut pe participantii la studiu sa se simta mai fericiti si a dus la cresterea fluxului de sange in vasele lor.

Sa te ajute mental:

9. Reduce stresul. Cercetarile au aratat ca ascultarea muzicii poate scapa de stres prin declansarea unor reductoare biochimice de antistres.(putem spune ca acest proces fiziologic functioneaza ca un ninja antistress).

10. Induce o stare meditativa. Ascultarea unei muzici linistite poate modifica viteza undelor cerebrale, creand o stare similara cu starile persoanelor care mediteaza sau sunt in stare hipnotica. Unele studii sugereaza ca folosind anumiti stimuli ritmici (cum ar fi muzica) pentru a induce anumite stari, acestia pot avea efect terapeutic, usurand simptomele migrenelor, PMS, sau chiar a problemelor de comportament.

11. Amelioreaza simptomele depresiei. Cand simti ca esti intr-o stare foarte proasta, muzica te poate ajuta sa te echilibrezi. Cercetarile sugereaza ca stilul muzical este important: muzica clasica si de meditatie poate fi deosebit de inaltatoare in timp de muzica techno sau heavy metal poate sa accentueze starea de depresie.

12. Eleveaza starea de spirit. Un studiu efectuat in 2013, a constatat faptul ca muzica pune oamenii intr-o stare mai buna si ii ajuta sa intre in legatura cu sentimentele lor. Participantii la studiu au semnalat faptul ca muzica i-a ajutat sa-si armonizeze starea de spirit si sa se puna in legatura cu " constiinta de sine”.

13. Imbunatateste performanta cognitiva. Muzica de fundal poate îmbunătăți performanța în sarcini cognitive. Un studiu mai vechi a constatat că ascultarea muzicii a permis participantilor la un test sa raspunda la mai multe întrebări în timpul alocat, și sa dea mai multe răspunsuri corecte. Mai multe studii recente sugereaza ca muzica imbunatateste atat functia cognitiva cat si starea emotionala.

14. Ajuta persoanele sa aiba performanțe mai bune atunci cand sunt în situații de înaltă presiune. Vrei să fii castigatorul jocului, chiar daca esti sub presiunea dorintei de a castiga? Asculta melodii optimiste înainte de marele meci. Un studiu a constatat ca jucatorii de baschet predispusi la o performanță slabă din cauza presiunii din timpul jocurilor, au avut rezultate semnificativ mai bune daca au ascultat inainte de meci melodii optimiste cu versuri si muzica usor de retinut.

15. Reduce anxietate la fel de mult ca un masaj. Un studiu a constatat ca efectul muzicii asupra nivelului de anxietate este similar cu efectul pe care il are efectuarea unui masaj. Iată o idee : Faceti-va un masaj in timp ce ascultati melodiile preferate! Dubla relaxare !

16. Relaxeaza pacientii inainte de operatie. Un studiu a constatat că ascultarea muzicii a ajutat pacientii cu probleme cardivasculare care urmau sa beneficieze de interventii chirugicale, sa se relaxeze inainte de operatie. Asta e un avantaj major pentru cele aproape patru milioane de persoane care primesc interventii chirurgicale pe cord in fiecare an in SUA.

17. Ușureaza stresul dupa o interventie chirurgicala. Muzica nu este de ajutor doar pre-operatie. Un alt studiu arata faptul ca persoanele care asculta muzica in timp ce se odihnesc in pat dupa o interventie chirurgicala, sunt mai relaxati si au un nivel al stresului post operator mai scazut.

18. Va echilibreaza starea de spirit în timp ce conduceți. Ascultarea muzicii în timp ce conduceti poate avea un impact pozitiv asupra starii de spirit. Deci, atunci când vă simțiți ciudat în mașină, încercați să ascultati unele dintre melodiile preferate.

19. Ajuta pacienții cu cancer la gestionarea stresului si anxietatii. S-a constatat faptul ca muzica ajuta pacientii de cancer sa-si comunice sentimentele, sa gestioneze mult mai usor stresul si usureaza durerea fizica si discomfortul. Aceasta poate reduce, de asemenea, anxietatea și poate îmbunătăți calitatea vieții pacientilor.

20. Ajuta la recuperarea mai rapida a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Cercetatorii din Finlanda au ajuns la concluzia ca pacientii care au suferit un accident vascular cerebral si care au ascultat muzica timp de două ore pe zi, si-au imbunatatit memoria si atentia si au avut o stare de spirit mai pozitiva, comparativ cu pacientii care nu au ascultat muzică, sau care au ascultat carti audio.

Indiferent de gusturile tale in muzica, e clar aceasta are o actiune benefica asupra sanatatii noastre. Cea mai buna parte? Acum ai o scuză pentru a asculta Beethoven în timp ce colegul tău de cameră incearca sa studieze.

Articole despre muzica, beneficii muzica, muzicoterapie