Pulberile din plante medicinale
Ayurveda
O modalitate traditionala ayurvedica de folosire a plantelor cu proprietati vindecatoare!
Cunoscuta si aplicata practic de peste 5000 de ani, stiinta milenara a vietii - AYURVEDA - ne ofera unele metode simple si naturale, deosebit de eficiente, de utilizare in scop terapeutic a plantelor cu proprietati vindecatoare. Una dintre acestea consta in utilizarea plantelor medicinale si aromatice sub forma de pulbere.
Majoritatea plantelor cu proprietati vindecatoare pot fi administrate sub forma de pulbere. De fapt, aceasta metoda nu este necunoscuta. Spre exemplu, folosirea plantelor condimentare, macinate sub forma de pulbere, reprezinta o modalitate practica la care noi facem adeseori apel, atunci cand preparam supe, ori alte mancaruri, pe care le dorim sa fie cat mai savuroase si placute.
Daca ne gandim bine, este posibil ca nu de putine ori sa ne fi surprins gustand cate putin din pulberile multicolore de condimente pe care la avem in bucatarie. Fie ca este vorba de binecunoscutele pulberi de piper ori de sare, fie ca suntem atrasi de pulberile aromate ale unor condimente cum sunt coriandrul, mustarul, boiaua, mararul, leusteanul ori patrunjelul, fie ca ne dorim sa gustam pulberea aromata de scortisoara, vanilie, nucsoara, fenicul sau anason, ori ca suntem captivati de pulberea de menta, maghiran, busuioc ori salvie, de fiecare data cand noi gustam putin din aceste pulberi aromate, ceva deosebit, placut si inviorator se petrece, atat pentru apetitul nostru, cat si pentru pentru simturile noastre. Starnind pofta de mancare si imbunatatind digestia, incantandu-ne simturile si mintea, pulberile din plante condimentare ne fac sa descoperim care este puterea vindecatoare ascunsa in ele.
Ori de cate ori ne dorim ca o mancare sa fie cat mai placuta, savuroasa si plina de aroma, suntem motivati sa presaram putin din cate una sau mai multe din aromele pe care le stim si care ne plac. Uneori, curiozitatea ne impinge sa punem cate putin praf de vanilie sau scortisoara pe limba, ori sa mestecam cateva bucatele de frunze de busuioc, pentru a anticipa aroma pe care ele o vor oferi mancarii in care le vom pune. Suntem adeseori uimiti si totodata incantati de caldura, de savoarea, ori de aroma lor. Alteori, suntem tentati sa gustam un pic de praf de frunze de menta si imediat ne cuprinde o racoare placuta si totodata o aroma improspatatoare ne inunda atunci intreaga fiinta.
In mod cert, aromele plantelor maruntite sau macinate luate cu masura ne imbunatatesc atat starea trupului, cat si cea a mintii. Asadar, de ce sa nu ne gandim sa folosim aceasta modalitate extrem de simpla - folosirea pulberii din plante - pentru a pune in valoare, pe aceasta cale, cat mai multe dintre plantele medicinale binefacatoare, despre care stim ca au certe proprietati vindecatoare?
In stiinta milenara ayurvedica sunt date nenumarate exemple de formule, unele simple, altele mai complexe, care se bazeaza pe folosirea plantelor uscate sub forma de pulbere, in scopul ameliorarii si vindecarii unor dezechilibre, tulburari sau boli.
Pentru obtinerea pulberii unei plante este necesar sa avem la dipozitie cateva plante uscate, de acelasi fel, ale caror parti utile au fost deja selectionate, cum ar fi de exemplu, radacina in cazul brusturelui, frunzele in cazul mentei, florile in cazul musetelului, fructele in cazul anasonului, semintele in cazul schindufului, mugurii in cazul bradului.
Pulberea de plante poate fi obtinuta apoi cu usurinta fie cu ajutorul unui mojar, fie cu ajutorul unei rasnite electrice, macinand fin partile selectionate, care au fost in prealabil maruntite. Pulberea obtinuta se poate folosi imediat sau poate fi pastrata intr-un recipient inchis, in vederea unei folosiri ulterioare.
Modalitatea de administrare a pulberilor este deosebit de simpla: o cantitate cuprinsa intre un varf de cutit si o lingurita de pulbere din plante este pusa sub limba, este apoi umezita usor, eventual cu putina apa si dupa aceea pulberea este mentinuta sub limba un interval de timp cuprins de regula intre 3 si 20 de minute, in functie de plantele folosite. Experienta practica a dovedit ca acest mod de administrare este deosebit de eficient in ameliorarea rapida a unui mare numar de stari de dezechilibru, pentru ca, pe aceasta cale, sunt puse in valoare atat proprietatile fizice ale plantelor, cat si proprietatile subtil-energetice, invizibile, ale acestora, chiar daca acest aspect este poate mai putin cunoscut de marea majoritate a oamenilor.
Iata in acest sens un exemplu. Daca ne aflam intr-o stare de surescitare dupa o zi agitata si solicitanta, iar starea in care ne aflam nu ne permite sa adormim pentru a ne odihni, putem alege cateva plante care ne ajuta sa ne redobandim linistea si pacea interioara, cum sunt florile de tei, semintele de mac, ori florile de sulfina. Pulberea acestor plante poate fi combinata in proportii egale, si apoi ea va fi plasata si tinuta sub limba, timp de 5-10 minute. Aceasta formula simpla are efect calmant, contribuind totodata la reducerea tendintelor catre stari de insomnie.
Andrei Gamulea
profesor de AYURVEDA
Copyright Asociatia nationala pentru promovarea
Medicinelor Neconventionale - AMN